Înainte să ceară, E.On Gaz trebuie să dea explicaţii

"Deputatul PD-L Adrian Gurzău a făcut marÈ›i în Parlamentul Românei o declaraÈ›ie politică în legătură cu modul în care marile companii furnizore de utilităÈ›i înÈ›eleg să comunice cu publicul È™i cu autorităÈ›ile È™i despre efectele publice ale acestui tip de comunicare", informează consilierul parlamentar Oana Bianca Vişan.

"Recent, furnizorul de gaze naturale E.On Gaz a făcut un gest pe care îl consider intolerabil prin consecinÈ›ele sale publice, anunÈ›ând că „întârzierea unei asemenea decizii din partea ANRE (privind majorarea preÈ›ului la gaze – nota mea) va duce cu siguranÈ›ă la o creÈ™tere a acestui procent în perioada următoare, iar suportabilitatea clientului final va fi mult afectată de această politică a reglementatorului”.
În primul rând, prin acest anunÈ›, furnizorul de gaze naturale încearcă, într-un mod nepermis, să facă presiuni de ordin psihologic È™i – de ce nu, politice – asupra reglementatorului, invocând „afectarea suportabilităÈ›ii clientului final” de către viitoarele tarife la gaze. Cu alte cuvinte, Autoritatea NaÈ›ională de Reglementare în domeniul Energiei ar urmă să îÈ™i asume vina că, prin prin faptul că amânână cererea operatorilor de gaze privind creÈ™terea tarifelor, preÈ›ul va deveni insuportabil pentru populaÈ›ie.
Nu È™tiu care este logica unui astfel de raÈ›ionament, având în vedere faptul că un preÈ› de nesuportat rămâne unul de nesuportat, oricum s-ar ajunge la acesta, prin etape intermediare sau dintr-o dată. În aceste condiÈ›ii, nu pot să înÈ›eleg decât varianta potrivit căreia furnizorul încearcă să È™antajeze autoritatea publică cu ameninÈ›area că, dacă nu face nimic în sensul cererilor sale, populaÈ›ia va fi afectată financiar È™i daÈ›i-mi voie să mă arăt indignat de acest lucru!
Pe site-ul său de prezentare, E.On Gaz, la capitolul „Cifre relevante”, publică câteva informaÈ›ii ridicol de puÈ›ine È™i de puÈ›in relevante. Consumatorul sau cetăÈ›eanul de rând nu-È™i poate face nicio idee asupra activităÈ›ii, profitabilităÈ›ii acesteia È™i capacităÈ›ii managementului de a gestiona compania. Potrivit datelor existente la Ministerul FinanÈ›elor, aflăm însă că E.On Gaz a fost o societate profitabilă în toÈ›i aceÈ™ti ani, generând profituri substanÈ›iale pentru acÈ›ionarii săi.
În acelaÈ™i timp însă, consumatorul află – cu o frecvenÈ›ă iresponsabil de mare – că, în È›ară, blocuri È™i locuinÈ›e explodează din cauza acumulărilor de gaze naturale provocate de scăpările din reÈ›eaua E.On Gaz. De asemenea, compania recunoaÈ™te că reÈ›eaua de distribuÈ›ie este învechită È™i că a devenit nesigură. AÈ™adar, profitul este profit, însă lucrările de investiÈ›ii realizate de companie au rămas nesemnificative în raportul cu câÈ™tigurile acesteia. Și atunci, îi întreb pe cei responsabili dacă nu cumva „afectarea nivelului de suportabilitate a clientului” nu are rolul de a păstra – È™i pe timp de criză – profituri generoase, aÈ™a cum numai o companie cu poziÈ›ie de monopol pe piaÈ›ă poate pretinde?

În concluzie, somez furnizorul de gaze naturale ca, înainte de a mai cere autorităţilor publice să i se aprobe noi majorări de preţuri, să ofere ea însăÈ™i informaţii „relevante” despre activitatea sa, despre nivelul profiturilor pe care È™i le propune È™i despre investiţiile pe care È™i le va asuma, tocmai pentru a determina corect È™i la lumina zilei cât de motivat este din punct de vedere etic „gradul de suportabilitate” al efortului financiar pe care îl solicită clienţilor săi. Aceasta, È™i pentru că valorile esenţiale ale culturii business-ului în ziua de astăzi ar trebui să fie corectitudinea È™i respectul reciproc. Sper ca acestea să mai supravieţuiască È™i în vremuri de criză".

Adrian GURZĂU
Deputat PD-L
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.