Fara a avea pretentia sa trec in revista toate aspectele, voi incerca sa punctez macar o parte dintre lucrurile grave care au condus la instalarea haosului si a disperarii in MAI.
Una dintre cele mai vechi tare (iar aici Nica si Toba au doar „meritul” de a continua traditia) este lipsa de solidaritate si abuzurile care se comit de catre sefi impotriva subalternilor. Nu ma refer doar la faptul ca in cele mai multe cazuri, daca un politist este reclamat (ma refer mai mult la politisti pentru ca ei sint „moasa comunala” care vine cel mai frecvent in contact cu cetatenii), nici macar din greseala nu functioneaza prezumptia de nevinovatie. In momentul in care s-a depus „lacramatia” cel luat in vizor poate fi sigur nu numai ca sefii il vor freca pe toate partile, dar isi vor aduce aminte si de cine stie ce chichite sau pacate inventate, astfel incit macar o sanctiune minora tot va exista. Chiar daca reclamatia este nefondata ori chiar inventata. Ca nu intotdeauna ajung astea la urechile publicului e alta poveste… Mai rau decit atit e faptul ca, nu o singura data, abuzurile merg pina acolo incit sefii care nu-si inghit subalternii ajung sa „ii transforme” in infractori, sau macar sa-i scoata din sistem.
Si daca nu ai ceva personal cu cineva anume, poti sa faci mult rau cind ai puterea aplicind sitemul „Nica – Toba”, daca tii mortis sa-ti pastrezi scaunul oricit ai fi de incompetent. Adica poti sa reduci drastic cheltuielile, iar asta va da bine in ochii guvernantilor, chiar daca institutia si oamenii vor avea de suferit enorm. Exemplu: la sfirsitul lunii iulie Politia Romana si MAI anuntau cu surle si trimbite cum au facut economii de multe miliarde renuntind la achizitionarea unor obiecte pentru care se semnasera deja contracte. Ce nu s-a cumparat atunci?: autospeciale de patrulare, autospeciale de transmisiuni, autolaboaratoare criminalistice, autospeciale pentru munca operativa si de interventie (vezi lista detaliata pe http://ideiinconflict.blogspot.com, cu titlul „Politisti = pioni”). Ce nu s-a spus nici atunci, in comunicat, nici in alta parte, a fost faptul ca pentru rezilierea contractelor s-au platit despagubiri uriase. Ca asa prevede procedura.
Si daca tot e vorba despre economii, cuplul groazei a mai gasit o gaselnita. Sau chiar doua. Ambele cu incalcarea legii si a demnitatii umane in picioare. Prima am aflat-o „pe surse”, cum se spune in limbaj jurnalistic: politistii vor primi salarii mai mici incepind de luna viitoare „in contul” celor zece zile obligatorii de concediu fara plata. Ce nu e in regula aici? Nu numai ca in Codul Muncii o astfel de practica este INTERZISA, dar la MAI salariile se dau o singura data pe luna. Asta inseamna ca in octombrie se vor plati lefurile pentru luna septembrie. Cum nici un angajat al MAI nu a fost in concediu fara plata „la cerere” logica si bunul simt elementar spun ca oamenii ar trebui sa-si primeasca salariile intregi. Deja, in interiorulul sitemului se vorbeste despre o dispozitie data de ministrul Nica, dispozitie potrivit careia reducerea se va aplica si la salariul pentru luna septembrie. Si daca asta nu era suficient, completarea vine pe cale oficiala sub forma unui comunicat: ”Sindicatul Naţional al Poliţistilor şi Vameşilor “Pro Lex” este indignat de modalitatea aleasÇŽ de reprezentanţii M.A.I., în lipsa unui act normativ privind acordarea celor 10 zile libere, neplÇŽtite, în perioada septembrie-noiembrie 2009. Astfel, aceştia le-au solicitat poliţiştilor sÇŽ analizeze şi sÇŽ vinÇŽ ei singuri cu propuneri de înjumÇŽtÇŽţire a veniturilor în perioada menţionatÇŽ”.
Adaugati la toate astea faptul ca in lunile octombrie, noiembrie si decembrie fiecare angajat al acestui minister va fi obligat sa-si ia, in trei transe, cele zece zile de concediu neplatit, faptul ca exista o serie de restante finaciare ale institutiei catre angajati si imaginea dezastrului devine mult mai clara.
In acest timp, insa, volumul de munca si pretentiile sefilor creeesc, iar cetateanul, ca bun platitor de impozite ce se afla, ridica in mod firesc pretentii la profesionalism si serviabilitate.
Iar ca lucrurile sa nu ramina la nivelul unor simple consideratii, astazi, pe www.sentinta.ro veti putea citi si exemple concrete, cu precizarea ca ziarul va face public fiecare caz despre care va afla.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.