Acasa > Articole > Presa > Violatorii au întotdeauna dreptate!

Violatorii au întotdeauna dreptate!

Scrisoare deschisă către instituţii

Naţiunea română e ca o curcă beată. O spun cu toată responsabilitatea, în urma unei experienţe halucinante pe care o trăiesc punctual şi continuu de mai bine de şase ani. Aparent, urâţenia realităţii care ne înconjoară este atât de de bine articulată, încât pare un sistem organizat de o minte diabolică. Personal cred că e vorba de o mafie a prostiei constituită natural, dar întreţinută cu bani publici. Adică prin instituţiile care trăiesc din impozitele şi taxele noastre. Nu am întâlnit în nicio literatură a lumii oameni care să-şi dea amenzi singuri, care să se fure singuri, care să-şi taie singuri apa caldă, care să încalce legea, nu pentru a câştiga ceva ci, dimpotrivă, pentru a mai pierde ceva, pentru a mai plăti ceva. Şi, ceea ce e mai de neînţeles, pentru a-l plăti în continuare pe cel care-i fură. Şi e vorba nu de nişte adolescenţi imberbi, nici despre bătrâni senili, ci de oameni în toată firea şi în toată puterea, oameni cu familii şi responsabilităţi. Nici Caragiale, nici Kafka, nici Eugen Ionescu nu au avut viziunea unei asemenea ficţiuni. Spun toate acestea din postura de victimă directă, nicidecum colaterală sau ca observator. Situaţia halucinantă la care mă refer i-a prilejuit colegului Tudor Octavian una dintre savuroasele-i pastile de la pagina 3 a Jurnalului Naţional, "România Scara A şi B". Situaţia ne este însă câtuşi de puţin savuroasă, ci grotescă. De aceea încerc, fără prea mari aşteptări, să o semnalez public, printr-o scrisoare deschisă către instituţiile statului.

                Onorată Justiţie, stimată Procuratură, dragă Poliţie,

Subsemnatul Miron Manega, de profesie jurnalist, cetăţean al României şi contribuabil, cu deplină responsabilitate şi în profundă cunoştinţă de cauză, vă aduc la cunoştinţă următoarele:

Din neputinţă, rea voinţă, laşitate, indiferenţă, incompetenţă sau complicitate la infracţiune, timp de şase ani, mi-aţi adus grave prejudicii morale şi materiale, ceea ce pot dovedi cu fapte şi cu acte. De şase ani vă bateţi joc de mine într-un mod care sfidează logica elementară a faptelor, a legii şi a bunului simţ. Mă aflu în situaţia absurdă a victimei care, după ce a fost jefuită, este acţionată în justiţie de infractor, pentru a mai plăti o dată suma de care a fost jefuită, plus daune morale.

 "NOI SUNTEM MAI MULŢI!"

