Agentia Nationala a Functionarilor Publici pare mai pusa pe treaba ca oricind. Actualul presedinte isi trimite oamenii in control si, departe de a "ascunde gunioul sub pres", face publice toate neregulile constatate chiar pe site-ul Institutului National de Administratie . Dupa ce a descoperit, recent, sporul pentru zimbet, acum Andras Szakal anunta ca exista si sporurile "N" si "P". Doar timpul va arata daca demnitarul vrea cu adevarat sa faca ordine in sistem, sau este vorba doar despre aratarea pisicii in vederea apropiatei campanii electorale.

Cea mai mare parte a neregulilor constate au fost publicate pe site-ul INA si nu au nevoie de nici un comentariu.




Respectarea legislatiei in vigoare privind functia publica, din punctul de vedere al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici este ignorata, iar din statisticile Agentiei reiese faptul ca 40% din institutii publice nu au avize de structura, a declarat, joi, presedintele Agentiei, Andras Szakal.

ANFP a derulat in judetele Ilfov, Teleorman si Brasov mai multe controale privind respectarea legislatiei in vigoare in ceea ce priveste functia publica si functionarii publici. Potrivit presedintelui ANFP, in judetul Ilfov au fost controlate localitatile Afumati, Dobroiesti, Voluntari, Domnesti, Chiajna, Popesti-Leordeni, Ciolpani si Otopeni.

 

”Vrem ca Agentia sa fie un suport al functionarilor publici.(…) Vom apela si la prefecti pentru se implica mai intens in respectarea legalitatii. La nivelul prefecturilor ar trebui facute controale de legalitate. Iar aceste acorduri colective de munca, contracte colective de munca sau hotarari de consiliu local prin care se decid structuri la nivelul administratiilor teritoriale trec prin mana prefectilor. Atata timp cat nu au avizul ANFP, prefectul are obligatia de a ataca in contencios”, a subliniat presedintele ANFP.

 

Presedintele ANFP a mentionat ca in localitatea Afumati functionarii publici nu aveau dosare profesionale, personalul contractual exercita prerogative de putere publica – ceea ce nu este permis, functia de secretar public este exercitata de un functionar public fara aviz al ANFP. In ceea ce priveste controlul in orasul Voluntari, functia de secretar este exercitata de un consilier juridic care nu indeplineste conditiile pentru secretar. La Domnesti, controlul a scos la iveala mai multe probleme – lipsa dosarelor profesionale, carti de munca necompletate din 1998, functionari publici cu contracte individuale de munca. ”Functionarii publici de la Domnesti nu stiu ce inseamna declaratie de avere si declaratie de interese. Nu stiu ca trebuie completate si postate ori pe site-ul ori pe avizierul institutiei. Tot in urma controlului efectuat s-a constat ca o comisiei de examinare a fost formata, cu ceva timp in urma, din primar, viceprimar si prefect, ceea ce este o aberatie. (…) Sunt lucruri deosebit de grave. Sunt localitati din jurul Capitalei unde ma asteptam sa fie respectata legislatia, iar documentele sa fie in regula. Si la controlul efectuat la Popesti Leordeni au fost scose in evidenta nereguli – structura de functii a fost avizata doar in 2005 de ANFP, seful serviciului de contencios ocupa functia avand doar o vechime de trei luni desi legea 188 prevede trei ani pentru ocuparea functiei.

 

In urma controlului efectuat la Ciolpani, a adaugat presedintele ANFP, au fost depistate sporuri suplimentare, decise prin acorduri colective, care cumulate se ridica la 100% . ”Spor de 75% denumit ”P” si ”N”, fara a stii ce inseamna acest lucru. Nimeni din institutie nu a putut sa spuna ce inseamna aceste sporuri. De asemenea, exista "spor de alte atributii, de 25%, fara a se specifica atributiile", a adaugat Szakal. Sporuri au fost gasite si la Trivale – Mosteni, in judetul Teleorman. Salariatii beneficiaza de sporuri prevazute in acordul colectiv de munca pentru ziua nationala a Romaniei, ziua functionarului public, ziua copilului, ziua de nastere etc.

 

In judetul Brasov, la Vama Buzaului, printre neregulile constatate s-a aflat si detinerea functiei de sef al biroului financiar contabil de catre un functionar cu studii medii, desi legea prevede ca functia nu poate fi ocupata decat de persoane cu studii superioare si, de asemenea, s-a constatat ca functionarul de la serviciul de cadastru lucreaza doar doua ore pe zi si mai mult decat atata el a refuzat sa depuna juramantul, desi legea 188 prevede expres acest lucru, iar refuzul de a depune juramantul atrage dupa sine eliberarea din functie.

 

Prezent la conferinta, vicepresedintele ANFP, Cristian Roman, sustine ca abaterile constate impun masuri pe care Agentia trebuie sa le ia. ”In mod evident, vom ataca in concios actele administrative pe care le consideram ilegale. Vom sesiza Curtea de Conturi in ceea ce priveste sporurile pe care functionarii publici le-au primit in mod ilegal, fara respectarea prevederilor legii 188 si a ordonantei 6/2007. Totodata, vom sesiza Agentia Nationala de Integritate pentru faptul ca multi functionari publici nu si-au depus declaratiile de avere si de interese,” a spus Roman. Urmatoarele controale ale ANFP vor avea loc in judetele Giurgiu si Ialomita.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.