(Din ciclul “Uite cine a vrut să fie preşedintele României”)
Acum, Nati Meir nu mai vrea la închisoare. Şi e de acord să se mai dea în spectacol şi să acorde interviuri oricît de ample televiziunilor care se dau peste cap să ajungă la el în celulă, doar-doar va fi eliberat. Nu de alta, dar, zice el (fără pic de originalitate), “arestarea e politică” Ghinion. Legea zice că pînă la pronuţarea unei sentinţe defintive nu are voie să stea de vorbă cu presa.
Şi dacă de această dată Meir a fost arestat pentru că a încercat să obţină terenuri dînd la schimb euro falsificaţi, “istoricul” lui, prezentat de wikipedia.org arată că astfel de situaţii îi sînt cel puţin familiare, el nefiind la prima “confruntare” cu autorităţile şi cu Legea.
CV
S-a născut la data de 23 mai 1955 în oraşul Haifa din Israel. Părinţii săi erau emigranţi din România. Mama sa se născuse în oraşul Tulcea, iar tatăl său, Iulius Meir, s-a născut în satul Bucium (Valea Ursului) în anul 1917, dar a trăit în oraşul Roman până la plecarea în Israel.
A absolvit Facultatea de Matematică şi Facultatea de Inginerie de Maşini din Beer Şeva (Israel), obţinând în anul 1980 diploma de inginer maşini-matematică.
A lucrat ca profesor de matematică şi ofiţer în armata israeliană. Nati Meir a ieşit pentru prima dată din Israel în 1996, când avea 41 de ani. A vizitat mai întâi Germania, iar apoi a revenit în România, unde s-au născut părinţii săi.
“Om de afaceri”
Prima afacere din Israel a lui Nati Meir a fost în domeniul comerţului cu electrocasnice. Datorită inflaţiei însă, care ajunsese în Israel la 30% pe lună, compania sa a dat faliment.
Între anii 1985 – 1987 Nati Meir a fost găsit culpabil într-o serie de procese cu privire la cazuri de impostură. În ultimul proces, dosarul ת.פ. 177/87 din 3.11.87, la tribunalul din Tel Aviv, Nati Meir a fost găsit vinovat de 80 de cazuri de escrocherie şi a fost condamnat la 30 luni de închisoare.
La data 10.11.03, la tribunalul din Haifa, Nati Meir a fost găsit vinovat de escrocherii făcute în anii 1993 – 1995 şi falsificări de sentinţe date la alte tribunale. Verdictul a fost 36 luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de un milion de şekalim. Nati Meir a făcut apel cu privire la amendă şi curtea de apel a micşorat amenda la 500.000 de şekalim.
Afacerile din România
În România a înfiinţat două firme: SC Orwalsam Trading SRL (care se ocupă cu plasarea forţei de muncă în Israel, fiind director general al acesteia în perioada 1998-2004) şi SC Defense Group SRL (firmă de pază şi protecţie, fiind preşedinte al acestei companii între anii 2002-2004). La SC Orwalsam este asociat unic având părţi sociale de 200 lei noi, iar la SC Defense Group este asociat cu părţi sociale în valoare de 180 lei noi (reprezentând 90% din capitalul social).
De asemenea, Nati Meir este acţionar la compania SC Mentonil Traders & Consultants Limited, unde deţine 5000 acţiuni, reprezentând o contribuţie de 5000 lire sterline la capitalul social al firmei.
Trecut “glorios”
Tot pe wikipedia.org sînt prezentate şi aspectele penale din viaţa fostului deputat.
În decembrie 2006 procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Nati Meir pentru un prejudiciu estimat la 300 de milioane de lei (11.000 $). Anterior, dosarul a primit de trei ori NUP (neînceperea urmăririi penale). Procurorii spun ca acestă sumă a provenit din nişte înregistrări eronate a unor contracte ale unor muncitori români care urma să plece la muncă în Israel. Nati Meir este acuzat de procurori de fals intelectual şi evaziune fiscală prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor, precum şi de înşelarea a 129 de persoane cărora le-a promis contracte de muncă în Israel. Ulterior Meir a declarat la un post de televiziune că din 123 muncitori care l-au reclamat, 119 şi-au primit banii înapoi, ceilalţi patru nefiind de găsit. Procesul este în continuare pe rol, dar se amână din lipsă de martori. Potrivit procurorilor, Nati Meir, în calitate de asociat unic şi administrator al societăţii SC Orwalsam Trading SRL, „s-a sustras, în perioada 2000-2002, de la plata taxelor şi impozitelor, prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a unor operaţiuni comerciale efectuate şi a evidenţiat cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, diminuând astfel cu bună-ştiinţă, prin înregistrări inexacte, veniturile societăţii cu suma de 21.707.393.388 lei vechi.
La data de 19 octombrie 2009 Nati Meir a fost arestat sub acuzaţia de înşelăciune.