Poliţiştii bucureşteni de la Crimă Organizată, care au lucrat cot la cot cu procurorii DIICOT consideră că este un succes. Şi aşa ar trebui să fie, avînd în vedere că în această după – amiază au „colectat” peste trei kilograme de heroină şi o importantă sumă de bani. De asemenea, acţiunea s-a soldat cu reţinerea a 12 persoane, motiv pentru care cele două instituţii se laudă cu destructurarea unei reţele de trafic internaţional de droguri. De ce nu este, totuşi, operaţiunea un succes? În primul rînd pentru că traficanţii reţinuţi astăzi sînt parte a unei reţele care a mai fost destructurată şi anul trecut, apoi pentru că şeful reţelei este un turc – Karaman Haci -, care, aşa cum rezultă din comunicatul DIICOT, îşi coordona oamenii din penitenciarul Giurgiu unde ispăşeşte o condamnare de 16 ani.

Captură de zile mari

Punctul cel mai fierbinte al acestei operaţiuni a avut loc pe 24 ianuarie 2011, cînd poliţiştii antidrog l-au depistat în Bucureşti pe unul dintre membrii grupării în timp ce transporta un colet primit din Turcia. Oficial omul transporta mai multe cutii cu margarină. În realitate, pe lîngă produsul alimentar, acestea conţineau 536 de grame de heroină. Dar tînărul cu pricina era doar o rotiţă a mecanismului. Anchetatorii ştiau cu certitudine acest lucru deoarece lucrau la caz încă din noiembrie 2010. Finalul s-a consumat în dimineaţa de 13 martie 2011, cînd poliţiştii, însoţiţi de jandarmii de la Brigada Specială de Intervenţie şi de procurori DIICOT au descins simultan în zece locuinţe din Bucureşti. În urma percheziţiilor, „la locuinţele suspecţilor poliţiştii au descoperit şi ridicat pentru cercetări 2,6 kg. de heroină, 115 comprimate metadonă, două cântare electronice de precizie, două autoturisme în valoare totală de aproximativ 20.000 de euro, 44 de telefoane mobile şi 50 de cartele sim, un laptop, două modemuri internet, 17.815 euro, 2.469 USD, 30 lire sterline, 28.045 lei şi 11 inele din metal de culoare galbenă”. Tot cu această ocazie au fost reţinute 12 persoane, cu vîrste cuprinse între 24 şi 41 de ani. Reţinuţi cu toţii pentru 24 de ore, urmează ca pe 14 martie să fie prezentaţi în faţa magistaţilor Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă sub următoarele acuzaţii: trafic de droguri de mare risc, trafic internaţional de droguri de mare risc, organizarea şi finanţarea traficului de droguri de mare risc şi traficului internaţional de droguri de mare risc precum şi organizare, aderare şi sprijinire de grup infracţional organizat.

Potrivit comunicatului DIICOT „Membrii gruparii erau coordonati de catre inculpatul H.K., cetatean turc, aflat in penitenciarul Giurgiu, in executarea unei pedepse privative de libertate de 16 ani inchisoare pentru trafic international de droguri”.
 

„Misteriosul” H.K.

 

Cetăţeanul turc H.K. este nimeni altcineva decît Karaman Haci. În vîrstă de 46 de ani, el a fost reţinut în luna mai a anului trecut, împreună cu trei conaţionali: Besli Osman, Sarikaya Besli Osman, Sarikaya Kürşat, Huseyin M.,, Huseyin M., precum şi alte persoane. Cinci luni mai tîrziu erau trimişi în judecată doar Haci, Osman şi Kürşat. Ce reţineau la acea vreme „organele” în sarcina turcilor?

Cercetările efectuate în cauza au stabilit faptul că, în perioada 2009 – 2010, inculpatul KARAMAN HACI a organizat, condus şi finanţat una din cele mai puternice grupări transfrontaliere, specializată în traficul internaţional de heroină pe relaţia TURCIA – ROMÂNIA – EUROPA DE VEST.

În sarcina inculpaţilor s-a reţinut că, în repetate rânduri, au organizat transportul cantităţii totale de aproximativ 40 kg heroina, transportul acesteia fiind realizat prin intermediul unor autoturisme modificate constructiv, în scopul disimulării drogurilor confiscate.

Valoarea de piata a drogurilor confiscate este de aproximativ 1 milion de euro.

De asemenea, ca activitate infracţională cu caracter adiacent, a fost reţinută în sarcina inculpaţilor şi comiterea infracţiunii de contrabandă constând în aceea ca au introdus pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, cantitatea de 8 kg bijuterii din aur, în valoare totala de 1.050.128 lei”.

 

Întrebări fără răspuns

 

A fost vreodată cercetat vreun vameş sau poliţist de frontieră pentru nedescoperirea impresionantei cantităţi de aur de contrabandă? Cum a fost posibil ca turcii să acţioneze atîta vreme nestingheriţi sub nasul poliţiştilor şi chiar să racoleze noi „parteneri de afaceri”? Dar, mai ales, cum a reuşit Karaman Haci să-şi coordoneze reţeaua atît din penitenciarul Rahova, unde a fost cazat iniţial, cît şi din Giurgiu?
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.