Odiseea procurorului care anchetează cazul dublei pruncucideri de la Mediaş, urmată de sinucidere, este departe de a se fi încheiat.
Iată ce declară procurorul Ioan Boţoc, de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Sibiu: ” E greu de spus ce l-a determinat pe predicator să-şi omoare copiii, dar e absolut sigur că el a făcut-o. Totodată s-ar putea vorbi despre premeditare. E puţin probabil ca într-o biserică să se găsească trei cuţite deodată, aşa cum am găsit noi, şi, mai ales, nu astfel de cuţite. E adevărat că a fost folosit numai unul, dar predicatorul Cseh Denes adusese trei cu el.
A fost mai întîi la cumpărături, că am găsit acolo şi sacoşa cu alimentele cumpărate. Tocmai de aceea e şi mai greu de înţeles ce s-a întîmplat în mintea lui. Ştiu că era bolnav, adică pe lîngă boala psihică pentru care a fost internat de mai multe ori, dar încă nu am aflat ce diagnostic are, avea şi el o boală incurabilă. Încă nu ştiu concret despre ce boală este vorba, ancheta e abia la început, iar eu abia am venit de acolo, dar ştiu că medicii se mirau că mai trăieşte.
Adăugaţi la asta şi cancerul soţiei, cancer aflat în fază terminală… Să nu dea Dumnezeu nimănui durerea ei! Vă daţi seama că nu e uşor să pierzi şi îngropi trei oameni dragi în acelaşi timp. Eu, însă, vă daţi seama, continui ancheta”.
La ce bun? -, ar putea să se întrebe cineva, de vreme ce cunoaştem autorul? Există cel puţin două motive pentru care procurorul nu se poate opri în acest punct.
Pe de o parte, dacă predicatorul unitarian, fost pastor reformat, era bolnav de schizofrenie, cum par să indice toate ultimele sale acţiuni, trebuie stabilit cu exactitate cînd a dat primele semne de boală, dacă medicii care l-au a avut în grijă puteau să prevadă că acesta este un potenţial pericol pentru cei din jur şi dacă aveau condiţii să-l ţină, chiar cu forţa, în spital. Iar acest caz ar putea, eventual, să creeze precedentul şi să devină trambulina de lansare pentru o grijă reală faţă de asemenea bolnavi.
Pe de altă parte nu este de neglijat nici faptul că înainte de a deveni liderul Bisericii Unitariene din Mediaş, Cseh Denes a fost pastor reformat.
Încă nu se ştie ce l-a determinat să aleagă această credinţă care are ca principal atribut negarea Sfintei Treimi (Dumnezeu tatăl, Fiul şi Sfîntul Duh) pentru că , aşa cum arată şi deviza Bisericii Unitariene, „există un singur Dumnezeu. Biserica Unitariană a apărut în contextul reformei protestante, iar majoritatea adepţiilor sunt în Ungaria, România, Scoţia, Ţările de Jos şi Statele Unite ale Americii. Potrivit wikipedia, în România există Biserica Unitariană din Transilvania, ca o ramură a Bisericii Unitariene din Anglia care număra, la recensământul din 2002, aproape 70.000 de adepţi.
Iar liderul lor, cum spuneam, a fost pînă acum, un bărbat de numai 35 de ani, fost pastor reformat. Or, cînd ajungi întîiul la o astfel de vîrstă, dar ai reuşit şi să faci trecerea la două religii diferite, e firesc să naşti semne de întrebare. Inclusiv unele legate de eventuala apartenenţă la cine ştie ce sectă, căci e greu de exlicat de ce a ales lăcaşul bisericii pentru a-şi decapita fiii.
Dar, cum spuneam, toate acestea sînt întrebări încă fără răspuns. Sigur rămîne doar faptul că sîmbătă seara predicatorul Cseh Denes şi-a dus cei doi fii, de cinci şi, respectiv, şapte ani, la biserica unde era predicator, le-a tăicat gîturile cu ajutorul unui cuţit, apoi s-a sinucis aruncîndu-se în faţa trenului.