Potivit CV-ului, Iulian Bach a terminat în 1985 Şcoala de ofiţeri activi a M.I. – arma Poliţie -, cu specializare în Investigarea Fraudelor. Zece ani mai tîrziu devenea absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – profil Ştiinţe juridice. S-a înscris în acelaşi an la cursurile postuniversitare cu durata de un an a Facultăţii de Drept din Bucureşti, unde a învăţat „Drept privat”. Pînă în anul 2001 a lăsat şcoala deoparte şi şi-a văzut liniştit de avansări pe linie profesională. Şi poate că ar fi continuat aşa, dar aspira la noi funcţii, iar astea cereau noi „abilităţi”. Prin urmare, în 2001 a mai făcut un an de postuniversitară, tot la Academia de Poliţie. De această dată s-a specilizat în management. Anul 2002 îl solicită ceva mai intens. Deja era adunct la şefului IPJ Prahova, aşa că a fost nevoit să urmeze un curs de operare calculator, cu durată neprecizată, dar şi o lună de şcolarizare în managementul poliţienesc, la „Şcoala de mamuţi” de pe Olteniţei. Anul 2004 îl prinde tot adjunct, dar cu „orizonturi larg deschise”. În aceste condiţii şi avînd timp şi poftă de studiu, Iulian Bach face trei cursuri diferite, toate pe parcursul aceluiaşi an şi toate cu durată neprecizată: <<Curs de “Analiză tranzacţională” la Şcoala de agenţi de poliţie “Vasile Lascăr” – Câmpina; Sinaia Curs “Drepturile omului şi rezolvarea conflictelor” – Centrul Regional de Facilitare şi Negociere Iaşi – Institutul Danez pentru Drepturile Omului; Mamaia Curs “Managementul şi scrierea proiectelor” – Centrul Regional de Facilitare şi Negociere Iaşi – Institutul Danez pentru Drepturile Omului>>, mai rezultă din acelaşi CV. Aşadar, nici măcar o idee vagă de instruire profesională pe linie de Judiciar. Deci este “semianalfabet” profesional. Îl poate ajuta, într-o oarecare măsură doar ce a apucat “să prindă” la locul de muncă, în calitate de şef. Pentru că Iulian Bach a fost şef mai mic sau mai mare aproape de cînd a intrat în Mili/Poliţie.
Vina e ÎNTOTDEAUNA la alţii
A devenit şef plin al IPJ Prahova în aprilie 2005. Cît de performat a fost managementul exercitat de Bach o spune chiar el, cu ocazia unui interviu acordat în iulie 2006 pentru ziarulprahova.ro:
“- Ce alte genuri de furturi vă mai creează probleme?
– Furturile din auto şi spargerile de chioşcuri ale societăţilor comerciale. La furturile din auto, de pildă, Prahova se situează pe locul 13 din ţară – cu 413 cazuri înregistrate în acest an, iar la furturile de animale – pe locul 26, cu 33 de cazuri.
– Şi, totuşi, domnule comandant, cine-l apără pe cetăţean de hoţi: poliţia, jandarmii, poliţia comunitară, firmele de pază particulare?
– Primii care trebuie să ne apărăm trebuie să fim noi. Adică, să luăm toate măsurile necesare, astfel încât sa devenim cât mai puţin vulnerabili in faţa hoţilor… Revenind la întrebare, în luna martie 2006, am pus bazele unui parteneriat cu Jandarmeria, Poliţia comunitară şi cu unele societăţi de pază particulare, pentru crearea unui sistem integrat, mult mai eficient, de asigurare a ordinii şi liniştii publice. Rezultatele sunt încă departe de aşteptarile noastre”. Adică toţi aceştia au fost nişte nesimţiţi care nu s-au grăbit deloc să facă treaba pentru care erau plătiţi poliţiştii – n.a.
Iar cetăţenii, plătitori de taxe şi ca să fie apăraţi, sînt cel puţin la fel de neserioşi, opinează Bachîn cadrul aceluiaşi interviu:
“- Cum vedeţi diminuarea acestui fenomen, că de stoparea furturilor nici nu poate fi vorba?
