vineri, ianuarie 28, 2022
Acasa > Unde-i lege... > Generalii STS „nu pot” face pușcărie

Generalii STS „nu pot” face pușcărie

Așa a decis Tribunalul București în privința generalului (r) STS Florin Mihalache. Fost adjunct al directorului STS, Mihalache a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă sub acuzațiile trafic de influență și spălare de bani.

Conform procurorilor anticorupție, „În perioada august 2021 – ianuarie 2022, inculpatul ar fi pretins, în mod repetat, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză) inițial un autoturism de lux ulterior contravaloarea acestuia, de 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra unui alt om de afaceri cu care martorul avea mai multe litigii comerciale, în scopul stingerii acestora.

Concret, „intervenția” inculpatului trebuia să se finalizeze cu încheierea unei tranzacții privind stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor din București și achitarea de către una dintre societățile controlate de omul de afaceri către societatea martorului a unor datorii în cuantum de aproximativ 1.500.000 euro.

Pentru a disimula proveniența sumei pe care ar fi urmat s-o primească pentru „serviciile” sale, la data de 06 ianuarie 2022, inculpatul ar fi încheiat cu martorul un contract fictiv de împrumut.

În contextual menționat mai sus, la data de 12 ianuarie 2022, inculpatul ar fi primit cei 75.000 de euro pretinși, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.”

Deși Legea 286/2009 prevede, la art. 291, al.1 din Codul Penal că „Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”, iar la art. 268, al. 1, din Legea 301/2004 se precizează că „infracțiunea de spălare a banilor se sancționează cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani”, pe 13 ianuarie 2022, magistrații bucureșteni au decis punerea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile a generalului (r) Florin Mihalache.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.