“După 20 de ani de la Revoluţia din 1989, libertatea presei în pericol!” – a fost tema dezbaterii care a avut loc vineri, 6 noiembrie, în Sala de conferinţe a Societăţii Române de Televiziune, cu ocazia Consiliului Naţional al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind.

Reprezentanţii celor 9.000 de membri ai MediaSind din presa scrisă, radio, televiziune, edituri şi tipografii, precum şi invitaţii Aidan White, secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Cezar Coraci, preşedintele Confederaţiei patronale naţionale UGIR 1903, Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Teodor Vasiliu, preşedintele Patronatului Roman al Presei ROMEDIA, Maria Toghina, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Bogdan Negrutzi, secretarul general al Uniunii Federative ATLAS, Florian Goldstein, director al cotidianului Bursa, Ion Marin, director al cotidianului Ultima Ora, Alexandru Mărgăritescu, director Uniunea Naţională a Patronatului Roman, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din mass-media şi ai instituţiilor publice de radio şi televiziune (SRR şi SRTV), ai Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, au discutat despre situaţia critică în care se află industria de media în această perioadă de criză economică, în condiţiile în care peste 2000 de angajaţi au fost disponibilizaţi, vânzările de presă scrisă s-au redus cu 50%, zeci de publicaţii au dispărut, piaţa de publicitate a scăzut dramatic, în unele publicaţii salariile nu s-au plătit de câteva luni, iar instituţiile publice SRR, SRTV şi ANP Agerpres se află şi ele la limita supravieţuirii.

Concluzia la care s-a ajuns în urma dezbaterilor a fost că, din cauza inconştienţei guvernanţilor de a aplica urgent măsuri pentru sprijinirea industriei de media, libertatea de exprimare se află într-un real pericol, iar drepturile democratice obţinute în urmă cu 20 de ani sunt pe cale să se piardă: ‘Pentru susţinerea libertăţii de exprimare şi, implicit, a democraţiei este nevoie de o decizie politică. Sprijinul necesar constă în simplificarea procedurii fiscalităţii, în acordarea de facilităţi pentru exercitarea profesiei de jurnalist, în ajutorul de care au nevoie distribuitorii de presă. În absenţa acestor măsuri, presa nu va dispărea, însă vor rezista numai marile trusturi finanţate de grupurile industriale ori politice pe lângă care funcţionează. Din nefericire, cea care va fi eliminată va fi presa independentă, iar accesul publicului la informaţie obiectivă va dispărea’ – a declarat Cristi Godinac, preşedintele FRJ MediaSind.

Liderul sindical a prezentat stadiul negocierilor Comitetului Anticriză pentru Mass-media cu reprezentanţii Guvernului precum şi o statistică din care rezultă că România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria şi Slovenia, unde nu se aplică facilităţi financiare pentru presă. ‘În majoritatea statelor europene, TVA-ul pentru mass-media este între 0 şi 5%, iar subvenţiile pentru presă şi distribuţie sunt de ordinul milioanelor de euro. Acum este nevoie mai mult decât oricând să fim uniţi şi să convingem clasa politică de importanţa libertăţii presei. Dacă va fi nevoie, vom apela şi la acţiuni greviste, atât în ţară, cât şi la Comisia Europeană’ – a declarat Cristi Godinac.

Aidan White, secretarul general al FIJ a susţinut că sprijinul pe care îl va primi FRJ MediaSind din partea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor va fi de 100% pentru rezolvarea revendicărilor breslei jurnaliştilor români. El a solicitat deja Comisiei Europene să înfiinţeze un Comitet Executiv care să găsească soluţii pentru criza din mass-media.

De asemenea, Aidan White a salutat şi hotărârea Consiliului Naţional al MediaSind de a adopta, cu unanimitate de voturi, Codul Deontologic Unic pentru Mass-media, document elaborat împreună cu organizaţiile profesionale din media, Convenţia Organizaţiilor de Media, Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Patronală a Editorilor Locali, Asociaţia Jurnaliştilor din România etc. ‘Este un apel către toţi jurnaliştii să îşi apere profesia, să respecte principiile fundamentale ale meseriei pe care o practică: de a spune adevărul, de a fi independent, de a fi de încredere, să protejeze publicul fără propaganda politică, fără manipulare pentru grupuri politice, sociale sau de orice fel, ci prin crearea unei entităţi etice care să stea la baza unei lumi democratice’ – a concluzionat Aidan White.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind reprezintă peste 9.000 de membri din presa scrisă, radio, televiziune, edituri şi tipografie şi este membru cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor.

Organizaţii afiliate:

Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România | Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune | SPUS TV – Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din Societatea Română de Televiziune | SJP din Agenţia Naţională de Presă Agerpres | Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii | SZR – Federaţia Sindicatelor din Întreaga Presă | Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.