Declaraţia PNŢCD la Comemorarea a 71 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov
Pactul Ribbentrop-Molotov, încheiat între comunişti şi nazişti la 23 august 1939, a rupt cu brutalitate din trupul Ţării Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. Aproape patru milioane de români şi un teritoriu de 50.762 km2 au trecut în componenţa URSS.
Stalin şi Hitler au dispărut de mult, iar caracterul nul şi neavenit ab initio al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost recunoscut de toate statele interesate, inclusiv de Parlamentul fostei URSS şi de preşedintele Rusiei. Şi totuşi, pactul continuă să producă efecte în ceea ce ne priveşte: România este singura ţară care a rămas în situaţia decisă de cei doi mari tirani ai secolului XX, Stalin şi Hitler!
Proclamarea, în august 1991, a ‘Republicii Moldova’ pe o parte din teritoriile răpite în anul 1940, a fost un pas spre înlăturarea consecinţelor Pactului fascisto-comunist. Declaraţia de Independenţă spune limpede: ‘Luând act de faptul că Parlamentele multor state, în declaraţiile lor, consideră înţelegerea încheiată la 23 August 1939, între Guvernul URSS şi Guvernul Germaniei, ca nulă ab initio şi cer lichidarea consecinţelor politico-juridice ale acestuia …’.
Recunoaşterea de către Guvernul de la Bucureşti a Administraţiei instalate la Chişinău s-a făcut condiţionat: ‘Proclamarea unui Stat Românesc independent pe teritoriul anexat cu forţa, în urma înţelegerilor stabilite prin Pactul Ribbentrop-Molotov, reprezintă un pas decisiv pentru înlăturarea pe cale paşnică a consecinţelor nefaste ale acestuia, îndreptate împotriva drepturilor şi intereselor Poporului Român.’
Dreptul poporului român la respectarea identităţii, la unitate naţională, la vieţuirea în întreg teritoriul său istoric este imprescriptibil, oricât de multă vreme este împiedicat să se exercite plenar. De aceea, PNŢCD consideră că obiectivul principal al politicii externe a României trebuie să fie înlăturarea urmărilor Pactului Ribbentrop-Molotov şi refacerea unităţii naţionale. Dincolo de dreptatea ce se cuvine poporului român, acest obiectiv poate reprezenta o contribuţie esenţială, pe care UE, NATO şi alte centre de putere o pot aduce la stabilitatea politică în Estul Europei.
Radu Sârbu
Preşedintele PNŢCD