Ministerul Sănătăţii a stabilit lista cu plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive care vor fi interzise, după ce s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătate. Pe de altă parte, guvernanţii au hotărît că toţi cei care încalcă noile reglementări vor face închisoare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope şi au efect direct asupra creierului uman (stări confuzionale-pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului).

Ca urmare a faptului că numai în anul 2009, peste 1300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice Guvernul României a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, susbtanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope elaborată de către Ministerul Sănătăţii.

Pedpse

Conform noului act normativ, pe listele existente în Legea 143/2000 au fost introduse noi plante şi substanţe a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vînzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc. În cazul drogurilor de risc, pentru consum propriu, cumpărare sau deţinere fără drept, se aplică o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani. În aceleaşi situaţii, dar pentru droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani.
Lista lui Cseke

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sănătăţii, “noile plante şi substanţe identificate sunt, în marea majoritate:


PLANTE:

SPECII DE SALVIE (Salvia divinorum Epling & Játiva) – este o plantă care produce halucinaţii – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani

SPECII DE MITRAGINA (Mitragyna speciosa Korth (Kratom) – este o plantă cu efecte similare cocainei. Creează dependenţă – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani


CIUPERCI:

Amanita muscaria (L:Fr.) Lam. – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani

Amanita pantherina – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani

Toate speciile din genul Psilocybe – produce halucinaţii, cu efecte similare LSD (ACIDUL LISERGIC) – Tabelul I (din Legea 143/2000), închisoare de la 10-20 ani


SUBSTANŢE:

LSA (AMIDA ACIDULUI LISERGIC) – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani

KETAMINA – Creează dependenţă, au fost înregistrate până în prezent 2 decese – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani

DERIVATI DE PIPERAZINA – produce halucinaţii – Tabelul I (din Legea 143/2000), închisoare de la 10-20 ani

SARE DE BAIE (MEFEDRONA) – au fost înregistrate cazuri de decese – Tabelul I (din Legea 143/2000), închisoare de la 10-20 ani

Aceste produse se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri, preţurile de vânzare variind în funcţie de gramaj, de exemplu:

Special gold- sare – 0,25 g-40 lei, 0,75 g-90 lei-

Pulse – pulbere 0,5 g – 30 lei, 3 g-119 lei

Fly Agaric Mushroom – ciuperci uscate 12 g -60 lei

Spice Diamond- fragmente vegetale 1 g – 50 lei

Spice Gold Spirit – pulbere 3 g- 90 lei”.

Opinia specialistului

Pe lîngă faptul că a fost întocmită noua listă, prin prezenta OUG, în cadrul celor două reglememtări legale se introduce o procedură simplificată de actualizare a listelor prin Hotărâre de Guvern şi nu numai prin acte normative la nivel de lege. De asemenea, se precizează că “în termen de 10 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial cei care comercializează aceste produse au obligaţia de a le distruge”. Deşi le-au cumpărat cînd erau legale, iar investiţiile sînt inseminate, comercianţii acestor produse nu vor fi despăgubiţi, fapt care deja a generat o serie de proteste.

Cît de mari sînt riscurile consumului de plante etnobotanice a explicat, în exclusivitate pentru “Sentinţa”, biologul Virginia Ciocan: “Practic, însăşi denumirea de plante etnobotanice este, în acelaşi timp, o aiureală şi o găselniţă aproape genială. Nimeni nu poate să facă o definire exactă a acestei sintagme. Dar cel mai important aspect este altul: oricare dintre produsele incluse în această listă poate fi scoasă, la fel de bine cum ai putea să introduce în listă absolute orice altă pantă existentă. De fapt, pericolul nu este dat de planta în sine (multe dintre ele se pot cumpăra de la magazinele obişnuite şi se folosesc în scop alimentar), ci de dozaj. Deci numai şi numai în modul cum au fost dozate cantităţile constă riscul şi pericolul. Iar ca importator sau comerciant al unor astfel de produse nu a cerut nimeni şi diplomă de chemist, ca să ai obligaţia de a şti în ce proporţii trebuie să fie conţinutul unei cutii cu ceai de salvie, de exemplu, pentru a stabili dacă e drog sau nu”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.