Acasa > Articole > Politic > Furtună la nivel înalt

Furtună la nivel înalt

Procurorul Marius Iacob a devenit mărul discordiei între o parte a revoluţionarilor şi cei mai înalţi demnitari ai ţării. Propunerea de a-i fi prelungit mandatul la conducerea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, a făcut adevărate valuri la nivelul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, condusă de Teodor Mărieş. Urmarea? Mai multe acuzaţii incendiare formulate intr-o…

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate Domnule Preşedinte al României,

Stimate Domnule Ministru al Justiţiei,

În urma dispoziţiei Curţii Constituţionale din 20 iunie 2007, dl general Dan Voinea a fost obligat să disjungă Dosarul revoluţiei – Parte civilă, cu inculpaţii Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Teodor Brateş ş.a. – la Secţia de urmărire penală şi criminalistică, condusă de Marius Iacob. Acesta l-a investit pe procurorul Sutimanu pentru a conduce ancheta în dosar. Ca o “coincidenţă”, procurorul Sutimanu îl “ancheta” pe Ion Iliescu, iar soţia procurorului Sutimanu de la îl ancheta pe gen.Dan Voinea la Consiliul Superior al Magistraturii.

După îndepărtarea generalului Voinea, unica lucrare din acest dosar – al cărui conţinut integral îl avem – este o declaraţie scrisă acasă de Ion Iliescu. Invitat la Parchet s-o aducă, acesta le aduce procurorilor câteva cărţi despre revoluţie scrise de el. În urma acestei aşa-zise audieri, procurorul Sutimanu şi şeful de secţie Marius Iacob dispun scoaterea de sub urmărire penală a lui Ion Iliescu din Dosarul revoluţiei, precum şi a celorlalţi civili învinuiţi în acel dosar. Menţionăm că „audierea” lui Ion Iliescu nu s-a făcut pe o declaraţie tip pentru un „învinuit”, aşa cum este obligatoriu procedural. În acest sens, vă punem întregul dosar la dispoziţie când doriţi.
Subliniem că nu s-a făcut vreo altă lucrare în Dosarul revoluţiei sub conducerea lui Marius Iacob. N-au fost audiaţi martori şi nu s-au făcut cercetări.

Am solicitat în repetate rânduri demiterea lui Marius Iacob, atât noi cât şi avocaţii Asociaţiei 21 Decembrie. Ultima solicitare în aces sens a făcut-o recent Teodor Mărieş, preşedintele acestei asociaţii, aflat în greva foamei de 60 de zile, în cadrul întâlnirii de la Ministerul Justiţiei cu dl Gabriel Tănăsescu – consilierul personal al ministrului Justiţiei. La finalul audienţei, dl consilier personal a exclamat: „Îl vom informa imediat pe dl ministru. Sunt surprins de tot ceea ce aflu pentru că atunci când i s-a luat dosarul generalului Voinea am crezut că din acel moment ancheta va merge foarte bine şi dosarul va fi soluţionat. Abia acum aflu că de fapt situaţia este exact invers”.

Domnule Ministru al Justiţiei, aţi greşit foarte grav când v-aţi gândit să-l propuneţi din nou pe Marius Iacob pentru reinvestirea în funcţie. Nu v-aţi respectat nici până astăzi promisiunea făcută către Preşedintele României la Palatul Cotroceni, de faţă cu noi, la data de 8 septembrie 2009.

Domnule Ministru, sunteţi pe cale să faceţi această numire din motive care nu ne sunt străine, având în vedere inclusiv afirmaţia pe care aţi făcut-o la întâlnirea cu noi în toamna anului 2008 de la Ministerul Justiţiei, în biroul secretarului de stat Sorin Stănescu, când, la întrebarea colegului nostru Sorin Ilieşiu „De ce nu acţionaţi pentru înfăptuirea Justiţiei dacă cetăţenii României vă platesc chiar pentru asta?”, aţi răspuns: „Nu eu conduc Justiţia în ţara asta!”.
Domnule Ministru, dacă l-aţi propune din nou pe Marius Iacob s-ar confirma că nici astăzi „nu dvs conduceţi Justiţia în ţara asta!”.

Domnule Ministru, aveţi onoarea de a fi ministrul Justiţiei şi totuşi nu acţionaţi pentru finalizarea dosarelor de interes naţional referitoare la crimele istorice. Dacă doriţi realmente aflarea adevărului despre aceste abominabile crime, vă cerem să nu-l propuneţi pe Marius Iacob pentru reinvestirea în funcţie. Vă solicităm să propuneţi un şef de secţie de bună credinţă, competent, capabil să poată manageria inclusiv dosarele referitoare la genocidul din decembrie 1989 şi fratricidul din iunie 1990. Suntem convinşi că în cazul reinvestirii lui Marius Iacob, adevărul despre revoluţia din decembrie 1989 va avea soarta adevărului despre Elodia.

Domnule Preşedinte al României, dacă doriţi Dreptate şi Adevăr pentru victimele genocidului din decembrie 1989 şi pentri victimele ale fratricidului din iunie 1990, vă solicităm să nu-l acceptaţi pe Marius Iacob în situaţia incalificabilă moral şi juridic în care Ministrul Justiţiei vi l-ar propune.

12 martie 2010

Cu convingerea că nimic bun nu se poate clădi pe crime nejudecate şi necondamnate,

Sorin Ilieşiu – vicepreşedintele Alianţei Civice, autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului

Semnată de 33 de organizaţii civice şi sindicale

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.