Încă din data de 6 octombrie, ministrul – premier a anunţat că “pentru prima oară în istoria Învăţămîntului românesc înscrierea la bacalaureat pentru sesiunea 2009 – 2010 va avea loc în decembrie, cu cinci luni mai devreme decît în anul 2008”.
Modificate vor fi şi datele de susţinere a probelor orale, care, de acum, vor avea loc în cursul anului, a completat inspectorul şcolar general Cristian Alexandrescu.
Calendar
Prin urmare, conform calendarului de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat,
-înscrierile pentru sesiunea 2009-2010 vor avea loc în perioada 14-18 decembrie 2009;
-evaluarea competenţelor de comunicare la limba română – în perioada 15-17 februarie 2010;
-evaluarea competenţei de comunicare în limba maternă – în perioada 17-19 februarie 2010;
-evaluarea competenţelor digitale în 19-29 aprilie 2010. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă va avea loc în perioada 31 mai – 4 iunie.
Prima probă scrisă la limba română va fi în 28 iunie 2010;
-la limba maternă – în 29 iunie 2010;
-la proba obligatorie a profilului – în 30 iunie 2010;
-pentru proba la alegere – 2 iulie 2010.
În data de 4 iulie vor fi afişate rezultatele, în perioada 6-7 iulie vor fi evaluate contestaţiile, iar în 8 iulie vor fi comunicate rezultatele finale.
Boc şi Alexandrescu au anunţat că modelele de subiecte pentru bacalaureat şi evaluarea pentru clasa a VIII-a vor fi gata până în 30 octombrie, iar acestea, împreună cu grilele de evaluare vor fi afişate pe site-ul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) până în 30 octombrie.
La predarea ştafetei, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că tot până în 30 octombrie trebuie elaborate şi modelele de subiecte pentru evalaurea de tip internaţional pe care o vor susţine elevii claselor a VIII-a.
Elevii, victime directe ale acestor decizii, se declară revoltaţi de faptul că fiecare ministru, de la ‘90 încoace, a simţit nevoia să-şi impună propriile reguli şi viziuni fără a ţine cont în ce măsură sînt utile, necesare şi posibil de realizat. Iar la aceasta se adaugă, completează cadrele didactice, schimbarea programei, a conţinutului materiei şi nu în ultimul rind manualele alternative care ajung să-i zăpcească definitiv pe copii, pentru că fiecare învaţă, practic, acelaşi lucru, dar în mod diferit.
Iar dacă la toate acestea se adaugă faptul că, în mare măsură, învăţămîntul de stat nu mai e demult gratuit, nu e de mirare dacă peste două – trei generaţii vom fi iar o ţară de semianalfabeţi, spun aceiaşi profesori.
P.S. Oare la vremea cînd a luat decizia, Boc o fi ţinut seama că la data derulării probelor de "bac" elevii nu au parcurs toată materia?