La cronica pe care deja am publicat-o, în timpul unui dialog privat, Cristina Liță a mai adăugat o opinie: „Evangheliștii e o carte care poate să fie utilizată cu succes la liceu și facultate, la materia Filosofie. Ce au copiii în prezent este o mizerie”.

Și dacă reacțiile Cristinei vă sînt deja cunoscute, ale doctorului Dan Decebal Gavrilescu sînt opuse. Iată ce scrie domnia sa, pe mail:

„Ați observat, în poze, că Iisus bate la uși care se deschid doar din interior?

Evanghelia lui Ioan este o mărturie filozofică…

Ioan Botezătorul, inițiat al esenienilor, a mărturisit despre dumnezeirea lui Iisus.

La schimbarea la față au fost martori niște pescari…

Cultura clasică nu exclude religiozitatea…

Frica de moarte a fost exploatată în acești doi ani de pandemie pentru a instaura o nouă religie, satanistă…

Nihil sine Deo!”

Doctorului i-a răspuns chiar autorul, Nicolae Cristache:

Mă așteptam la o reacție de felul celei primite. Inițial, am vrut să încep răspunsul meu cu: Îmi pare rău. Greșeam. Nu-mi pare rău. Căci nu despre Iisus, cel din Biserică, este vorba în carte. Spuneai că religiozitatea nu este exclusă de cultura clasică. Religia este cultură. Religiozitatea este o opțiune personală. Acest din urmă, Nu-mi pare rău, se traduce prin aceea că scrierea mea nu suferă păreri despre convingeri religioase personale. Accept toate religiile. Respect toate religiozitățile. Numai că eu scriu literatură. Cu personaje și întâmplări  Cu deveniri, înălțări și prăbușiri. Nu este o vină. Nu judec oameni. Îi descifrez. Mă apropii de ei înșiși. Iubesc toate personajele, fie ele urâte sau frumoase în concepțiile vulgare. Eu îl iubesc pe Iisus, ca personaj. Îl ridic la înălțimea artei mele. Am făcut un Iisus eliberat de bălăcăreala verbală. L-am făcut Dumnezeu. Este primul personaj literar care iese din oceanul nămolului în care a fost vârât de tot felul de a filistini. Te rog mult, mai citește o dată romanul. Și de încă zece ori finalul. Credința este ceva ce omul, dacă o are, va mai primi, dacă n-o are, va pierde și câtă are. Iisus nu este copilul care la doi ani a ridicat din noroi niște chipuri de vrăbii care, apoi, la comanda sa, și-au luat zborul. Este și un astfel de Iisus. Literatura are un fiiltru nimicitor. Scormonește după adevăr.

Nu fi supărat. Ai încredere în mine.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.