Procurorii anticorupţie din Piteşti, sprijiniţi de mascaţi, au operat, miercuri, o reţinere cel puţin controversată. După ce i-au pus sechestru pe birou, aceştia l-au ridicat de-acasă pe directorul Administraţiei Bazinale de Ape Olt, Dorinel Dobrişan, fost director al BCR Rîmnicu Vîlcea, iar apoi al filialei locale CEC. În acelaşi dosar, a fost reţinut, tot ieri, omul de afaceri Ovidiu Ciogescu, patron al Electrovîlcea. Cei doi sînt acuzaţi de luare, respectiv, dare de mită, abuz în serviciu, iar Dobrişan este acuzat şi de practicarea cămătăriei.
Ba nu – ba da
Potrivit ziariştilor de la Arena Vâlceană, care citează surse neoficiale, „în urmă cu câţiva ani, în perioada în care ocupa funcţia de director al CEC – Sucursala Vâlcea, Dorin Dobrişan l-ar fi ajutat pe proprietarul SC ElectroVâlcea SRL, în schimbul unor foloase, să obţină un credit în valoare de aproximativ 15 miliarde lei vechi. Acesta nu a mai aşteptat acordul conducerii centrale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, cum era regula în astfel de cazuri, înlesnindu-i apropiatului său accesul foarte rapid la suma solicitată. După ce, de la Bucureşti, i s-a transmis că omul de afaceri n-ar îndeplini anumite condiţii pentru obţinerea împrumutului, se pare că Dorin Dobrişan a avut prima cumpănă, dar în final a fost ajutat de o femeie de afaceri să pună înapoi, în contul CEC, cele 15 miliarde de lei. Problemele au dispărut însă doar temporar. În acea perioadă, CEC Vâlcea şi-a recondiţionat, mobilat şi utilat foarte multe spaţii. Firma cu care s-au realizat aceste investiţii a fost tot cea a lui Ovidiu Ciogescu. De asemenea, în anumite cercuri, se vorbeşte că foloasele necuvenite în acest caz s-ar ridica la câteva miliarde, la care s-ar adăuga o maşină de fabricaţie germană, achitată de Ciogescu la reprezentanţa mărcii respective din judeţul nostru. După ce toată această poveste a ajuns la urechile lui Radu Graţian Gheţea, care mai fusese informat şi cu privire la împrumuturile personale ale lui Dobrişan la CEC, plecarea acestuia din instituţie a devenit o chestiune de timp. Anul trecut, managerul a fost promovat în conducerea ABA Olt, unde acesta spera ca acel capitol neplăcut să se încheie. Şi-a luat foarte în serios rolul de director al instituţiei, reuşind ca, într-un interval foarte scurt, să facă performanţă. Acest lucru, însă, nu l-a ajutat cu nimic. Ba din contră, de la instalare şi până astăzi, şi-a atras foarte mulţi duşmani, atât de la PD-L, cât şi de la partidele aflate în Opoziţie”.
O altă acuzaţie, care a ajuns la presă tot „pe surse”, face referire la faptul că în perioada cînd era director la BCR, Dobrişan „ţinea în sertar dosarele de creditare ale celor mai importanţi oameni de afaceri locali şi le spunea că împrumutul nu s-a aprobat de la Centru. În schimb, se oferea să le dea el bani, dar cu dobânzi foarte mari”.
Semne de întrebare
Avocaţii celor doi declară că dosarul de cercetare penală datează încă din 2008 şi are peste 18.000 de pagini. Cu toate acestea, susţin apărătorii, nu există nici un fel de dovezi care să sprijine acuzaţiile formulate împotriva lui Dobrişan şi a lui Ciogescu. De fapt, adaugă ei, miza nu o reprezintă cei doi, altfel nu s-ar fi ajuns la această situaţie abia acum, ci „o foarte puternică femeie de afaceri din zonă, care, de altfel, i-ar fi pus în legătură pe aceştia”.
Procurorii au ridicat mai multe cutii cu documente şi alte obiecte atît de la sediul Direcţiei Apelor Vîlcea, cît şi de la firma Electrovîlcea, iar astăzi, în jurul prînzului, urmează să-i prezinte pe cei doi în faţa instanţei, cu propunere de arestare.