“Alburnus Maior a avertizat autorităţile româneşti despre campania manipulatoare a lui Gabriel care încalcă legislaţia în vigoare”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei dat publicităţii pe 31 octombrie 2009.
“Spoturile publicitare ale lui Gabriel difuzate pe canalele TV pretind că proiectul de minerit de la Roşia Montană aduce beneficii României, fără ca titularul de proiect să îşi bazeze afirmaţiile pe argumente legale şi ştiinţifice reale. În vara acestui an, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a constatat oficial că publicitatea lui Gabriel contravine cerinţelor legale din domeniu, dat fiind că reclamele publicitare trebuie să informeze corect publicul. În urma unei sesizări, CNA a luat o decizie de intrare în legalitate a reclamelor lui Gabriel,
respectiv ca spoturile publicitare să îşi continuie difuzarea cu condiţia introducerii unei explicaţii privind beneficiile reale care revin României, de pe urma proiectului de la Roşia Montană. Totuşi, o nouă sesizare transmisă de Alburnus Maior către CNA şi Ministerul Economiei, solicită interzicerea completă a reclamelor publicitare şi sancţionarea companiei Gabriel Resources, enumerând toate motivele legale care stau la baza acestei cereri.
Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) este deţinută de Gabriel Resources în proporţie de 80% (TSX:GBU) o companie fără experienţă în domeniul mineritului, care plănuieşte să dezrădăcineze comunitatea din Roşia Montană pentru a realiza cel mai mare proiect de exploatare la suprafaţă a aurului din Europa. RMGC a reînceput anul acesta o campanie de publicitate agresivă care constă printre altele în spoturi publicitare difuzate pe aproape toate canalele TV şi radio din România. Clipurile publicitare prezintă publicului un aşa numit ‘Nou Proiect Roşia Montană’ care, aparent, va aduce României beneficii în valoare de 4 miliarde de dolari şi va reabilita mediul afectat de poluarea istorică cauzată de mina de stat de la Roşia Montană prin reîmpăduriri a unor suprafeţe mai mari decât cele impuse de lege. Un text de dimensiuni reduse completează finalul spoturilor publicitare cu informaţia că toate datele se regăsesc în Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului (Raportul EIM), depus de RMGC la autorităţile româneşti în anul 2004, în scopul obţinerii acordului de mediu.
În argumentele sesizării Alburnus Maior împotriva publicităţii mincinoase se arată următoarele: 1) RMGC nu poate pretinde că deţine un ‘Nou’ proiect de minerit, deoarece legislaţia cere ca în cazul unui nou proiect, cu modificări semnificative faţă de proiectul iniţial, titularul trebuie să depună o nouă cerere pentru obţinerea acordului de mediu şi un nou Studiu de Evaluare a Impactului asupra Mediului; 2) RMGC nu are nici o bază legală în a pretinde că mina va genera beneficii în valoare de 4 miliarde de dolari pentru statul român. Orice beneficii sau taxe care vor fi direcţionate către bugetul public, depind de veniturile şi profiturile înregistrate de mină. La rândul lor, acestea depind de volumul producţiei de aur şi de preţul aurului pe piaţă. Aceşti factori sunt variabili şi imposibil de estimat. În plus, dat fiind experienţa din domeniu, nu este sigur că statul român va fi primul care va încasa beneficii din proiectul de minerit, deoarece Gabriel trebuie să onoreze împrumuturile luate şi dividentele acţionarilor; 3) RMGC nu are niciun temei legal în baza căruia să pretindă că îşi ia angajamentul să acopere costurile poluării istorice de la Roşia Montană. Conform legii, această problemă este responsabilitatea statului român, iar Guvernul României a alocat deja prin mai multe Hotărâri de Guvern, banii necesari pentru reabilitarea mediului, postînchidere a minei de stat; 4) Un Raport EIM nu poate fi folosit drept referinţă ştiinţifică în promovare proiectului, până când nu este acordată autorizaţia de mediu. RMGC este încă departe de această etapă.
“Am primit foarte multe mesaje din partea cetăţenilor indignaţi de spoturile lui Gabriel. Asta ne-a încurajat să trimitem sesizarea către CNA. Sperăm că evaluarea lor va fi imparţială şi decizia va fi una corectă. Simbolic, am câştigat deja, pentru că ştim ce reacţii puternice au declanşat reclamele lui Gabriel”, declară Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.
Petiţia Alburnus Maior poate fi accesată la adresa http: //www.ngo.ro/date/4ef160f5484c05ea6c665d19f7a161d3/Sesizare_CNA_RosiaMontana_cumdificari25_10_09.pdf”.
ATENŢIE! Site-ul CNA este inaccesibil. Problemele de la Roşia Montană şi acuzele formulate de Alburnus Maior sînt reale. Şi există ceva mult mai rău decît această campanie înşelătoare: faptul că unul dintre cei mai mari advertiseri români a construit-o, iar mass media a difuzat-o. Chit că ştiau că prin promovarea acestui neadevăr fac un rău major. Banii au fost mai puternici.