Şi acum faptele:
Pe data de 19.12.2002, la iniţiativa majorităţii proprietarilor, mobilizaţi de o femeie pe nume Nemţeanu Elena, s-a constituit, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, Asociaţia Bloc 23 Scara A de pe Str. Barbu Lăutaru Nr. 8, având ca preşedinte pe Buşe Michaela Rodica. Adică s-au separat scările. Prin mecanismul legii, vechea asociaţie (Bloc 23 Scara A+B) a devenit nulă de drept ca atare, ea urmând să funcţioneze doar pentru proprietarii de pe scara B. Aşa ar fi trebuit să fie, dar n-a fost aşa. Nemţeanu Elena (care iniţiase acest demers), împreună cu o parte din cei care semnaseră de separare, s-au răzgândit şi nu au mai recunoscut asociaţia pe care o înfiinţaseră. Au continuat să funcţioneze (ilegal) pe asociaţia care deja nu mai exista, refuzînd să predea situaţia financiar-contabilă asociaţiei nou înfiinţate. Între timp a "dispărut" fondul de rulment… În ianuarie 2005, situaţia părea să intre pe un făgaş normal, căci furnizorii au trimis, în sfârşit, facturile la asociaţia de drept (Bloc 23 Scara A). Dar anomalia abia acum urma să capete amploare. Nemţeanu Elena, împreună cu un grup de susţinători, s-au erijat în reprezentanţi ai Asociaţiei Bloc 23 Scara A şi au făcut acţiune în instanţă pentru… dizolvarea asociaţiei. Preşedintele asociaţiei (Buşe Michaela Rodica) află de această acţiune, merge în instanţă ca intervenient şi cîştigă prin sentinţă definitivă şi irevocabilă. Nemţeanu Elena convoacă, în iunie, pe membrii grupului de susţinători şi face o şedinţă pentru a schimba preşedintele (pe Buşe Michaela Rodica) şi a fi aleasă ea. A fost aleasă, într-adevăr, de cei prezenţi, dar şedinţa a fost anulată în instanţă ca nestatutară şi nelegală. În afară de lipsa de cvorum, doar cîţiva dintre susţinătorii lui Nemţeanu Elena aveau calitatea de membri ai asociaţiei legale, din simplul motiv că ceilalţi nu făcuseră cerere de înscriere, aşa cum prevede legea. Personal, am încercat să le explic că nu poţi schimba preşedintele unei asociaţii din care nu faci parte. "Noi suntem mai mulţi – mi-au răspuns. În democraţie cei mai mulţi decid". "Nu şi în cazul unui viol – am replicat. La un viol colectiv victima are dreptate, nu violatorii. Iar voi violaţi legea. Şi nici nu sunteţi mai mulţi".

ASOCIAŢIA CU DOI PREŞEDINŢI

În acest timp, Asociaţia Bloc 23 Scara A + B (care se desfiinţase) continua să facă încasări, Nemţeanu Elena fiind preşedinte al comisiei de cenzori al acesteia. În luna septembrie 2005, dîndu-şi seama că nu poate prelungi la infinit funcţionarea unei asociaţii fictive, prevalîndu-se de şedinţa din iunie (nestatutară şi nelegală, conform sentinţei), în care – chipurile – a fost aleasă preşedinte al Asociaţiei de la Scara A, Nemţeanu Elena începe să facă încasări doar pe această scară, de la cei care o susţineau. Din acest moment, s-a ajuns la o nouă situaţie absurdă, de data asta fiind vorba de o asociaţie cu doi preşedinţi: Buşe Michaela Rodica (de drept) şi Nemţeanu Elena (ilegal). S-au făcut astfel două rânduri de încasări şi două rânduri de plăţi către furnizori, pe care unii dintre aceştia le-au acceptat, deşi au fost înştiinţaţi oficial, în repetate rânduri, de realitatea de drept a situaţiei. În decembrie 2005 mai are loc o şedinţă convocată de Nemţeanu Elena, care din nou este aleasă, de acelaşi grup. A fost respinsă şi aceasta în instanţă, ca nelegală. Încasările ilegale şi fără facturi au fost aduse la cunoştinţa Primăriei Sectorului 1 şi Secţiei 4 de Poliţie. Cea dintîi n-a luat nici o măsură, iar în cele din urmă a spus că problema e de competenţa Justiţiei. Secţia 4 de Poliţie a refuzat să dea curs solicitărilor nenumărate emise de asociaţie: spargerea şi însuşirea ilegală a avizierului, ocuparea abuzivă, de către un locatar (care nici nu e proprietar), a subsolului tehnic etc.

 

