joi, septembrie 23, 2021
Acasa > Articole > Investigatii > Adevăr sau făcătură? Fost polițist trimis în judecată pentru corupție

Adevăr sau făcătură? Fost polițist trimis în judecată pentru corupție

Prin rechizitoriul finalizat la 5 noiembrie 2020, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul ofițer de poliție Niculae Marius Pencea. Nimic neobișnuit în asta, pentru că treaba DNA este să finalizeze dosarele și să le înainteze instanței. Nefirescul apare în momentul în care vezi acuzațiile, care, cel puțin așa cum rezultă din comunicatul DNA, nu au nici în clin, nici în mînecă, sub nici o formă, cu infracțiunea numită corupție. Și-atunci, în mod justificat se nasc două întrebări: procurorii care au instrumentat dosarul sînt neprofesioniști sau are dreptate inculpatul atunci cînd afirmă că aceștia s-au transformat în unelte, iar dosarul penal este „comandă”?

Acuzațiile

Conform comunicatului emis pe 5 noiembrie, „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PENCEA NICULAE MARIUS, la data faptelor comisar-șef de poliție în cadrul IPJ Giurgiu – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

PERSOANĂ FIZICĂ, administrator al SC Gabimar Trans S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

SC GABIMAR TRANS S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

PERSOANĂ FIZICĂ, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 – martie 2019, inculpatul Pencea Niculae Marius ar fi controlat ca un adevărat administrator societatea SC Gabimar Trans S.R.L, înființată pe numele mamei sale, și ar fi efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț în sensul legii, incompatibile cu funcția deținută, respectiv cu statutul de ofițer de poliție.

Concret, de la înființarea societății comerciale mai sus menționate – mai 2013, inculpatul ar fi întreprins, printre altele, următoarele activități pentru realizarea obiectului de activitate al firmei:

– negocierea, încheierea și urmărirea contractelor de prestări servicii/închirieri utilaje,

– participarea în numele și pe seama inculpatei SC Gabimar Trans S.R.L. în cadrul procedurilor de achiziție publică derulate de autorități contractante de pe raza județului Giurgiu, îndeosebi a municipiului Giurgiu,

– reprezentarea societății comerciale în fața Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Ca urmare a acestei conduite, ofițerul de poliție ar fi obținut, pentru sine și pentru altul, sume de bani, bunuri, foloase necuvenite provenite din încasările și dividendele societății (profitul total declarat obținut pentru perioada 2013-2019 fiind de 601.629 de lei), cât și alte foloase similare, (decontarea din veniturile societății a combustibilului consumat pentru deplasările cu autoturismul personal).

În perioada iulie 2018 – februarie 2019, în contextul unui proiect finanțat din fonduri europene – „Diversificarea activității S.C. GABIMAR TRANS S.R.L. prin achiziția de utilaje”, inculpatul Pencea Niculae Marius și administratorul de drept al SC Gabimar Trans S.R.L, beneficiind de ajutorul celui de-al treilea inculpat, ar fi depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia mai multe documente false și inexacte, întocmite chiar de ei, în scopul asigurării îndeplinirii cerințelor și condițiilor de eligibilitate.

Prin aceste demersuri S.C. Gabimar Trans S.R.L. ar fi obținut pe nedrept 842.161 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.

În cauză, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 807.330 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile, imobile și părți sociale ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Giurgiu cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Apărarea

 

Contactat telefonic, Marius Pencea a declarat în exclusivitate pentru Sentința: „Aștept să ajung în instanță, unde sînt convins că voi demonta toate acuzațiile. Așa cum se vede în comunicat, acuzațiile sînt de natură economică și nu rezultă de nicăieri vreo faptă de corupție. Cel mult poate fi vorba despre abateri administrative. Pentru că da, încă eram polițist – acum sînt pensionar, dar lucrez la o firmă privată – pe vremea cînd am înființat firma pe numele mamei mele, deci încă de atunci, așa cum se poate dovedi, în acte eram administrator împreună cu vărul meu. Și tot de la început ne-am ocupat împreună de toate activitățile firmei, atît în fapt cît și în documente. E adevărat că am încălcat reglementările prevăzute de Agenția Națională de Integritate, care prevăd că polițiștii nu au voie să desfășoare activități comerciale, dar, așa cum se poate constata, nu pentru incompatibilitate am fost eu trimis în judecată. Deocamdată nu vreau să spun mai mult, nici să mă laud cu toate realizările mele profesionale ca polițist, realizări care au dus la salvarea a mii de vieți – printre altele, cu resursele și capacitățile mele intelectuale am realizat Grupul Polițiștilor Rutieri din România. Sigur e că atunci cînd am accesat fonduri europene dosarul a fost întocmit de o firmă autorizată de consultanță, banii au fost utilizați conform scopurilor declarate, deci totul a fost, ca să zic așa, la vedere. Oricum, repet, astea nu sînt fapte de corupție, ca să intre în competența DNA. Dacă, totuși, ei sînt cei care au ajuns să-mi facă dosar penal, este pentru că am deranjat pe cineva, iar acea persoană a avut mijloacele necesare să-i convingă pe procurori să-mi caute nod în papură”.

Cum se va soluționa acest dosar? Vom afla în timp.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.