Ca de obicei, micul dejun era programat la prima oră a dimineţii. Spre surpinderea gardienilor, mîncarea a rămas aproape neatinsă. Fie că
Au regim închis, regim de maximă siguranţă, ori sînt doar arestaţi preventiv, 120 de puşcăriaşi au anunţat că au intrat în greva foamei. Nu pentru că li s-ar fi încălcat vreun drept sau pentru că ar fi fost arestaţi degeaba. Ci, pur şi simplu pentru că directorul penitenciarului, comisarul Marian Dobrică, a dat dispoziţie să fie pusă în aplicare o lege care există încă din 2006. Potrivit acestei reglementări (Legea 275/2006), întărită prin Hotărîrea de Guvern
1897/2006, care este, de fapt, Regulamentul de aplicare, “persoanele private de libertate încadrate în regimul de maximă siguranţă, în regimul închis, precum şi arestaţii preventiv pot primi vizite, de regulă, cu dispozitive de separare între vizitat şi vizitator, sub supraveghere vizuală”.
Ce l-a determinat pe Dobrică să o pună în aplicare cu începere de la 19 octombrie şi de ce abia după trei ani de cînd există, e altă poveste. Cert e că deţinuţii s-au făcut foc şi pară. Iar cum directorul nu le era la îndemînă ca să-i ia gîtul, au intrat în greva foamei.

“După ce am purtat discuţii individuale şi de grup cu aceştia, numărul celor care au ales această formă de protest a scăzut. La prînz, doar 82 persoane private de libertate au refuzat masa”, declară comisarul Dobrică.

Numai că, înainte de a intra la “negocieri”, şeful puşcăriei a luat nişte măsuri “specifice”. Drept urmare, nici nu s-au liniştit bine spiritele, că s-a dat alarma. Oficial a fost vorba despre un exerciţiu tactico-aplicativ la care a participat întregul personal al penitenciarului Codlea, completat de funcţionari publici cu statut special de la penitenciarele Mărgineni şi Ploieşti. Cică totul s-a desfăşurat “conform planurilor de cooperare existente”, dar nu se precizează dacă intervenţia era programată tocmai pentru această dată.

C-o fi fost sau nu, nici nu mai contează… Nici o cameră n-a scăpat nerăvăşită. Recolta? “15 telefoane mobile , 5 încărcătoare, 4 acumulatori , 6 cuţite, 5 reşouri improvizate şi un mare număr de alte obiecte interzise cum ar fi fierbătoare improvizate, lacăte , şurubelniţe, foarfeci şi improvizaţii electrice”, se precizează într-un comunicat al instituţiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.