Procurorii anticorupţie lucrează, tot mai des, “împotriva firii”. Din această cauză ei ajung să aibă tot felul de probleme, iar ulterior se plîng că li se caută nod în papură. Cel mai recent exemplu vine de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Socoteală, însă, va trebui să de Centrul. Acest lucru se va întîmpla chiar astăzi, cînd reprezentanţii SSIF Broker Cluj vor veni la DNA din proprie inţiativă.
Săptămîna trecută procurorii din Alba Iulia au trimis-o în judecată, în stare de arest preventiv, pe Adriana Iulina Constantin, fost director al sucursalei Deva a SC Broker SA Cluj Napoca. Aceasta este acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare şi
fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.
În rechizitoriu s-a reţinut că “în perioada martie 2002 – decembrie 2008, inculpata Constantin Adriana-Iuliana, a indus în eroare un număr de 271 persoane prin folosirea unor mijloace frauduloase, cu ocazia încheierii unor contracte de intermediere pentru efectuarea de investiţii pe piaţa de capital, fără a le înregistra în evidenţele contabile şi a produs în dauna celor 271 de persoane un prejudiciu în sumă de 7.798.546,53 lei (echivalentul a 1.818.436,45 euro).
De asemenea, în perioada iunie-august 2008, Constantin Adriana-Iuliana şi-a însuşit suma de 878.369,74 lei rezultată din vânzarea pe piaţa de capital a acţiunilor deţinute de către un număr de 79 persoane”.
Tot în comunicatul DNA, se arată că “în vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatei cât şi SSIF BROKER SA Cluj-Napoca”.
Aici e buba! Şi totdată motivul care îi aduce pe clujeni la Bucureşti.
Or fi instituit procurorii sechestrul, doar că pe cei de la Broker, susţin chiar ei într-un comunicat pe care l-au remis şi Bursei, nu i-a anunţat nimeni despre asta. Nici nu s-au întreprins vreun fel de măsuri în acest sens.
Conducerea Broker mai arată că "Societatea a participat la investigarea infracţiunilor comise de către doamna Adriana Constantin, efectuate de DNA Alba Iulia, în faza de urmărire penală, doar în calitate de parte civilă şi parte vătămată, iar Broker nu a avunt în nici un moment calitatea de parte responsabilă civilmente”.
Şi pentru că, aşa cum spuneam, nici nu au primit vreo înştiinţare cu privire la instituirea vreunei propriri asiguratorii asupra bunurilor societăţii, nici nu înţeleg de ce ar trebui să plătească ei pentru furtul comis de un angajat, normal că oamenii vor să ştie “pe ce picior dansează”.
Încurcate sînt (şi) căile justiţiei!