Acasa > Articole > Investigatii > Mihaela Geoana a dat startul pomenilor electorale

Mihaela Geoana a dat startul pomenilor electorale

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, se poate lauda ca are nevasta model. De fapt, nu trebuie sa se laude el, ca o face ea insasi. Doar are conditii destule. Este presedinte al Crucii Rosii din Romania, dar si al Fundatiei “Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura”, pe scurt, “Renasterea”. Pentru a veni in sprijinul sotului, care, asa cum se stie, va candida la alegerile prezidentiale din acest an, Mihaela Geoana nu a ezitat sa implice Crucea Rosie, institutie prin definitie apolitica, in sustinerea acestuia. Si poate ca nu ar fi rau nici macar faptul ca se incearca in acest mod cumpararea voturilor, daca oamenii nevoiasi ar fi ajutati cu adevarat.

“La masa copii”

In Romania anului 2009 se poate muri de foame. Cine nu crede, poate sa o intrebe pe Mihaela Geoana care, neputind, probabil, sa-si convinga sotul ca acum e nevoie mai mult ca oricind de programe de protectie sociala, a decis sa se subtituie Guvernului. A luat haturile in minii si a infiintat, cu surle si trimbite, “Banca de Alimente”.

Pe scurt, lucrurile stau cam asa: fiecare om ia ce poate de mincare, duce la magazinele partenere in program, iar Crucea Rosie le distribuie celor care nu au ce pune pe masa.
Prima contributie a avut-o chiar initiatoarea proiectului, care a donat supe instant, conserve de legume si pate. Ceva mai cu picioarele pe pamint, Cristina Copos, vicepresedinte la Fundatia “Renasterea” a Mihaelei Geoana, s-a gindit ca oamenii au nevoie de ceva mai mult. Prin urmare, pe linga conserve de toare felurile, aceasta a daruit fructe si legume proaspete. Cit despre zahar, ulei, faina si biscuiti, cel putin la Carrefour Orhideea, unde se afla staff-ul Bancii de Alimente, a fost “sarcina” clientilor magazinului sa umple cosurile pentru cei saraci. Despre carne, mezeluri si brinzeturi n-a pomenit nimeni vreo vorba.

Dati-mi si mie un leu…

Aceasi clienti, dar nu numai ei, “au voie” sa faca si donatii in bani destinati aceluiasi nobil scop. Pentru ca nevoiasii Romaniei sint multi. Atit de multi ca presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseel, precum si reprezentantii BRD au donat Crucii Rosii cite 10.000 de euro, inca de pe 10 septembrie, in contul alimentelor ce urmeaza a fi cumparate. Dar oricit de multa mincare s-ar aduna, intotdeauna va mai fi nevoie si de bani. Bani ce vor putea fi donati fie in conturi bancare, fie prin SMS, fie la casieriile magazinelor care colecteaza alimentele. Cel putin asa rezulta din comunicatul dat de Crucea Rosie. Ce nu se spune nicaieri este cine si cum poate sa afle citi bani s-au strins, cind si cum au fost cheltuiti…

Dar mai impresionat decit comunicatul este discursul Mihaelei Geoana, rostit la inaugurare: "Este regretabil ca in prezent, in Romania, exista zeci de mii de oameni care sufera de foame. Intr-o societate responsabila, orice persoana, printr-un gest simplu, poate să acorde un ajutor celor dezavantajati, care nu isi pot procura singuri hrana. Crucea Rosie Romana, prin proiectul Banca de Alimente, ofera ocazia de a se implica direct tuturor celor care doresc alinarea suferintei persoanelor vulnerabile. Te simti minunat sa fii generos. Impreună putem hrani un vis, o lume fara foame".

Da, fiti generosi, voi cei pe care coalitia aflata la guvernare, coalitie din care face parte si sotul Mihaelei Geoana, v-a lasat pe drumuri si muritori de foame. Si nu uitati: mai e putin si vin alegerile prezidentiale.

“Imi pare rau, mai sunati…”

Oficial, distribuirea alimentelor se va face pe baza anchetelor sociale realizate fie de catre Crucea Rosie, fie de catre Directiile de Asistenta Sociala.

Sentinta.ro a incercat inca din prima zi lucratoare (azi) sa afle cum stau lucrurile in realitate.
Prima incercare – la Secretariatul Crucii Rosii, sediul central (+40 21 317 60 06). „Sint singura si am doi copii. M-am bucurat foarte mult sa aflu ca s-a infiintat banca de alimente. Astazi nu am nimic sa le dau de mincare copiilor. Credeti ca as putea sa fiu ajutata?”, intreb vocea feminina de la celalat capat al firului. Dupa ce afla ca locuiesc in sectorul 4 imi da numarul de mobil al directoarei de fliala, Venera Vasiliu. „Trebuie sa o sunati pe dinsa. Daca sinteti in program va spune ce aveti de facut… A, nu sinteti? Nu stiu, in cazul acesta ce sa va spun. Poate stie doamna directoare”.
Poate ca doamna directoare stie, dar ca sa ma poata lamuri sau ajuta ar fi nevoie sa raspunda la telefon. Sau macar sa si-l deschida. De la ora 10.00 pina dupa ora 13.00, am ascultat doar mesajul care ma instiinta ca „pentru moment, abonatul…”. Nici pe fix nu am avut mai mult noroc. Fie ca la aceasta filiala lucreaza doar directoarea Vasiliu, fie ca tot personalul si-a luat zi libera.

„In disperare de cauza”, pe la ora 13.00, revin la sediul central. De data asta imi raspunde un domn. Ii repet povestea si ii cer ajutorul. „Pai doamna directoare Venera Vasiliu o fi in teren. Mai sunati pina isi deschide telefonul, sau in alta zi”. „Stiti, eu nu am astazi mincare”. Imi pare rau. Mai sunati acolo”. Insist:”N-ar putea macar doamna director de comunicare Anca Zaharia, sau doamna Nadia Lazar, coordonator media sa-mi dea citeva relatii? Sint jurnalist”. „Aaa!” – raspunde vocea masculina. „Nu au cum sa vorbeasca nici ele, pentru ca sint intr-o sedinta cu doamna Mihaela Geoana”. „De la ora 10.00?!! Ca de atunci le tot sun”. „Pai da, ca acum urmeaza sa se stabileasca modul de organizare si de functionare al bancii de alimente”. „Pai astea nu trebuia facute inainte?”. „In loc sa va bucurati ca exista… Restul pe parcurs”.

Pe parcurs

Pe parcurs, ca pe parcurs se intimpla toate. Adica pe parcurs o sa-si dea arhitectul Mihaela Geoana demisia din functia de presedinte al Fundatiei Renasterea, cum a promis la instalarea in cea de presedinte al Crucii Rosii, cind i s-a atras atentia asupra incompatibilitatii. Pe parcurs au venit cele mai mari fonduri PHARE tot pentru fundatia Mihaelei Geoana. Cum tot pe parcurs, aceeasi fundatie a Mihaelei Geoana a fost declarata de utilitate publica, ceea ce inseamna ca are dreptul la sponsorizari si alocatii de la bugetul de star. Poate, daca ar exista transparenta in privinta cheltuirii banilor, am afla daca, pe parcurs, o parte dintre cei donati pentru hrana saracilor nu se duce in campania electorala. Nu e o acuzatie, ci o supozitie care se naste firesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.