Acasa > Articole > Editorial > Minicronica nopţii/Necredinciosu zice: avertizarea istoricului Dinu C. Giurescu

Minicronica nopţii/Necredinciosu zice: avertizarea istoricului Dinu C. Giurescu

 

La 30 august 1940, României i-a fost impus criminalul dictat de la Viena. Drept urmare, Ungaria a cotropit o parte a străvechiului pământ românesc al Transilvaniei. Un teritoriu în suprafaţă de 43.492 km, cu o populaţie de 2609007 locuitori – mai mult de jumătate români şi numai 37% maghiari şi secui – intra sub dominaţia Budapestei.
Între septembrie 1940 – octombrie 1944, pentru românii aflaţi sub ocupaţia ungară viaţa de zi cu zi s-a transformat într-o necontenită şi cutremurătoare tragedie.

 

Pe fondul disputelor reaprinse despre autonomia teritorială a secuilor, Radu Tudor a prezentat aseară la Antena 3 un subiect pe care l-a calificat drept incendiar. Potrivit unor documente oficiale, planul regionalizării României aprobat în Senat respectă întocmai demarcaţia Diktatului de la Vien, din 1940. Afirmaţia explozivă este susţinută şi dovedită de reputatul istoric şi academician, profesorul Dinu C. Giurescu.

 

Faptele au stat astfel: o lege mai veche privind împărţirea ţării în regiuni de dezvoltare a fost modificată insidios în 2009 de către un grup de parlametari UDMR, cu sprijinul majorităţii pedeliste din Senat. Conform acestor amendamente, harta României urmează a primi o configuraţie aproape geamănă cu demarcaţia Diktatului de la Viena din 1940.

 

Îngrijorarea istoricului pornea, pe de o parte, de la lipsa de motivaţie (aparentă) a amendamentelor aduse de maghiari şi, pe de altă parte, constatând insolenţa iresponsabilă a alianţei majoritare.

 

Planurile naţionaliştilor maghiari urmează politica paşilor mărunţi cu intervenţii simultan ameţitoare din direcţii imprevizibile.

E posbil un Erdely independent?

 

Profesorul Giurescu spune că da, afirmă ziarul Braşovul tău. “Evenimente relativ recente au demonstrat că nu este prea complicat să se constituie un „nou stat" pe teritoriul unui stat european, cu concursul susţinut al mass-mediei internaţionale. Este un posibil precedent care, adaptat, poate fi invocat şi pus în practică şi în România. Anume o detaşare de facto, prin regionalizare şi mijloace economice (investiţii mari) menite să arate tuturor locuitorilor avantajele noii împărţiri teritoriale”.

Cum a trecut legea prin parlament?

Propunerea UDMR a fost înregistrată la Senat în vara anului 2009. Consiliul legislativ, Guvernul şi Comisia pentru Administraţie Publică au dat aviz negativ proiectului de lege. Cu toate aceastea, printr-o “manevră de procedură” iniţiată de unul dintre liderii majorităţii PDL din Senat, legea a trecut prin aprobare tacită.

 

Întâmplările din urmă, Legea privind regionalizarea ţării, Legea educaţiei şi viitorul Statut al minorităţilor certifică actul istoric prin care naţionalismul maghiar câştigă en fanfare ceea ce românii portocalii se prefac a nu vedea şi auzi.

 

Căci nu este vorba de faptul regionalizării ca realitate europeană, ci de maniera perfidă care prin ea însăşi este de natură să umilească gratuit naţiunea română; căci jignitor este să vezi cum eşti batjocorit, prostit, în cârdăşie cu mai-marii neamului tău.


Nu uitaţi, în fiecare dimineaţă, în jurul orei şapte, Sentinţa vă aşteaptă cu zece rînduri de Necredinciosu în Minicronica Nopţii. Tot aici puteţi să vă spuneţi şi voi părerea în legătură cu cele citite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.