Acasa > Articole > Investigatii > Tupeu de Plăcintă

Tupeu de Plăcintă

 

A bătut şi a tîlhărit o femeie, a îngrozit un cartier întreg, a trecut de 26 de ori cu maşina peste un om… Cu toate acestea, pentru că „nu prezintă pericol public”, judecătorii l-au lăsat în libertate după numai o lună de la comiterea acestor fapte. Singura restricţie: nu are voie să plece din ţară. Dar şi asta i s-a părut prea mult. Pentru că el este Andrei Răzvan Plăcintă. Fiul fostului senator Sorina Plăcintă.

Remember

În seara de 6 decembrie 2010, beizadeaua Plăcintă făcea un scandal monstru la interescţia dintre străzile Berzei cu General Berthelot, din Capitală. Iubita lui din acea perioadă tocmai primise, pe telefonul mobil, un mesaj de la alt bărbat. La vremea respectivă presa scria că cei doi se aflau acolo în căutare de etnobotanice. Supărat că este tradus, Plăcintă şi-a luat iubita la bătaie. Pentru că nu era vorba despre o palmă „la nervi”, ci de o bătaie animalică, trecătorii au intervenit în apărarea fetei (căreia, între timp, furiosul îi distrusese şi maşina sărind cu picioarele pe capotă). Deranjat de amestecul în treburile sale interne, junele – arată procurorii de la Tribunalul Bucureşti în rechizitoriu -, „a trecut de cel puţin 26 de ori cu maşina peste unul dintre martori”. Două zile mai tîrziu, în ciuda faptului că mămica, senatorul PDL Sorina Plăcintă, a stat „lipită” de procurorul de caz, juniorul era arestat pentru tentativă de omor calificat, tîlhărie, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. După exact o lună instanţa a decis că acesta poate fi cercetat în stare de libertate, dîndu-i doar interdicţia de a părăsi ţara.

Intermezzo

Deşi a stat după gratii doar o lună, Plăcintă a reuşit să facă mai mult decît circ mediatic. De la negarea faptelor pe care le-au văzut zeci de martori, pînă la autovictimizare, nu a ratat nimic. Ba că, de fapt, el venise să-şi apere prietena de ţiganii din zonă, ba că aceasta nu avea nici un drept să folosească acel telefon deoarece era plătit de o firmă a mamei lui, ba că el nu avea de ce să recurgă la tîlhărie pentru că „sînt filosof”, ba că „eu venisem să o apăr pe ea, deoarece ştiam că zona e periculoasă şi am fost atacat din senin” . Cea care i-a ţinut permanent isonul a fost chiar mama lui. Dacă în prima fază aceasta declara că „băiatul este major şi să răspundă pentru faptele sale, nu folosiţi pretextul ca să aruncaţi cu noroi în PDL, partidul din care fac parte”, mai apoi, cînd expertizele IML au arătat limpede că fiul este consumator de droguri, Sorina Plăcintă a găsit că este un fapt firesc, „specific actualei generaţii”. Mai mult, la scurtă vreme după eliberarea lui Andrei Plăcintă, din motive numai de ea ştiute, fosta prietenă a acestuia şi-a retras plîngerea… În prezent el mai este judecat doar pentru tentativă de omor şi ultraj.

Cînd spune adevărul familia Plăcintă?

Din ianuarie, de cînd a fost eliberat, Andrei Plăcintă a fost văzut frecvent în compania puternicilor (mai ales) politici ai zilei, cu diverse ocazii mai mult sau mai puţin oficiale. Cu toate acestea, i-a rămas ca un cui în talpă interdicţia magistraţilor de a părăsi ţara. Prin urmare a făcut cerere de anulare a acestei măsuri. Cererea s-a judecat astăzi, la Tribunalul Bucureşti, unde, din nou, a fost prezentă şi fostul senator Sorina Plăcintă. Ca argumente în favoarea ridicării interdicţiei de a părăsi ţara Plăcintă junior a adus nu numai faptul că a fost lăsat în libertate pentru că „nu prezint pericol public, motiv pentru care am şi fost eliberat, dar în prezent sînt angajat la o firmă cu sediul în Italia şi aş dori să plec acolo ca să îmi pot desfăşura activitatea”.

Indiferent dacă a prezentat sau nu documente care să ateste calitatea lui de salariat la o firmă italiană, rămîne de bază întrebarea cînd şi cum s-a făcut angajarea. Nu de alta dar, în urmă cu numai zece zile, Sorina Plăcintă declara în exclusivitate pentru ziarul Ring că fiul ei a devenit băiat bun. „A lucrat pe proiecte pentru Fundaţia «Zi deschisă», la care este şi membru fondator, iar de mai multă vreme merge la centrul de zi, deschis acum vreo opt luni de zile, unde a predat şi predă în continuare engleză nevăzătorilor”. În plus, a adăugat însuşi „eroul”, „miercuri am participat la o lansare a unui proiect umanitar la Focşani şi mi-am propus să organizez în localitate finala de şah a nevăzătorilor”. Tot el este şi cel care în răstimpul scurs de la eliberare s-a ocupat de o trupă de teatru a nevăzătorilor din Brăila, dar marele său vis este să devină asistent medical ca să poată pleca voluntar în Africa.

Greu de înţeles cînd şi cum a mai avut timp să se angajeze şi la firma italiană. Cert e că, cel puţin deocamdată, şeful său italian mai trebuie să-l aştepte. Instanţa a menţinut interdicţia de a părăsi ţara pentru Andrei Răzvan Plăcintă.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.