Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale faţă de inculpatul POPESCU VALENTIN, judecător, vicepreşedintele Judecătoriei Petroşani, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de efectuare de tranzacţii incompatibile cu funcţia deţinută, cumpărare de influenţă, luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada 16 februarie 2007 – 14 iulie 2007, inculpatul a făcut demersuri pentru achiziţionarea, prin interpus, a unui apartament aflat în proprietatea denunţătorului, deşi în momentul licitaţiei de vânzare ca urmare a executării silite, exista un litigiu pe rolul Judecătoriei Petroşani, repartizat spre soluţionare chiar inculpatului, acesta având interdicţie de a cumpăra imobilul.
În perioada 6-10 februarie 2010, inculpatul Popescu Valentin a intervenit telefonic la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Deva pentru ca rezultatul analizei toxicologice pentru stabilirea alcoolemiei unei persoane surprinse în trafic în timp ce conducea autoturismul sub influenţa băuturilor alcoolice, să releve în mod nereal că acesta nu a consumat băuturi alcoolice. Persoana pentru care s-a făcut intervenţia este fiul interpusului prin care inculpatul Popescu Valentin a adjudecat apartamentul, în urma licitaţiei.

De asemenea, în perioada februarie – martie 2010 inculpatul a primit de la două persoane foloase patrimoniale şi nepatrimoniale, pentru a-ţi îndeplini îndatoririle de serviciu legate de soluţionarea unor cauze civile, respectiv pronunţarea unor soluţii în favoarea mituitorilor.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. Având în vedere că, la data de 29 martie 2010, în conformitate cu prevederile art. 95 alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea judecătorului Popescu Valentin, la data de 30 martie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 31 martie 2010, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus măsura preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.