Mare premieră mare în România, anunţă Biroul de presă al Primăriei Generale. “Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (D.G.A.S.M.B) şi Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alex. Obregia” vor deschide luni, 2 noiembrie 2009, Centrul de Prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi şi linia telefonică de urgenţă pentru copiii şi adolescenţii cu comportament iminent autoagresiv”.
Hai să dăm mînă cu mînă
Cum s-a ajuns la această minune? În baza raportului de specialitate realizat de către DGASMB, ca urmare a studiului “Tineri în Europa”, la care au participat 2662 de elevi bucureşteni. Chiar şi aşa parţial, cum a fost conceput sau doar redactat, studiul este îngrijorător: “37,8% dintre adolescenţii chestionaţi au cunoştinţe sau persoane din anturaj care se gândesc să se sinucidă; 23,1% au cunoştinţe sau persoane din anturaj care au încercat să se sinucidă; 19,2% au prieteni sau persoane apropiate care au încercat să se sinucidă; 9,1% au cunoştinţe sau persoane din anturaj care s-au sinucis; 15,8% dintre respondenţi s-au gîndit să se sinucidă; 5,6% au încercat să se sinucidă; 13,5% dintre respondenţi au spus cuiva că vor să se sinucidă; 2,4% dintre respondenţi au încercat să se sinucidă în anul şcolar în curs”.
Cum programele naţionale pe această temă sînt ca şi inexistente, Muncipalitatea, sub conducerea şi coordonarea doctorului Oprescu, a decis că e cazul să intervină. Şi a “clocit” un program, o asociere şi un parteneriat. Programul se numeşte “Centrul de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi”, asocierea s-a făcut între DGASMB şi Spitalul Alexandru Obregia, iar partenerii iniţiali sînt: Spitalul Grigore Alexandrescu – Secţia Psihosomatică; Ministerul Învăţămîntului Cercetării şi Dezvoltării; Ministerul Sănătăţii Publice – Centrul de Sănătate Mintală; Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului; DGASMB (şi asociat şi partener !?? – n.a.), Fundaţia Vodafone, Universitatea de Psihologie Bucureşti şi Asociaţia Reninco.
Împărţirea sarcinilor
Centrul de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi va funcţiona, potrivit aceluiaşi comunicat al Primăriei, în incinta Spitalului Obregia şi va avea un tel verde.
Conform Acordului de asociere, “care intră în vigoare la data semnării şi va dura un an de zile”, DGASMB are obligaţia să asigure fondurile necesare componentei liniei telefonice verzi, să nominalizeze un psiholog şi un asistent social pentru analizarea apelurilor telefonice, să promoveze activităţile centrului. Spitalul Obregia se obligă, la schimb, “să pună la dispoziţie spaţiul necesar pentru desfăşurarea activităţii Centrului, să pună la dispoziţie operatorii care să îşi desfăşoare activitatea în regim de 24 din 24 de ore”, să asigure formarea operatorilor” etc.
Cum se vede, şi această iniţiativă prevede cheltuirea unor bani. Dar, dacă este vorba despre tineri “dereglaţi”, nu e nevoie de foarte mulţi bani. Ajung 18.759,16 euro. Cum urmează să fie cheltuiţi aceşti bani scrie în Anexa B a Acordului de asociere semnat de directorul general al DGASMB, Cosmina Ioana Simiean şi de managerul Spitalului Obregia, ec. George Cristian Marcu: taxă instalare număr verde – 50 euro; taxă înregistrare prompt vocal – 400 euro; taxă instalare două posturi telefonice şi echipamente VOIP – 300 euro. Costuri abonamente: pentru numărul verde – 720 euro/an; raportări/statistici prin telefon – 600 euro/an; două posturi telefonice – 144 euro/an; trafic telefon (??? – n.a.) – 12.000 euro/an (!!! – n.a.).
Ce cauţi tu în viaţa mea?
Şi dacă prezenţa unora dintre parteneri în cadrul acestei asocieri este firească şi, prin urmare, uşor de înşeles şi de acceptat, pentru doi dintre aceştia se nasc întrebări. În cazul Fundaţiei Vodafone ar fi bine de ştiut măcar ce rol are în “schemă”. Mult mai greu de înţeles este prezenţa Asociaţiei Reninco într-un astfel de proiect avînd în vedere că documentele nu precizează ce contribuţie are. În schimb, statutul asociaţiei, autointitulată “Reţeaua Naţională de Informare şi Cooperare pentru Integrarea în Comunitatea Copiilor şi Tinerilor cu Cerinţe Educative Speciale”, prevede, la Capitolul III, punctul c că una dintre sursele de venit o reprezintă “încasările realizate din difuzarea cărţilor, tipăriturilor, filmelor sau înregistrărilor pe bandă magnetică”, iar conform punctului d, “încasări realizate din manifestări cultural – artisitice şi sportive, precum şi din activităţi de loterie organizate potrivit legii”. ĂSTA DA ONG!
Bomboana de pe colivă
Iar la atâtea minunăţii binefăcătoare pentru copiii şi adolescenţii aflaţi în pragul sinuciderii, se adaugă finalul apoteotic al comunicatului Primăriei condusă de prof. dr. Sorin Mircea Oprescu: Centrul de Prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi va funcţiona
“de luni pana vineri, intre orele 8:30 si 16:30. De asemenea, a fost infiinţată o linie telefonică gratuită -0800 08 01 00- la care medici psihiatri vor acorda asistenţă de specialitate (luni-vineri, intre orele 8:30-16:30).
Poftim? A zis cineva despre prevederea din acord conform căreia operatorii vor lucra 24 de ore din 24? Cel mai bine ar fi ca tinerii să ţină seama că “aici nu e hotel, ca să vii şi să pleci cînd vrei” şi să intre în criză doar de luni pînă vineri, între orele 8.30 şi 16.30.
Dacă nu din alte motive, măcar pentru faptul că, iată, între data semnării acordului de asociere şi darea în funcţie a acestei a opta minuni a lumii, s-au mai adăugat nişte parteneri: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului; Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti; Primăria sector 4 Bucureşti; Universitatea Bucureşti; Fundaţia FRACARITATIS Belgia.
Şi nu se face să deranjezi atîta “lume bună” cu sclifoselile tale de copil sau adolescent nesimţit care eşti! Mai ales după – amaiza sau în week-end cînd, oricum, apăsările tale sînt mai grele şi mai negre, iar singurătatea mai pustiitoare ca oricînd.