duminică, august 1, 2021
Acasa > Articole > Investigatii > Atenție, a apărut escrocheria COVID!

Atenție, a apărut escrocheria COVID!

După escrocheria „Accidentul”, care a fost intens mediatizată și asta a dus la scăderea numărului de victime, pandemia de SARS-CoV-2 a venit ca o binecuvîntare pentru escroci. Poliția informează că deja s-au înregistrat mai multe cazuri în care aceștia sună la diverși oameni, se dau drept medici, spun că o rudă a celui sunat este internată la Terapie Intensivă și are nevoie urgentă de susținere financiară pentru că din spital lipsește „nu știu ce”. Iar acel ceva costă, de regulă, cîteva mii bune de lei. Cum află escrocii legăturile de rudenie între persoane, numerele de telefon etc, nu explică nimeni. Sigur e că metoda, de foarte multe ori, funcționează. Mai puțin în cel mai recent caz, care a fost semnalat la Iași, informează Evenimentul zilei, însă, tot de curînd, au fost semnalate alte cazuri asemănătoare în județul Cluj Napoca.

Bani, mulți bani!

Femeia de 74 de ani, din Iași, a fost sunată de un bărbat care i-a spus că este medic, iar fiul ei, bolnav de coronavirus și aflat în stare foarte gravă este internat la Terapie Intensivă. Problema majoră era că bărbatul internat ar fi avut nevoie de un aparat de ventilație, dar spitalul nu avea nici aparatul, nici cei 20.000 de lei necesari pentru a cumpăra unul în timp util. Cînd septuagenara a spus că nu are banii, cel care o sunase a închis. Femeii i s-a părut ceva necurat în toată această poveste și a alertat Poliția.

Și polițiștilor clujeni le-au fost semnalate astfel de cazuri. Poliția Cluj a transmis, la sfîrșitul săptămînii trecute, că în doar două zile a primit mai multe reclamații de la persoane din Gherla că au fost contactate telefonic de necunoscuți care le-au solicitat sume de bani. „În fapt, prin intermediul unor apeluri telefonice, persoanelor li se solicitau diferite sume de bani, în urma depistării pozitive cu virusul Covid-19 și internării în spital a membrilor de familie. În acest context, sub pretextul costului tratamentului medical, a achiziționării de aparatură medicală necesară vindecării sau a transportului către unitățile medicale, erau solicitate sume între 5.000 și 30.000 de lei”.

Prevenire

În toate cazurile polițiștii au început să efectueze cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiuniiînșelăciune sau tentativă de înșelăciune. Pînă cînd vor rezolva aceste dosare, oamenii legii atrag atenția cetățenilor asupra pericolului pe care îl reprezintă credulitatea. „Este normal ca orice părinte să-și ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificați informatiile primite. În prezentul tip de înșelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacție emoțională pe care vestea dată o produce, și anume starea de șoc și teamă. Acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, știind că majoritatea oamenilor acționează precipitat în asemenea situații”.

NOTĂ SPECIALĂ

Escroci, de toate felurile, au fost de cînd e lumea și vor fi cît va fi lumea. Important în escrocheria „COVID” – care funcționează după aceleași reguli  cu metoda „Accidentul”, cînd o persoană este sunată și i se spune că un apropiat a fost victima unui accident rutier și e nevoie de bani pentru sînge, medicamente, aparatură, despăgubiri sau „înțelegere” – este de aflat cum fac rost infractorii de informații. De unde știu ei că persoana X este rudă cu persoana Y, de unde au numărul de telefon al celui pe care îl sună, de unde știu că persoana respectivă are bani…?

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.