-Mai intâi, cred că ar trebui sa dovedim, cu toţii, mai mult spirit civic. Am avut situaţii în care hoţii au spart un apartament. Deşi vecina de vizavi a văzut toata scena, nu a dat macar un simplu telefon, la 112 – când nici nu era nevoie să-şi decline identitatea -, să ne sesizeze acea spargere. Atunci, ne-am fi deplasat operativ şi, probabil, i-am fi prins pe hoţi în flagrant”
NOTĂ
Pentru informarea dumneavoastră personală, domnule comisar şef de poliţie Bach, operatoarele de la 112 mai au puţin şi îţi cer şi CNP-ul sau măsura de la chiloţi doar pentru a asculta o sesizare. Apoi verifică dacă eşti într-adevăr cel care spui. Abia pe urmă dau de veste cui trebuie despre ce şi cum, iar dacă sesizarea e de competenţa poliţiei -pe verificate şi nu o singură dată!-, poţi să aştepţi mult şi bine pînă vine un echipaj. De cele mai multe ori, EU ŞTIU, asta se întîmplă din motive “banale”, gen s-a terminat cota de combustibil, iar poliţiştii nu şi-au luat salariul ca să cumpere din banii personali; maşina de patrulă merge doar dacă e împinsă, pentru că nu are asigurare şi nici n-au fost bani pentru piesele de schimb, ori -lucru pe care îl ştiţi la fel de bine ca şi mine, sau ar trebui să fie aşa-, nu are cine să meargă la caz. Pentru că numărul poliţiştilor este tot mai mic.
În altă ordine de idei, de ce credeţi că cetăţeanul e atît de tîmpit să-şi bată singur cuie direct în talpa piciorului, cîtă vreme nu există o lege de reală protecţie a martorilor, iar dacă eventualul martor ajunge să aibă costuri (să zicem că procesul se strămută şi se judecă în altă localitate decît cea unde s-a petrecut fapta), nimeni nu-i decontează cheltuielile? Deci, vă rog eu, domnule comisar – şef, lăsaţi-o mai moale cu etica cetăţenească!
Dar şeful IPJ Prahova “a luat măsuri”, în ciuda lipsurilor şi a lipsei de cooperare pe toate fronturile. Prin urmare, declara el public, în 2008, “Rata infracţionalităţii a crescut cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut. Creşterea a avut loc în mediul urban, unde s-au înregistrat 719 infracţiuni, faţă de 687 înregistrate în 2007. Printre infracţiunile cele mai des întîlnite, aş aminti tîlhăriile, omorurile, loviturile cauzatoare de moarte, furturile auto şi cele ale plăcuţelor de înmatriculare”.
În “traducere liberă”: numai infracţiuni judciare – n.a.
Evident, şi acum vina era a altora: "Printre cauzele care au dus la producerea acestor infracţiuni se numără absenţa iluminatului public în unele localităţi pe timpul nopţii sau oprirea acestuia după o anumită oră, neînfiinţarea poliţiei comunitare de către unele instituţii administrativ-teritoriale, precum şi insuficienţa poliţiştilor comunitari”, a completat Bach.
Revenind la optica acestuia, dacă în 2006 conta faptul că nu sînt oameni suficienţi şi fonduri aşijderea, iar în atari condiţii era firească lipsa de rezultate, în 2009, pentru că s-au mai schimbat vremurile şi unii “oameni”, a devenit chiar pozitiv faptul că jumătate dintre maşinile de patrulare ale Poliţiei prahovene au fost “puse la păstrare” în garaj, din lipsă de combustibil. “Asta înseamnă, printre altele, că de-acum poliţiştii îşi vor face rondul în mod regulat”, a conchis comisarul – şef.
NOTĂ
Şi mai inseamnă, domnule poliţist, că pînă atunci acest lucru nu se întîmpla, deci domnia voastră gestionaţi activitatea subalternilor în mod haotic?
Şi, nu cumva, asta înseamnă şi mai multă distracţie pentru infractori, care vor avea emoţii doar pînă cînd dibuiesc orele şi intervalul de patrulare?
Interese, jocuri de culise, emoţii
Şi dacă “tabloul general” arată aşa cum tocmai l-am zugrăvit, nu înseamnă că Iulian Bach era lipsit de activitate sau de preocupări. Care au fost acestea de-a lungul celor cinci ani de domnie la IPJ Prahova ştie tot presa locală.
