Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a intrat în vigoare luni, 21 iunie, prevederile noului act normativ aplicându-se atat contractelor noi cât şi celor aflate în derulare, indiferent de valoarea acestora.
Institutiile de creditare au la dispozitie 90 de zile pentru modificarea prin acte adiţionale a contractelor de creditare aflate în derulare în conformitate cu noile reglementări, precizează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
“În data de 21 iunie 2010 a intrat în vigoare OUG 50/2010. Începând cu această dată, instituţiile de creditare au obligaţia de a respecta prevederile actului normativ. Termenul de 90 zile pentru actualizarea contractelor la forma legală nu reprezintă o perioadă de derogare de la aplicarea prevederilor legii.
Începând din 21 iunie 2010, prevederile din contract care contravin OUG 50/2010 sunt nule de drept, indiferent dacă contractul a fost actualizat sau nu. În această perioadă, toate cererile de rambursare anticipată a creditelor se rezolvă conform prevederilor OUG 50/2010 şi toate comisioanele aferente creditelor trebuie actualizate pentru a se conforma noii reglementari », a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
Ca noutate, Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010 prevede un comision de rambursare anticipată de maxim unu la sută pentru creditele cu dobândă fixa şi interzice perceperea vreunui comision de rambursare anticipată la creditele cu dobandă variabilă.
Totodată, numărul comisioanelor aferente derulării contractului de credit este limitat la patru (comision de administrare credit, comision de penalizare pentru intârzierea la plată, comision de rambursare anticipată dacă dobânda e fixă şi comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor).
Suplimentar, creditorul are dreptul să perceapă doar un comision de analiză dosar (numai în cazul în care acceptă creditarea) şi un comision aferent costurilor cu asigurarea (doar pentru situaţiile în care este prevazută asigurare, fiind excluse contractele de descoperit de cont, creditul de consum etc).
Actul nomativ prevede atât interzicerea explicită a unor comisioane pentru operaţiuni cu numerar pentru plata ratelor la credit sau tragerea tranşelor din credit, cât şi obligaţia de a calcula dobânda variabilă în mod transparent.
Formula de calcul trebuie să aibă ca referinţă Robor/Libor/Euribor/dobânda de referinţă BNR, marja fixă nu poate fi modificată de creditor pe durata contractului decât în favoarea consumatorului, iar intervalele de timp la care se recalculează dobânda sunt doar cele care au fost prevăzute în contract.
Pentru contractele noi, creditorul trebuie să prezinte consumatorului, înainte de semnare, un formular standardizat cu toate datele tehnice ale creditului, inclusiv DAE, formula de calcul a dobânzii şi suma totală ce urmează a fi rambursată. Creditorul trebuie să prezinte consumatorului contractul de credit cu cel puţin 15 zile înainte de semnare.
Consumatorul are dreptul ca, în termen de 14 zile de la semnare, să renunţe la respectivul contract de credit, necondiţionat, fără justificări, fără a invoca motive.
Actul normativ se aplică contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipotecă sau cu o altă garanţie pentru proprietatea imobiliară sau garantate printr-un drept privind proprietatea imobiliară, precum şi contractelor de credit al căror scop îl constituie dobândirea sau păstrarea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau asupra unei clădiri existente sau proiectate, indiferent de valoarea totală a creditului.
Prevederile Ordonanţei se aplică şi contractelor de leasing.
http://www.infotva.ro/Stiri/n2/1122/A-intrat-in-vigoare-Ordonanta-privind-contractele-de-credit-pentru-consumatori.html