Până în prezent, pe teritoriul României s- au confirmat 818 cazuri de gripă nouă. Dintre acestea, doar 364 de cazuri mai sunt în tratament de specialitate, cu medicamente antivirale, restul pacienţilor fiind vindecaţi. Pentru tratamentul acestor pacienţi sunt folosite medicamentele antivirale Oseltamivir şi Zanamivir, singurele medicamente la care acest tip de virus este sensibil. Din cei 364 aflaţi în tratament, un număr de 5 pacienţi sunt internaţi în spital, restul urmând terapia prescrisă la domiciliu.

În ţara noastră nu s-a înregistrat niciun caz de deces.

Majoritatea cazurilor de îmbolnăvire sunt forme uşoare. Avem un singur caz sever, pe care îl cunoaşteţi deja. Este vorba despre o persoană care suferea de afecţiuni pulmonare înainte de a contacta virusul. Din păcate, acest pacient se află încă într-o stare gravă.

Informaţii privind campania de vaccinare împotriva virusului A/H1N1

Astăzi, s-a semnat Memorandumul prin care Guvernul României aprobă achiziţionarea, de pe piaţa internaţională, a unui număr de 500 000 de doze de vaccin pandemic pentru copii şi suplimentarea fondurilor prin care va fi dublat numărul de doze produse de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino.

Vaccinul pandemic pentru copii va fi achiziţionat de la producătorul internaţional GlaxoSmithKline, la preţul unic reglementat de către Uniunea Europeană pentru ţările din Centrul şi Estul Europei, de 4,5 euro/doză, fără TVA.

Vaccinul va fi utilizat pentru imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni şi 6 ani, categorie la risc neacoperită de vaccinul produs de Institutul Cantacuzino

Vaccinul produs în ţara noastră respectă toate standardele internaţionale de fabricaţie, protocoalele după care se efectuează studiile clinice fiind identice cu ale celorlalţi producători

Din punct de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Ca urmare, recţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu reacţiile date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi alergii minore, în cazul persoanelor sensibile.

Atragem atenţia că orice alt tip de informaţii referitoare la acest subiect sunt răuvoitoare şi vor trebui asumate de cei care le utilizează ca un atac la sănătatea populaţiei.

Ca şi în cazul celorlalte campanii din calendarul de vaccinare al Ministerului Sănătăţii, şi vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să ştie şi să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său.

Repet: responsabilitatea civică este foarte importantă în această perioadă şi poate fi face diferenţa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri.

Până în prezent, Institutul Cantacuzino a produs o cantitate de 1.300.000 doze de vaccin, care sunt deja infiolate. Suntem în continuare în aşteptarea rezultatelor testelor de siguranţă şi eficacitate efectuate pe voluntari adulţi în vederea obţinerii aprobării de punere pe piaţă din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Preconizăm că, pentru începerea campaniei de vaccinare, aceste doze vor putea fi livrate catre DSP judetene începând cu data de 26 noiembrie a.c. Ca şi în cazul celorlalte campanii derulate de minister, direcţiile de sănătate publică judeţene vor distribui vaccinul medicilor de familie şi celor şcolari, după caz, pentru demararea vaccinării. În caz de necesitate, vor fi mobilizate la vaccinare toate categoriile de medici.

Pentru limitarea răspândirii virusului, am stabilit următoarele grupe ţintă: elevii (începând cu grupa de vârsta de 15 ani) si studentii din orasele universitare (Iasi, Bucuresti, Craiova, Cluj,Timisoara), personalul medico- sanitar si personalul serviciilor esentiale (politie, armata). Din 4 ianuarie, vor fi vaccinati si elevii între vârste cuprinse între 6 şi 14 ani.

Până la finele anului 2009, Institutului Cantacuzino va produce o cantitate de aprox. 5.000.000 doze de vaccin pandemic, urmând ca, în anul 2010, sa mai producă încă 5 000 000 de doze. Pentru cele 10.000.000 doze de vaccin pandemic, costurile se ridică la valoarea de aprox. 50.000.000 lei.

Conform recomandărilor OMS şi CE, MS va asigura vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40% din populaţia României din care un procent 5% din personalul serviciilor publice esenţiale (ex.: medico – sanitar, personalul care asigură securitatea naţională şi locală, sectoare economice vitale) şi 35% din categoriile populaţionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire, la dezvoltarea unor complicaţii ale bolii

Ca o ultimă menţiune în ceea ce priveşte vaccinul pandemic. Comitetul naţional pentru gripă a luat decizia ca, în România, vaccinarea împotriva virusului pandemic să fie realizată în cadru organizat. Ca urmare, vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis. Este măsură de protecţie suplimentară pentru a ne asigura că vaccinul va ajunge la grupele ţintă, astfel încât să putem limita în realitate numărul de îmbolnăviri.

Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României se sprijină pe capacitatea Institutului Cantacuzino de a produce numărului necesar de unităţi de vaccin cu care să limităm extinderea infecţiei cu virusul gripal pandemic şi cel sezonier

De asemenea, până la sfârşitul anului, vom finaliza şi achiziţia de măşti şi materiale dezifectante. Am primit bani de la Guvern pentru a achiziţiona 4,2 milioane de măşti şi 25 000 l de dezinfectant. Aceste produse vor fi utilizate în unităţile spitaliceşti din ţară şi în unităţile de învăţământ, în special în cele din mediul rural

Reţelele noastre de epidemiologie şi boli infecţioase sunt pregătite în acest moment pentru a face faţă situaţiei. Dat fiind aglomeraţia din ultimul timp de la Institutul Matei Balş am luat decizia de a mai amenaja un spaţiu suplimentar.

 

Recomandări pentru populaţie

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Ne spălăm des cu apă şi săpun

Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene

Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante.

Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri.

Evităm, în aceste zile, gesturile familiare ( ex. îmbrăţişări, strângerea mâinilor etc).

Evităm călătoriile în străinătate, dacă acest lucru nu este strict necesar.

Folosim măşti sau ne protejăm cu batiste, în locurile aglomerate şi expuse la risc

Ce facem când ne îmbolnăvim?

La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – cetăţenii trebuie să ia legătura cu medicul de familie, pentru a stabili dacă este cazul unui consult într-un spital de specialitate.

În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a suna la medicul de familie. În cazul în care nu are medic de familie, persoana va merge la una din secţiile de boli infecţioase, dar numai după ce îşi acoperă gura cu o mască de protecţie sau cu batista.

Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic.

Dacă ne-am vaccinat împotriva virusului gripal sezonier, este recomandat să ne vaccinăm şi împotriva celui pandemic şi asta deoarce cele două vaccinuri acoperă tulpini dife
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.