Iată ce scria “Observatorul Prahovean” pe 24 ianuarie 2008. “Conform unei dispoziţii emise de Inspectoratul General al Poliţiei Române, din 20 ianuarie comisarul şef Viorel Dosaru – şef la Poliţia municipiului Ploieşti, este adjunctul sefului IJP, Iulian Bach. Aşa că Bach are două motive pentru a fi supărat. Un motiv se numeşte Viorel Dosaru, celalalt Ionel Trandafirescu – tot adjunct. Este cunoscut faptul ca Iulian Bach l-a sancţionat pe Dosaru de 12 ori în 2007 şi că este în război cu Trandafirescu, întrucât cel din urmă îi vizează funcţia”.
Altă preocupare de interes major a lui Iulian Bach a fost consemnată de incomodph.ro:
”Finul lui Bach a concurat cu …el însuşi, devenind adjunct al DPIR Prahova. Bravo maestre
Aoleuuuuuuu. Ne-a venit alta de la DPIR Prahova. Una chiar mişto. Cică şeful Poliţiei Judeţene, viitorul chestor Iulian Bach ( să fie cu noroc, boss) şi-a pus finul adjunct la DPIR. Tânărul Iulian Tănase, subinspector la bază, a dat un concurs de toată frumuseţea pentru postul de adjunct. A fost el cu… el. Lupta a fost aprigă, dar până la urmă a reuşit să câştige postul cu pricina. Asta e, sursele noastre ne spun toate alea. N-au reuşit, totuşi, să ne lămurească dacă gradul ăsta de subinspector este suficient pentru a ocupa funcţia de adjunct la DPIR Prahova. Nu acuzăm, nu dăm cu parul, dar ne întrebăm şi noi ca proştii. Oare un asemenea concurs, ca toate celelalte de altfel, nu presupune existenţa mai multor concurenţi? Că de-aia e concurs, nu? Adică se întrece cineva cu altcineva. Dar ce ştim noi? Lăsaţi că ştiu ei mai bine şi dacă e să pun o întrebare care îmi vine în minte o pun pe aia de pe bolgul lui Pătraru. Oare Poliţia ştie că acum două seri s-a tras cu pistolul în oraş? Dacă nu ştie poliţia şi ştie vreunul dintre voi care citiţi acum, lăsaţi-mi un comment că sunt tare curios. Mulţumesc anticipat!
Cine nu ne crede sursele să ne contrazică pe noi!”
În schimb, dacă presa era curioasă să afle de ce subalternii săi lucrează în dorul lelii, Bach le lua imediat apărarea. Cum s-a întîmplat la începutul acestui an, cînd Serghei Gribenco, unul dintre suspecţii dublului asasinat de la Braşov, a fost descoperit în Ploieşti. Deşi era dat în urmărire încă din 2005, iar la un moment dat chiar a fost oprit la un filru al poliţiei rutiere, Gribenco a locuit fără probleme mai mulţi ani înacest oraş. Reacţia şefului poliţiei a fost promptă: „ În momentul în care a fost oprit a prezentat toate documentele solicitate de poliţişti şi nimic din comportamentul său nu a fost suspect şi nu a atras atenţia agenţilor de poliţie. La nivelul întregii ţări sunt date în urmărire mii de persoane şi numai în judeţul Prahova agenţii de poliţie rutieră aplică, zilnic, între 500 şi 600 de amenzi. În condiţiile în care agenţii de poliţie nu au pe maşini terminale care să le permită accesarea bazei de date cu urmăriţii general, dacă poliţiştii rutieri ar verifica fiecare contravenient oprit în trafic timpul de aplicare a sancţiunii ar creşte considerabil, creând astfel disconfort cetăţenilor opriţi pe marginea drumului”.
Şi dacă subalternii săi erau apăraţi în faţa publicului, nu aceeaşi soartă o aveau cei care îi stăteau în cale. În această categorie se înscria şi adjunctul său, Trandafirescu. Împotriva căruia Bach trimitea mereu reclamaţii mai marilor de la Bucureşti. Evident, nici adjunctul nu se lăsa mai prejos. Fapt care, în 2007, l-a enervat rău pe ministrul liberal de Interne, Cristian David. Şi a trimis Corpul de Control la Prahova. Concluziile raportului au ajuns la presă sub forma unui comunicat dat de Minister: “La IPJ Prahova s-au constatat următoarele deficienţe: lipsa de preocupare pentru crearea unui mediu favorabil muncii în echipă, fapt ce a condus la diminuarea eficienţei activităţii desfăşurate. Ca atare, indicatorii înregistraţi pe linia criminalităţii judiciare demonstrează că activităţile derulate au fost lipsite de eficienţă, activităţile echipei manageriale de control, sprijin şi îndrumare ale efectivelor de siguranţă publică au avut un caracter sporadic, neimplicarea directă a echipei manageriale în coordonarea activităţilor de soluţionare a dosarelor penale înregistrate cu autori neidentificaţi.
