Este prima vizită pe care o face un preşedinte francez în Kazahtan, după 1993, iar Sarkozy a declarat pentru presa locală că aceasta este o ocazie deosebită pentru a continua “parteneriatul strategic reînnoit în 2008 între Franţa şi primul producător de hidrocarburi din Asia Centrală”, informează Reuters. “Kazahtanul este un pol de stabilitate în Asia Centrală şi totodată punte de legătură între Asia şi Europa prin poziţia sa geografică, dar şi un actor important al securităţii energetice mondiale”.
Cel mai important contract ce urmează a fi semnat de către Srakozy şi omologul său, Noursultan Nazarbaïev, ar putea să ajungă la un miliard de euro, pentru achiziţionarea unei participaţii în canalul de Suez, a anunţat Palatul Elysée.
Tot în cadrul întîlnirii de astăzi cei doi şefi de stat vor purta negocieri privind înfiinţarea unui consorţiu (condus de Spie Capag, din cadrul grupului Vinci), ce ar urma să construiască un oleoduct între cîmpul petrolier Kashagan şi litoralul Mării Caspice. Acest contract ar ăputea să aibă valoarea cuprinsă între 1,5 şi două miliarde de euro, din care Franţa va plăti 1,2 miliarde de euro.
Tot pe lista întîlnirii de astăzi se află contracte referitoare la aviaţie (EADS Astrium), comunicaţii militare (Thales), combustibili pentru centrale nucleare (Areva) si furnizarea de tramvaie produse de Alstom.
Kazahtan încalcă drepturile omului
Şi dacă pe partea economică cei doi preşedinţi par să fie întru totul de acord, întîlnirea va fi marcată şi de momente mai delicate. La cererea Asociaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului, ai cărei reprezentanţi l-au întîmpinat pe Sarkozy la sosirea în Kazahtan, acesta va trebui să transmită gazdelor « un mesaj foarte clar asupra necesităţii de a schimba profund situaţia din acest domeniu, mai ales că se apropie momentul cînd Kazahtanul va prelua preşedinţia OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).