Directorii deconcentratelor numiţi de PDL conduc instituţiile, semnează documente şi iau decizii importante pentru comunităţile locale, deşi mandatul acestora e ilegal.
Până la data de 27 februarie 2010 Guvernul trebuia să formuleze o nouă lege pentru a acoperi reglementările declarate neconstituţionale din Ordonanţa de Urgenţă 37/2009 şi OUG 105/2009 prin care s-au politizat deconcentratele. Nu s-a întâmplat acest lucru, dovadă că şi la această dată directorii PDL ocupă funcţiile primite, deşi nu mai au nicio bază legală.
Amintesc din nou, dacă mai este nevoie, cazurile în care funcţiile acestora sunt dublate de cele câştigate în instanţă de către directorii demişi pentru că nu făceau parte din partidul domnului Boc. Aşadar, suntem în an de profundă criză economică şi totuşi plătim câte doi sau trei directori pentru o singură instituţie. Ce s-ar mai putea adăuga despre haosul care domină printre angajaţi, puşi în situaţia de a duce la îndeplinire sarcini trasate de fiecare director în parte, câteodată contradictorii prin natura apartenenţei la partide politice diferite?
Ceea ce este cu adevărat intrigant este faptul că la Camera Deputaţilor se discută în aceste zile o iniţiativă legislativă semnată Emil Boc, referitoare la acest subiect şi care nu reprezintă altceva decât încercarea de transformare a posturilor de director în posturi aferente funcţionarilor publici; adică se revine la ceea ce era valabil la începutul guvernării PDL. Mai exact: mai bine de un an s-a bătut pasul pe loc, iar ceea ce era înfierat ieri se legalizează astăzi. Partidul Naţional Liberal a luat public poziţie împotriva acestor abuzuri, a sesizat Avocatul Poporului şi a susţinut intrarea în legalitate. Opoziţia noastră a fost, însă, sfidată de Guvern, care a scos pe bandă alte ordonanţe sau decizii împotriva Constituţiei.
În acest context, am o curiozitate: primeşte premierul Boc vreun premiu pentru sfidarea sau reinventarea legii în România? Indiferent de răspunsul domniei sale, îi cer să nu arunce în derizoriu instituţiile noastre, perpetuând haosul creat în ultimul an şi să nu le pună cu orice preţ la jugul PDL. Vreau să ştiu cine va plăti când se va constata că Guvernul a ţinut aceşti directori ilegal în funcţie? Dar pentru celelalte gafe? Dar pentru ordonanţele neconstituţionale? Dar pentru faptul că ne luptăm în continuare cu efectele crizei, în timp ce alte state caută şi găsesc soluţii, altele decât îndatorarea la băncile comerciale?…