Se strînge tot mai tare laţul în jurul celor care au intrat în “legături de afaceri” cu senatorul – general vangheliot Cătălin Voicu. Chiar dacă asta înseamnă să nu ceară “voie” de la Parlament sau de la CSM şi poate să-şi atragă eventuale sancţiuni, procurorii din subordinea lui Morar par să fi prins un curaj neaşteptat şi “bagă în penal” tot mai multe nume grele.
De-a alba/neagra
Cel mai recent a fost pus sub acuzare judecătorul Florin Costiniu, preşedinte al Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acesta s-a prezentat în cursul dimineţii de joi la DNA, însoţit de avocat. La intrare, magistratul a declarat că a fost invitat pentru a oferi lămuriri
în dosarul în care senatorul PSD Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă.
Două ore mai tîrziu, la plecarea din sediul DNA, judecătorul a încercat “s-o dea la-ntors”: “Am dat o declaraţie, dar nu vă pot oferi nici un fel de detalii, pentru că ancheta este secretă. În schimb pot să precizez că nu am intervenit pentru nici un om de afaceri, deci nu avea de ce să fie luată vreo măsură şi nici nu s-a început urmărirea penală împotriva mea”.
Fie că înaltul magistrat are memorie selectivă sau extrem de scurtă, fie a mizat pe o discreţie vecină cu încălcarea legii din partea procurorilor anticorupţie. Pentru că, la scurt timp, DNA a transmis următorul comunicat:
“La cererea reprezentanţilor mass-media, în completarea comunicatului nr. 323/VIII/3, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de învinuitul FLORIN COSTINIU, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Secţiei Civile şi de Proprietate Intelectuală, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. Infracţiunea de trafic de influenţă este reţinută în sarcina inculpatului Cătălin Voicu, cercetat în acelaşi dosar penal (vezi comunicat nr.323/VIII/3 din 11 decembrie 2009).
La data de 10 decembrie 2009 a fost începută urmărirea penală faţă de Florin Costiniu, iar la data de 17 decembrie 2009, învinuitului i s-a adus la cunoştinţă acuzaţia în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Alte detalii privind acest dosar nu pot fi comunicate în acest moment în conformitate cu art. 12, alin 1, lit. e) li f) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informare publică, informaţii suplimentare urmând a fi oferite de îndată ce desfăşurarea investigaţiilor va permite acest lucru”.
Mai rămîne ca Viorica Costiniu, fost preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, să organizeze o conferinţă de presă în care să tune şi să fulgere aşa cum numai ea ştie să o facă despre “lucrătura şi răzbunarea politică” la care este supus soţul ei. (A, magistraţii nu fac politică!?).
Mai ales că, aşa cum a declarat Virgil Andreieş, procurorii anticorupţie nici măcar nu au înştiinţat CSM despre convocarea lui Costiniu la DNA; cu atît mai puţin să ceară încuviinţarea.
Audieri pe badă rulantă
Şi dacă, aşa cum spuneam, procurorii “au prins curaj”, e bine de ştiut că audierile începute cu ridicarea senatorului Cătălin Voicu din faţa casei, au continuat cu prezentarea la DNA a unuia dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi afacerişti în domeniul imobiliar, Marius Locic. La fel ca şi Voicu, Locic a primit interdicţie de a părăsi localitatea 30 de zile.
Următorul pe listă este unul dintre “regii asfaltului”, Costel Căşuneanu. Surse din cadrul DNA au dezvăluit că şi acesta era aşteptat să dea declaraţii tot în cursul dimineţii de joi.
Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei scriu că şi împotriva lui Căşuneanu este deja începută urmărirea penală şi că acesta i-ar fi dat bani senatorului Voicu pentru a interveni în favoarea sa într-un contract care viza o licitaţie.
Vine Poliţia!
Şi dacă pînă acum s-a vorbit despre politicieni, avocaţi şi magistraţi implicaţi în această cauză penală, acum pe “lista neagră” apare şi un poliţist: este vorba despre Mihai Călinescu, poliţist de “Economic”, care în ultimul an a avut o ascensiune uimitoare: fost şef al IPJ Teleorman, a ajuns şef la Poliţia sectorului 5 în scurtul mandat al lui Dragnea. De aici a fost propulsat ca şef la Ordine Publică (OP) în IGPR şi la scurt timp numit adjunct al şefului Poliţiei Române. În timp ce deţinea atît funcţia de adjunct cît şi cea de şef al OP, noul ministru Dan Nica a considerat că Mihai Călinescu este omul cel mai potrivit pentru a prelua ŞI funcţia de director general al Poliţiei Capitalei. Odată cu reinstalarea interimarului Blaga la cîrma Internelor, Mihai Călinescu a rămas “doar” la IGPR, unde este adjunct al lui Petre Tobă şi responsabil cu Logistica (adică zona aia unde se încheie contracte şi se învîrt bani mulţi).
Evenimentul Zilei scrie că Marian Vanghelie nu este deloc străin de această ascensiune, iar la solicitarea senatorului Voicu, mîna dreaptă a preşedintelui PSD Bucureşti, poliţistul ar fi “avut grijă” ca unul dintre dosarele penale în care este acuzat Marius Locic să fie închis. (Cum, nici poliţiştii nu fac politică?!).