Verdict final: atacantul Adrian Mutu trebuie să plătească 17 milioane de euro clubului Chelsea Londra. Decizia a fost dată astăzi de Tribunalul Federal elveţian şi o menţine pe cea anterioară a Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Cu toate acestea, fostul club al atacantului român nu are nici o certitudine că va intra în posesia banilor.

Agenţia Mediafax, care citează presa italiană, prezintă integral conţinutul hotărîrii definitive pronunţată de Tribunalul Federal: „Într-o decizie dată la 10 iunie 2010, Tribunalul federal elveţian a respins recursul formulat de Adrian Mutu la sentinţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS). TAS îl condamnase pe fotbalistul român la plata unei sume de peste 17 milioane de euro fostului său angajator, Chelsea Football Club Limited (Chelsea). În august 2003, Adrian Mutu şi Chelsea au încheiat un contract de muncă pe o durată de cinci ani. La 28 octombrie 2004, în urma unui control antidoping pozitiv, Chelsea a reziliat acest contract cu efect imediat. Fotbalistul, care a consumat cocaină, a fost suspendat din orice competiţie pe o durată de şapte luni. În mai 2006, Chelsea a introdus o cerere împotriva lui Adrian Mutu în vederea obţinerii de daune pentru încălcarea contractului de muncă. Prin decizia din 7 mai 2008, instanţa sportivă a FIFA a admis parţial solicitarea clubului londonez. Adrian Mutu a făcut apel la această decizie la TAS. În sentinţa din 31 iulie 2009, TAS a respins apelul şi l-a condamnat pe Adrian Mutu la plata către Chelsea a sumei de17.173.990 de milioane de euro, plus daune. În sentinţa din 10 iunie 2010, Tribunalul federal a respins recursul formulat de Adrian Mutu împotriva sentinţei TAS. El a respins mai întâi argumentele prin care fotbalistul punea la îndoială imparţialitatea a doi din cei trei arbitri care au dat sentinţa. Pe fond, Tribunal federal a reamintit că, în domeniul arbitrajului internaţional, nu rejudecă acest caz, aşa cum ar face o instanţă de apel, ci controlează doar anumite aspecte extrem de limitate în baza faptelor constatate în sentinţa atacată. Astfel, Tribunalul federal a examinat doar dacă daunele alocate grupării londoneze aduc atingere valorilor esenţiale ce trebuie respectate de ordinea juridică. Tribunalul a ajuns astfel la concluzia că nu este cazul, astfel că recursul fotbalistului român este nefondat”.

Adrian Mutu a fost depistat pozitiv la testul cu cocaină în 2004, cînd evolua la formatia engleza Chelsea. Atunci a fost suspendat pentru o perioadă de şase luni, iar englezii au hotarît încetarea contractului cu internaţionalul român. Clubul a susţinut că, prin comportamentul său, atacantul român a încălcat contractul aducîndu-i daune de imagine, motiv pentru care a cerut despăgubiri. FIFA a decis, în 2008, ca Mutu trebuie să plătească peste 17 milioane de euro fostului său club. Decizia a fost contestată de român la TAS, care a menţinut hotărîrea FIFA. Jucătorul Fiorentinei a facut recurs la Tribunalul Federal elvetian, dar a pierdut şi la această ultimă instanţă.

Impresarul lui Mutu, Victor Becali, anunţă că va contesta decizia Tribunalului Federal elveţian la CEDO.

Pentru că nu există nici un precedent, încă nu se ştie dacă şi în ce fel Chelsea va intra în posesia banilor pe care îi cere de la Mutu. Unele surse susţin că atacantul român ar putea să se retragă din viaţa sportivă şi în acest caz clubul londonez nu ar mai primi banii deloc, sau ar primi doar o parte din suma totală, întrucît plata ar urma să fie făcută eşalonat.

În acest moment jucătorul Fiorentinei este suspendat pentru o perioadă de nouă luni, după ce în luna ianuarie a fost depistat pozitiv la două teste antidoping.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.