Primele două divorţuri administrative au fost înregistrate în sectorul 4 al Capitalei.

Două cupluri din Bucureşti s-au adaptat rapid noului Cod de Procedură Civilă şi au renunţat la serviciile judecătorilor. Cei patru au decis că viaţa de cuplu nu li se mai potriveşte şi au apelat la funcţionarii de la Starea Civilă. „Voi aţi făcut căsătoria, voi s-o desfaceţi”, a fost dorinţa celor două cupluri, ambele domiciliate în sectorul 4. Pe 10 ianuarie 2011, oamenii şi-au văzut dorinţa îndeplinită.

După cum se ştie, la 25 decembrie 2010 Legea 202, privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, a adus şi anumite modificări ale Codului de Procedură Civilă. Astfel, soţii care doresc desfacerea căsătoriei, prin acordul părţilor, nu mai sunt nevoiţi să se adreseze instanţelor judecătoreşti, ci se pot adresa Serviciului de Stare Civilă, de pe raza teritorială de care aparţin.

După 30 de zile de la depunerea documentelor necesare şi a declaraţiei prin care notifică intenţia de a divorţa, dacă soţii îşi menţin decizia şi completează o declaraţie prin care stăruie în obţinerea divorţului administrativ, în maximum 15 zile, li se înmînează certificatul de divorţ.

Cererile se depun în aceeaşi locaţie în care a fost încheiată căsătoria sau în faţa unui notar public. În cazul persoanelor care nu cunosc limba română este necesară prezenţa unui traducător autorizat de Ministerul Justiţiei.

Dacă ambii soţi sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei, se pot prezenta la Serviciul de Stare Civilă avînd asupra lor următoarele documente: certificatele de naştere, documentele de identitate, certificatul de căsătorie (original şi copie), declaraţie notarială cu ultima locuinţă comună.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.