Acasa > Informaţiile zilei > NOMENCLATURA 2018: 51 de familii angajate în Primărie. Cea mai mare rețea de nepotism din orașul Iași

NOMENCLATURA 2018: 51 de familii angajate în Primărie. Cea mai mare rețea de nepotism din orașul Iași

Nepotismul a creat în Primăria Iași problema clasică în organizațiile în care toți sunt rude: „Nu te poți certa cu nimeni, că poate fi soțul cuiva aflat mai sus în ierarhie”. Astfel, eficiența scade. Secretara primarului, Ioana Turtă, a evoluat spectaculos pe scara socială: e și membru CA la Ecopiața, iar din 2017 și-a angajat soțul la Servicii Publice. Cel mai mare clan este al fostei directoare de la SPI: Luminița Sălceanu are noră, doi frați și o cumnată angajați în Primărie. Mulți soți și soții veniți în funcții-cheie, odată cu ascensiunea lui Mihai Chirica, creează o sectă impenetrabilă, în care nimeni nu dă socoteală pentru faptele sale. Exemplu: Mihaela Tulică (vară de-a doua și cumătră a lui Chirica), fostă gardian la poartă, a fost pusă șefă la Control Urbanism, unde s-au dat șpăgi cu nemiluita de către mafia imobiliară. E și acum în funcție.

Primăria, sufocată de rubedenii. Oameni aflați în posturi cheie sau în grațiile primarului Mihai Chirica au reușit să-și aducă neamurile în Palatul Roznovanu sau în direcțiile subordonate. Soț, soție, frate, soră, fiu, fiică sau nepoată, așa merg gradele de rudenie. Încrengături și cumătreli pe care nici cei mai vechi salariați nu reușesc să le mai cuprindă în totalitate.

„E și riscant să te cerți. Că s-ar putea ca ăla cu care te pui rău să aibă o pilă mai sus în ierarhie decât a ta”, a spus, sub proteția anonimatului, o sursă din Primărie.

Clanul secretarei
În Primăria lui Chirica sunt și „ciocoi vechi”, rămași de pe timpul lui Gheorghe Nichita sau al lui Constantin Simirad. Dar sunt și „noii ciocoi”, care au scos capul după ce Chirica a câștigat alegerile din 2016.

Simptomatic, este ceea ce s-a întâmplat chiar în propriul cabinet. În luna august 2015, pe atunci primar interimar, Mihai Chirica a adus-o la biroul său, ca asistentă (secretară) pe Ioana Marinela Gavriluță (căsătorită Turtă). Anterior, între 2013 și 2015, aceasta lucrase ca inspector la Direcția de Asistență Comunitară, deci tot în ograda Primăriei.

Ulterior, ca secretară a primarului, Ioana Turtă s-a lipit și de o sinecură: membră în Consiliul de Administrație al Eco Piața, societate a Primăriei. Și, ca tacâmul să fie complet, din iunie 2017, soțul său, Alexandru, a fost angajat la SC Servicii Publice, o altă companie a Primăriei.

Ca să concluzionăm, în 2017, Ioana Turtă, secretara lui Chirica, a încasat 35.731 lei de la Primărie, alți 6.772 lei de la Eco Piața, în timp ce soțul a adus în familie 4.000 de lire (în prima parte a anului de la DHL Anglia) și 6.000 de lei de la Servicii Publice. Tot anul trecut, tânărul cuplu s-a mutat în casă nou, un apartament de 75 metri pătrați în Nicolina.

Supliment: unchiul Ioanei este Victor Gavriluță, inspector la serviciul GIS Cadastru din Primărie. Și încă un amănunt, Victor Gavriluță are o soră, Doina, la Direcția Economică și Finanțe Publice Locale (DEFPL).

Continuarea pe Reporter Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.