Multi au incercat “sa-i bage mintile-n cap”, sau macar sa-l descurajeze. “Chiar daca faci greva foamei in fata Palatului Cotroceni, n-o sa te bage nimeni in seama”. Doru Maries a tinut-o pe-a lui. Si a continuat sa faca greva foamei. “Pentru dreptate si adevar. Pentru ca nu este normal ca cei doi procurori care au preluat dosarele Revolutiei de la generalul Voinea sa trimita doar o parte din acte la CEDO. Acolo sint peste un million de file de declaratii si alte documente. Iar acestea nu sint clasificate. CEDO le-a cerut ca sa poata pronunta o solutie in legatura cu acele evenimente, dar domnii procurori ignora dispozitia data de la Bruxelles. Deja este foarte tirziu deoarece pentru unele persoane si fapte a intervenit prescriptia. Cum sa renunt cind au trecut 20 de ani si nimeni nu a fost condamnat pentru mortii din acele zile, pentru sutele de raniti grav, pentru cei peste 1000 de oameni luati cu forta de pe strada, bagati in aresturi si torturati? Adevarul trebuie sa se afle! Trebuie sa se faca dreptate!”. Si a continuat asa, ignorat de toate autoritatile statului, pina pe 8 septembrie. Deja era a 36-a zi de greva a foamei cind Presedintele a decis ca e cazul sa intervina. A invitat la Cotroceni nu numai o delegatie care l-a insotit pe Teodor Maries, ci si pe cei direct responsabili pentru nesolutionarea cauzei: ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, dar si pe generalul magistrat pensionar Dan Voinea.
L-a “bagat in sema” Traian Basescu pe Maries pentru ca se apropie ziua cind va anunta ca mai vrea sa stea cinci ani la Cotroceni? O fi “de vina” faptul ca Europa sta cu ochii pe noi mai ales la capitolul Justitie? Trebuia sa mai abata atentia de la alte subiecte fierbinti? Greu de spus. Daca i-ar fi pasat cu adevarat Presedintelui, grevistul de la Palatul Cotroceni nu ar fi trebuit sa indure atitea chinuri mai mult de o luna de zile.
Daca vrea Seful… se poate
“Cum e posibil, a tunat Traian Basescu in salonul cu pereti de marmura, sa treaca 20 de ani si nimeni sa nu fie vinovat pentru crimele comise si pentru singele varsat? Sa vina inapoi generalul Voinea, ca stie cel mai bine dosarele, ca sa se finalizeze odata pentru totdeauna si povestea asta! Si sa fie trimise toate actele la CEDO!”. Generalul, demis de acelasi Traian Basescu la cererea procurorului general, pentru incompetenta profesionala si tergiversarea acelorasi dosare, si-a aratat imediat disponibilitatea de a reveni in sistem.
Iar pe 11 septembrie, dupa ce Teodor Maries a avut o noua runda de negocieri cu procurorul Kovesi si ministrul Predoiu, s-a ajuns chiar la o decizie finala: desi magistratii sint in greva, desi nu are oameni, desi nu e nimic organizat pentru numarul mare de copii ce trebuie facute si transmise, inca de simbata, 12 septemebrie 2009, la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie demareaza operatiunea “Revolutia”. Adica, in sfirsit, vor fi trimise la CEDO toate documentele.
Dar pentru ca pe parcursul discutiilor de vineri nici ministrul, nici procurorul general nu au acceptat ca la copierea si transmiterea documentelor sa existe martori (avocatii din dosar, generalul Voinea), nu exista garantie ca documentele vor fi transmise in totalitate. Din acest motiv Maries a decis sa continue greva foamei pina cind toate actele vor ajunge la sediul Ministerului afacerilor Externe.
“Ramificatii”
Intre timp, generalul pensionar Dan Voinea a depus la CSM cerere de reintegrare in sistem ca procuror pentru a putea, asa cum a spus seful statului, sa-si continue munca la dosarele buclucase. Nu numai ca le stie cel mai bine, dar, e posibil, daca revine, ca de data asta Laura Codruta Kovesi sa nu-i mai infirme solutia de inculpare a lui Ion Iliescu? La rindul ei, pentru ca asa i-a cerut Traian Basescu, procurorul general se declara de acord sa-l reprimeasca, insa “trebuie sa vedem ce solutie gasim, pentru ca exista unele incompatibilitati cu legea. In plus, ca sa poti lua dosarul de la un procuror, trebuie ca acesta sa nu fi intreprins nici un demers in cauza timp de 30 de zile, sau sa fie de acord sa-l predea. Trebuie sa vedem daca cei doi procurori care lucreaza acum la el sint dispusi sa-l predea. Si, oricum, ramin la parerea ca domnul Voinea a tergiversat foarte mult situatia, iar solutiile date au vicii de procedura”.
Atitudinea ministrului Catalin Predoiu a fost mai putin transanta, desi crede ca “lucrurile trebuia sa fie rezolvate demult, dar revenirea domnului Voinea in magistratura nu face obiectul intilnirii noastre de astazi”.
La rindul lui, dupa depunerea cererii de reintegrare, fostul magistrat si-a dat seama ca “zilele astea” oricum nu ar putea sa asiste la copierea si transmiterea dosarelor catre CEDO, deoarece “am de rezolvat niste probleme in provincie”. Sa fi ajuns la urechile generalului Voinea faptul ca Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR) e pregatita sa-i faca probleme? AVMR a depus, tot pe 11 septembrie si tot la Consiliul Superior al Magistraturii, o cerere de redeschidere a dosarului de sanctionare a generalului, in caz ca va fi reangajat la Ministerul Public.