Ningea peste Bărăgan, viscolea dinspre mare… Pe uliţa mea, copiii se dădeau cu sania şi totul era alb şi lucios ca margarina pe pâine.
Un copil din judeţul Vaslui plecase de acasă cu ce-avea: picioarele goale în ghetele scâlciate, preţ de 4 kilometri, ca în fiecare dimineaţă; a ajuns la şcoală cu degetele de la mâini şi picioare degerate. Şi o bătrâna zicea: nu mai am pe nimeni, şi mi-e foame şi de-atâta frig în casă mă încălzesc cu lacrimile din obraji.
Cum, când, împotriva cui să protesteze premiantul sărac şi bătrâna abandonată de însuşi sistemul politic în care a apucat să-şi ducă ultimii ani?
Preşdintele ţării a decretat că statul nu are obligaţii pentru fiecare dintre cetăţenii săi. Respectiv: votul secret nu permite să ştii cine te-a votat şi cine nu. Poate copilul ajunge liberal, poate bătrâna a votat cu social-democraţii…
Profesorul Stanomir zicea că în totalitarism disidenţa intelectualilor constă în căutarea normalităţii. Şi am ciulit urechile; căci dacă nu mă văd urlând în piaţă şi înfruntând tortura psihică, mă văd dibuind spre ceva care să mă adune.
Şi adunându-mă să zic: Ăsta sunt! Şi nu mă las înrolat în haită! Condus de ambiţii deşarte.
Mi-ar trebui atât de puţin pentru asta şi totuşi atât de mult. Ar însemna să înţeleg şi să accept diversitatea; adică acel ceva îngrozitor de abstract care să-mi lumineze rostul meu unic, distinct.
Aleargă planeta nebună în hăul cosmic, imposibil de oprit; premiantul n-are nicio şansă să ajungă preşedinte, bătrâna se va adăuga statistic la morţii degeraţi; mi-o închipui dormind cu capul în perna umedă de lacrimile care n-au apucat să îngheţe…
Pe uliţa mea copiii au încetat să se dea cu sania şi totul a rămas alb şi lucios ca margarina pe pâine.
Se întâmplă în anul 50.000 de la naşterea omului-om. Dar omul-om mai are de trăit vreo 5-7 miliarde de ani; ar mai fi timp să atingă normalitatea.
Nu uitaţi, în fiecare dimineaţă, în jurul orei şapte, Sentinţa vă aşteaptă cu zece rînduri de Necredinciosu în Minicronica Nopţii. Tot aici puteţi să vă spuneţi şi voi părerea în legătură cu cele citite.