Este jurnalist şi student la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti. Pe 22 noiembrie 2009 s-a simţit frustrat din cauză că i-a fost încălat unul dintre drepturile constituţionale şi nu a putut să voteze. Pe 2 decembrie 2009 i s-a comunicat că trebuie să dea cu subsemnatul la Poliţie din cauza votului dublu pe care “l-a exercitat”.
Aşa sună, în rezumat, problema cu care se confruntă Silviu Dănăilă, realizator al unei emisiuni la Radio Lynx.
“Am mai votat până acum la alegerile locale din iunie 2008, parlamentare 2008 şi parlamentare europene 2009. De fiecare dată mi-a fost lipit un autocolant pe dosul cărţii de identitate, Deci ştiu ce înseamnă şi cum se derulează operaţiunea de votare. În plus, datorită celor învăţate la facultatea de Ştiinţe Politice, şi pentru că îmi pasă, ştiu foarte bine ce consecinţe are votul multiplu. Cu toate astea, m-am trezit acuzat că am votat dublu. În condiţiile în care nu am putut să votez deloc!”, scrie Silviu Dănăilă într-o scrisoare adresată în exclusivitate ziarului Sentinţa.
Acuzat
Ca orice student la o facultate bucureşteană, Silviu Dănăilă (foto) s-a aflat pe 22 noiembrie în Capitală. “Duminică -spune el-, am vrut să votez la o secţie din zona Tineretului, dar jandarmul mi-a explicat că pot să o fac doar la secţia specială amenajată în zona Filaret. Am mers acolo, dar era o coadă atît de mare încît am renunţat”.
Astăzi, 2 decembrie, bunica lui, care locuieşte în oraşul Roman (Neamţ), l-a sunat speriată să îl întrebe de ce îl caută Poliţia. “Mi-a spus că au venit doi agenţi şi au lăsat o invitaţie, fără număr, fără alte date de identificare (ca o motivare pentru absenţele şcolare), în care mi se comunica faptul că pe 3 decembrie, la ora 10.00, trebuie să mă prezint la IPJ Neamţ, camera 235. Cînd i-a întrebat de ce, unul dintre ei i-a raspuns doar atît: pentru vot dublu. Sunt cel puţin bulversat de această situaţie. Cumpot să fiu acuzat de vot dublu cînd eu nu am votat deloc, de ce nu arată invitaţia ca un document oficial şi de ce nu este scris motivul pentru care sunt chemat la poliţie? De unde pot să ştiu dacă am nevoie de un avocat sau nu? De ce trebuie să cheltui nişte bani pe care, probabil, nu îi am în acest moment, ca să fac un drum pînă la Piatra Neamţ ca să spun că sînt nevinovat?”, continuă studentul – jurnalist Silviu Dănăilă.
Are cuvîntul Poliţia
În urma verificărilor făcute de “Sentinţa”, Biroul de presă al IGPR şi purtătorul de cuvînt al IPJ Neamţ afirmă că sesizarea a venit de la Autoritatea Electorală Centrală, iar datele din cartea de identitate arată că tînărul a votat o dată la Bucureşti şi o dată la Roman. Pentru a se putea stabili cum stau lucrurile e nevoie ca acesta să se prezinte la poliţie şi să dea o declaraţie pe propria răspundere în care să precizeze cum au stat lucrurile.
În caz că n-a votat dublu sau n-a votat deloc, se vor face alte verificări pentru a se stabili cine şi în ce mod a ajuns să-i folosească datele de identitate.
De asemenea, dacă nu are condiţii să ajungă la Piatra Neamţ, se va căuta o cale legală (comisie rogatorie), prin care această declaraţie să-i poată fi luată la Bucureşti.
Întrebări (cel puţin deocamdată) retorice
Astăzi, Poliţia Română a comunicat că “Pe timpul procesului electoral pentru alegerea Preşedintelului României, aferent turului I, Poliţia Română a înregistrat 666 de dosare penale, în care sunt cercetate 1120 de persoane”.
Cîte dintre aceste persoane ar putea fi în aceeaşi situaţie cu jurnalistul de la Radio Lynx?
Cîţi dintre cei acuzaţi fără nici o vină vor fi puşi în situaţia de a pierde timp şi bani pentru a explica, probabil la fel ca şi Silviu Dănăilă, că nici măcar nu au votat?
Cît de greu e să ţii cont de faptul că o persoană nu are cum să fie în aceeaşi zi, în două locuri aflate la distanţă de sute de kilometri, iar acesta să devină un argument pentru anularea sesizării?
De ce s-au cheltuit sume astronomice de la buget pentru cumpărarea camerelor de supraveghere a secţiilor de votare dacă nici cei de la Autoritatea Electorală Permanentă, nici cei de la Poliţie nu fac efortul de a viziona imaginile din perioada incriminată pentru a constata dacă este vorba despre una şi aceeaşi persoană?
Evident, întrebările ar putea continua. Dar e puţin probabil că cineva se va osteni să dea răspuns măcar la acestea.