Departe de mine gîndul de a-l considera pe premierul în funcţie patruped. Dar părerea mea e ca “nu stie ce duce”. Adică nu cunoaşte legea. În caz contrar aş fi nevoită, obligată chiar, să cred că îşi bate joc cu buna ştiinţă şi de popor şi de banii adunaţi la buget din taxe. Pentru că e posibil să aibă de plătit, în curînd, taaare mulţi bani. Şi nu va scoate aceşti bani din portofelul propriu. Dar de dat îi va da. Pentru că “a uitat”, ori n-a ştiut, că în Codul Muncii există o reglementare ce nu îi permite să dea oamenii afară din serviciu pe criterii politice, dintr-o trasatură de condei.
Ori, aşa cum se ştie, îndată ce miniştrii pesedişti şi-au depus demisiile, a început sarabanda eliberărilor din funcţii. De la demnitari pînă la directori, nici un “roşu” n-a avut scăpare. Cei mai mulţi au fost “eliberaţi de povara responsabilităţilor” chiar de prim-ministru.
Mare parte dintre cei astfel văduviţi de caşcaval au hotărît să-l dea pe şeful Executivului în judecată. Şi au trecut la fapte. De regulă, litigiile şi conflictele de muncă se soluţionează repede. Şi tot de regulă are cîştig de cauză cel care a formulat plîngerea.
Ceea ce, în mod normal, ar însemna că, la final, Emil Boc ar trebui să le plătească salarii retroactive, penalităţi, dobînzi şi chiar daune morale şi materiale. De aceea spun că ar putea să ajungă la închisoarea datornicilor. Pentru că nu ar avea de unde să plătească atîţia bani.
Riscul este, însă, doar teoretic. Nu numai că la noi nu există o astfel de închisoare, dar Justiţia română “nu ştie” să condamne “personalităţile”. Deci nu-l va condamna nici pe Boc. Cel mult oamenii vor fi despăgubiţi din bani “de la bugetul” instituţiei în care şi-au desfăşurat activitatea. Iar cu asta ne-am obişnuit.
Cu adevărat grav în toată povestea asta este faptul că cea mai mare parte a acestor posturi CHIAR aveau nevoie de un titular. Iar noile numiri s-au făcut strict pe criterii politice sau nepotisme…