După invalidarea referendumului de demitere unii analişti au caracterizat starea conflictuală de pe scena politică românească utilizând noţiunea de „război civil”. Oficiosul guvernului german – Deutsche Welle – publică o analiză, preluată de money.ro, în care demonstrează contrariul.

De fapt ceea ce se trece cu vederea în toate aceste analize este că societatea românească s-a manifestat în mare ei majoritate împotriva preşedintelui Băsescu din foarte multe motive, depăşind cu mult bazinul electoral al USL. Dar mai ales se trece cu vederea una din trăsăturile cele mai importante ale societăţii româneşti post-comuniste şi anume faptul că, în larga ei majoritate, a trăit într-un amestec greu discernabil, într-o stare de indistincţie care a blocat evoluţii decisive. Nici vechile identităţi regioale nu au fost recuperate şi consolidate, nici noi identităţi socio-economice nu s-au cristalizat suficient de puternic pentru a vorbi de o societate cu strucuturi clare şi, la rigoare, de antagonisme virtuale.

 

Spre desoebire de Ungaria cu care România a fost comparată frivol în ultimul timp, nu există falii adânci cu rădăcini istorice care să-şi găsească exprimare politică. Ungurii explică de fiecare dată un eveniment politic actual pornind de la 1956, pe când în România nici măcar antagonismele anilor ’90 nu mai sunt cu totul relevante. În aceste împrejurări a vorbi de "război civil" pare a fi cel puţin impropriu, dacă nu cumva doar o formă de a supraevalua importanţa politică a taberei prezidenţiale.

 

Dar dacă este să definim pe scurt ceea ce se petrece în România atunci am putea vorbi, cu aproximare, de războiul societăţii împotriva unei minorităţi politice surescitate care pare incapabilă să înţeleagă o regulă de bază a democraţiei: alternanţa la putere”.

  Sursa: money.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.