Corpul de Control a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în vederea dispunerii şi verificării privind temeinicia şi legalitatea soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale şi clasare în 334 dosare penale înregistrate cu autori neidentificaţi”.
Pentru aceste motive Iulian Bach a fost considerat tocmai bun de demis. Mai precis, se arăta în acelaşi comunicat, “Ca urmare a disfuncţiilor şi deficienţelor constatate, conducerea Ministerului de Interne a dispus cercetarea prealabilă a şefului inspectoratului, precum şi a altor ofiţeri cu funcţii de conducere şi de executie pentru neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu”. Doar că nu s-a putut. Bach avea îngerul lui păzitor care “i-a şoptit” că e vremea să se îmbolnăvească şi să stea acasă. Taman în perioada aceea, ca să nu poată fi cercetat. Iar dacă nu este cercetat, nu poate fi sancţionat…
Tel pere tel fils
Sau, la aşa tată, aşa fiu. Pentru că oricît de şef al poliţiei ar fi, Iulian Bach este şi tată. Are doi copii, dar numai unul -Florin Mădălin Bach- (foto galerie), s-a străduit, cît şi cum a putut, să aducă faimă familiei. Ce-i drept, dacă e să dai crezare procurorilor locali, unora dintre poliţişti, presei şi chiar fiului, nu e vorba tocmai despre cel mai dorit renume.
Pentru că: fiul este dat în urmărire, dar poliţiştii nu-l găsesc, deşi el stă acasă sau prin oraş, în văzul tuturor, astfel încît procurorii să-l poată audia în legătură cu presupusa falsificare a mai multor documente bancare.
Pentru că:fiul este acuzat de escrocherie de către un bucureştean căruia i-ar fi luat maşina şi nu mai vrea să o plătească.
Pentru că: fiul s-a lăudat el însuşi, la un post de televiziune local, că ştie tot ce mişcă “în lumea cu mafioţi, accidente rămase nerezolvate şi ţepe de sute de milioane, pentru că eu mă invârt în această lume”.
Pentru că: ar avea şi el un dosar penal pentru accident cu răirea unei persoane.
Pentru că: aşa cum i-a povestit, tot el, unui reporter de la Monitorul de Prahova, este prieten cu spaima Ploieştilor. ” Reporter: Pe Sandu Zamfir, zis Austrianu’ il cunoasteti? Florin Bach: "Daca-l intrebati (n.r.-despre mine) o sa va spuna >. N-am avut nicio cearta cum am vazut intr-un articol… Citeam, muream de ras, ca m-as fi certat cu el pentru o curva sau asa ceva… Rep: Ca sa fiu sincer, chiar tatal dumneavoastra (Iulian Bach) mi-a confirmat. F.B.: Dar nu este adevarat asa ceva. Si nici n-are de unde sa afle tata. Si eu nu sunt certat si n-am fost niciodata. Deci prin 2003, eram mic, am vazut si eu ce fac astia, clanul asta… Austrienii. Eu, in perioada aia fugisem de acasa cu 10 mii de lei in buzunar si m-am gandit ca decat asa, mai bine stau cuminte. Deci eu ma stiu cu el (Austrianu’), nu cu copiii lui. Copiii lui i-au stricat numele."”
Acelaşi Austrianu despre care se spune că, împreună cu Ghenosu, i-ar fi dat şpagă 36.000 de euro judecătorului Dumitru Rebegea pentru a-i scăpa de puşcărie.
Iar la numai o zi după arestarea judecătorului, Vasile Blaga l-a numit pe comisarul şef Iulian Bach, mai mare peste toţi poliţiştii judiciarişti.
Link-uri utile:
http://209.85.129.132/search?q=cache:zJ25grsfXUsJ:www.infoportal.ro/articol~din-actualitate~info-360460~ministerul-de-interne-face-curatenie-in-ijp-cutremur-in-politia.html+Iulian+BACH&cd=37&hl=ro&ct=clnk&gl=ro
www.catavencu.ro/print/pdf-2952.html