Proiectul de modificare a Codului Muncii, aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului de resort stabileşte că un contract individual de muncă este suspendat pentru participarea la grevă. De asemenea, printre cele mai importante schimbări, se numără prevederile legate de preaviz, de concedii şi cele referitoare la orele suplimentare.

Potrivit noilor reglementări angajaţii care fac grevă pot fi concediaţi, angajarea de probă se extinde, iar salariaţii ar putea să fie obligaţi să vină cu bani de acasă dacă nu au grijă de bunurile firmei. O altă reglementare se referă la concediul de odihnă. Astfel, perioada în care angajatorul trebuie să asigure fiecărui salariat concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situaţiile în care concediul este programat fracţionat, va fi redusă de la 15 la 10 zile.

Proiectul de lege mai prevede că dacă, pe durata unui an calendaristic, angajatul a beneficiat de concediu de odihnă cu o durată mai mare dect cea la care ar fi avut dreptul în raport cu activitatea prestată în anul respectiv, angajatorul va putea reţine din salariul angajatului indemnizaţia de concediu aferentă perioadei de depăşire a duratei legale sau va putea opta pentru reducerea corespunzătoare a duratei concediului de odihnă în anul următor.

Noul Cod al Muncii mai stabileşte că, pe durata sau la sfîrşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta printr-o notificare scrisă, dar fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
"Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mic de 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere", se arată în proiect.

Forma actuală a Codului Muncii stabileşte că termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau în contractele colective de muncă şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Proiectul stabileşte totodată în mod clar că un contract individual de muncă este suspendat de drept şi pentru participarea la grevă, dar numai dacă iniţiativa îi aparţine angajatorului. Tot din iniţiativa angajatorului, contractul individual de muncă va putea fi suspendat şi în cazul reducerii temporare a activităţii, nu doar a întreruperii activităţii, ca şi pe durata suspendării de către autorităţi a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

În cazul reducerii temporare a activităţii, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pentru perioade care depăşesc 30 de zile, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămînă, cu reducerea corespunzătoare a salariului, pînă la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului.

Salariaţii nu vor putea fi concediaţi pe durata concediului paternal. "De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului va interveni o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept va prevala", se mai arată în document.

Documentul mai prevede că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia, nu în 30 de zile, cum stabileşte legislaţia în vigoare.

Ce alte modificări mai aduce proiectul de lege referitor la Codul Muncii şi expunerea de motive aflaţi de aici.Tot aici puteţi să vă exprimaţi opinia în legătură cu modificările propuse, deoarece pînă pe 20 decembrie documentul se află în dezbatere publică. Acesta a fost postat pe site-ul Ministerului Muncii pe 10 decembrie, iar Legea 53 privind transparenţa decizională prevede că orice document supus dezbaterii publice trebuie lăsat la dispoziţia publicului minimum 30 de zile pentru

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.