EXPERTIZELE ŞI PARCHETUL

Asociaţia de Proprietari a cerut, în 2006, expertiză judiciar-contabilă, în care s-a constatat, printre altele, că Nemţeanu Elena se făcea vinovată de dispariţia fondului de rulment, încasări nelegale, ştampilă falsă confecţionată de persoană neautorizată, încercare de evaziune fiscală etc. Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 a decis NUP. Anul trecut, în martie, la solicitarea membrilor asociaţiei (legale), Poliţia a decis efectuarea unei alte expertize judiciar-contabile împotriva lui Nemţeanu Elena şi a administratorului numit de aceasta, Florentin Amarandei. Parchetul a dispus, în urmă cu câteva luni, începerea urmăririi penale (pentru delapidare), dar nu împotriva principalului vinovat (Nemţeanu Elena), ci împotriva lui Florentin Amarandei, care a fost un simplu executant. Iar Nemţeanu Elena, scoasă de sub urmărire de Parchet, a făcut reclamaţie la CECCAR împotriva economistului care a făcut expertiza judiciar-contabilă. Acelaşi Parchet de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, la una din plîngerile lui Buşe Michaela Rodica (preşedintele de drept al Asociaţiei), referitor la folosirea unui duplicat fals de ştampilă, de către Nemţeanu Elena, formula, cu un an în urmă, o stupefiantă rezoluţie de respingere: "făptuitoarea Nemţeanu Elena are calitatea de reprezentant al asociaţiei şi poate folosi ştampila acesteia. Faptul că s-a confecţionat o altă ştampilă după anularea celei vechi deoarece petenta refuză să restituie ştampila anterioară folosită de asociaţie nu poate constitui infracţiunea de fals". Adică Procuratura dă dreptate infractorului, pentru că victima a refuzat să-i predea ştampila! Practic, recunoscîndu-i lui Nemţeanu Elena calitatea de preşedinte (în timpul unui proces pe această speţă, aflat în derulare), procurorul a comis ceea ce în termeni juridici se numeşte antepronunţare. În cazul de faţă, nu numai ignorând legea, ci chiar sfidând-o.


FĂRĂ CĂLDURĂ ŞI APĂ CALDĂ

Una dintre consecinţele acestei situaţii este aceea că RADET-ul a întrerupt căldura şi apa caldă pentru neplată, deşi banii pentru consum au fost plătiţi de proprietari. Iar "enoriaşii" lui Nemţeanu Elena sunt furioşi nu pe ea, evident, ci pe cei care încearcă să facă lumină în acest caz. Şi vor, în continuare, să fie conduşi de Nemţeanu Elena. Care, printre altele, m-a dat în judecată pentru calomnie (calomnia însemnând cele de mai sus, pe care am încercat să le aduc la cunoştinţă locatarilor). Am câştigat procesul, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă. Am fost din nou dat în judecată, împreună cu alţi 13 locatari (procese separate), pentru neplata întreţinerii. Am câştigat din nou, definitiv şi irevocabil, pentru lipsa calităţii procesuale a reclamantului Nemţeanu Elena (nu avea calitatea de preşedinte al asociaţiei). Întreţinerea o plătisem, evident, dar la asociaţia legală. Cu toate acestea, mi se încalcă dreptul constituţional la proprietate: de doi ani a fost blocat accesul pe terasa blocului, deşi, tot de doi ani îmi plouă în apartament de câte ori plouă afară. Cineva a perforat izolaţia iar eu locuiesc la ultimul etaj. Nu pot repara, nu pot interveni. Dacă sparg lacătul pus de Nemţeanu Elena, risc să fiu reclamat la Poliţie ca infractor, chiar de către infractor. Iar Poliţia, care a tolerat iniţial această situaţie profund infracţiunonală, este depăşită acum de situaţie şi trebuie să acorde şi infractorului, şi victimei, acelaşi tratament. Faptul că în 13 procese intentate de Nemţeanu Elena nu i se recunoaşte acesteia calitatea de preşedinte al asocialţiei, nu are nicio relevanţă…
Datoriile către furnizori au ajuns, prin penalităţi, la peste 700 de milioane lei vechi. Cei care au contribuit la haosul şi ilegalitatea pe care suntem forţaţi să le suportăm sunt următoarii: Tîrnoveanu Ionel (Şeful Serviciului Control şi Relaţii cu Publicul de la Primăria Sectorului 1), prim procuror Mircea Ene de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1, Marinescu Dorel (fost comandant al Secţiei 4 Poliţie), inspector Iordache Dănuţ de la Secţia 4 Poliţie.

