De remarcat ar mai fi şi faptul că la aceste alegeri lumea a fost mai interesată să-şi exprime opţiunea, dar la orele 16.00 numărul celor care o făcuseră abia ajungea la un procentaj de 36,19. Iar aici trebuie luat în calcul faptul că o parte dintre alegători au fost militari care votează vrei – nu vrei, deţinuţi care îşi mai alungă astfel plictiseala şi adolescenţi care au, în sfîrşit, ocazia de a-şi satisface o curiozitate (cum e sa votezi?), chiar dacă politica nu le spune nimic şi nici nu pricep o iotă din acest domeniu. Nu-i bai. Sînt voturi valabile? Aferim! Mai ales că pînă la închiderea secţiilor de votare pot să vină şi alţii să pună ştampiluţa.

Că şi astea ar fi noi ocazii pentru acuzaţii şi pentru fraude? Nici o problemă! Vă spune tetea. E deajuns să arunci o privire în urmă cu patru zile cînd Poliţia Română a anunţat că abia atunci a fost în stare Autoritatea Electorală Permanentă să-i trimită datele despre fraudele comise la alegerile europarlamentare. Erau doar 453 de cazuri. Pe care AEP nu are atribuţii să le verifice, să le documenteze, să le investigheze… Şi totuşi, i-a trebuit o jumătate de an ca să le trimită unde trebuie (vezi editorialul “AEP a detronat melcii”). Bun şi dacă le-a trimis, ce? Şi dacă poliţiştii şi procurorii vor stabili că aceste fraude sînt reale, ce? Va fi “eliberat din funcţie” vreunul dintre parlamentari? Ei aş! Nu există nici o reglementare care să prevadă acest lucru.

Aşa va fi şi în cazul Preşedintelui. Chiar dacă s-ar dovedi clar că a cîştigat fotoliul de la Cotroceni în mod fraudulos, îl va păstra atît cît îi permite mandatul. În România n-o să vedem niciodată alegeri anulate!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.