 

ULTIMUL CAPITOL, ÎNAINTE DE "VA URMA"

Evenimentul cel mai fierbinte al acestei telenovele sinistre este în derulare. Îngrijoraţi de iminenţa faptului că vor rămâne şi fără gaze la iarnă (apa caldă şi căldura sunt deja întrerupte), 11 proprietari de la scara A (printre care mă număr) au hotărât să-şi tragă ţeavă de gaze separată şi să-şi pună centrale proprii. A fost o soluţie disperată, deoarece costurile individuale sunt enorme, însumând peste 90 de milioane de lei vechi de fiecare apartament (18 milioane ţeava de gaze, 9 milioane debranşarea, 60 de milioane centrala, plus neprevăzutele şi micile atenţii pentru muncitori). Au obţinut toate aprobările, au semnat contracte cu firmele de constructori acreditate şi au pornit la treabă. În clipa aceea a izbucnit "războiul la baionetă". Ceilalţi proprietari, în frunte cu Nemţeanu Elena au venit, cu mic cu mare, şi au încercat să oprească prin forţă lucrările; un utilaj a fost spart, patronul firmei de instalatori a fost lovit cu ciocanul, ţipete, urlete, poliţie, amenzi. Cu chiu, cu vai, ţeava şi racordurile în apartamente au fost montate. Noaptea, însă, cineva a furat electrovalvele de la instalaţie. Din nou a venit poliţia, din nou constatări, declaraţii, procese verbale etc. A trecut şi asta şi oamenii au început să-şi monteze centralele în apartamente. Dar – surpriză! Nemţeanu Elena s-a dus la Distrigaz şi a cerut, în calitate de preşedinte al asociaţiei, întreruperea lucrărilor. Luaţi prin surprindere de această situaţie neaşteptată, cei de la Distrigaz au sistat lucrările până la lămurirea situaţiei (mai trebuia făcută recepţia la ţeava de gaze)…
Până la urmă lucrurile s-au mai limpezit. S-au limpezit în sensul că ţeava a fost montată, gazele circulă prin ea şi 10 din cei 11 proprietari au centralele montate. Aşadar au căldură şi apă caldă. Nemţeanu Elena nu a renunţat însă la „război”. A dat în judecată Distrigazul, somând instanţa să dispună „sistarea distribuţiei de gaze naturale pe această conductă, precum şi distrugerea acesteia de către pârâţi şi repunerea părţilor în situaţia anterioară”. Adică fără căldură şi apă caldă, situaţie generată şi gestionată de Nemţeanu Elena. Deşi, la o adică, ar fi mult mai simplu să beneficieze toţi locatarii de existenţa acestei ţevi şi să se racordeze la ea. Dacă nu, cealaltă ţeavă nu a fost întreruptă. Diferenţa este însă următoarea: la ţeava nouă consumul e înregistrat şi plătit individual, pe când la cealaltă e „la grămadă”, adică suporterii lui Nemţeanu Elena plătesc după o factură comună, uşor de „rotunjit”. Acesta este, de fapt, secretul vrajbei: nu se mai pot sustrage bani fără să se observe.

 

UN CAZ DE 10 MINUTE, CARE DUREAZĂ DE ŞASE ANI

Cazul pe care l-am prezentat pare complicat. În realitate este extrem de simplu: dacă doi oameni îşi declară aceeaşi identitate (funcţie), înseamnă că unul este impostor. În situaţia asta, fiecare trebuie să facă dovada identităţii (funcţiei) pe care o declară. Informaţie ajutătoare: Nemţeanu Elena este doar locatar în acest bloc, nu este proprietar. Deci din start nu are dreptul legal de a deţine funcţia de preşedinte al asociaţiei. În 10 minute se poate clarifica totul. Orice discuţie în afara dovezilor prezentate este pe lângă lege sau împotriva ei. În fapt, cu "ajutorul" instituţiilor amintite, în special al JUSTIŢIEI, situaţia durează din 2003. Şi clarificarea continuă, onorată Justiţie, stimată Procuratură şi dragă Poliţie!…
Violatorii au întotdeauna dreptate, pentru că acţionează în haită. Şi pentru că, în această interminabilă şi sinistră siluire naţională, violatorii legii sunt chiar paznicii ei.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.