Andrei Plăcintă consideră că şi-a făcut stagiul după gratii. El a declarat recurs la decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti de a-l aresta pentru tîlhărie, loviri sau alte violenţe, distrugere, tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Mai mult, el se dă drept victimă. Mandatul de arestare pentru fiul senatorului PDL Sorina Plăcintă a fost emis la data de 8 decembrie.
Remember
Potrivit anchetei, pe 6 decembrie, în jurul orei 21,30, Andrei Plăcintă se afla pe strada Berzei din Capitală, împreună cu prietena sa. Cînd aceasta i-a spus că doreşte să termine relaţia cu el, Plăcintă junior s-a-nfuriat şi a luat-o la bătaie. Speriată, fata a încercat să sune de pe telefonul mobil pentru a cere ajutor, dar telefonul i-a fost smuls din mînă. Apoi, pentru că începuse să se adune lumea, junele a apucat-o de păr şi a tîrît-o spre maşină, declară mai mulţi martori. Fata a reuşit să scape şi s-a refugiat în maşina ei, parcată în apropiere. A blocat uşile, iar asta a costat-o. Andrei Plăcintă s-a suit cu picioarele pe capota şi plafonul maşinii şi le-a făcut praf. La fel a procedat şi cu luneta. Trebuia să-şi scoată victima din maşină cu orice preţ ca să îi aplice corecţia „meritată”. Spre deosebire de alte dăţi, opinia publică a reacţionat. Doi bărbaţi au încercat să-i domolească elanul destructiv şi să „pună barieră” între el şi fata bătută. Atît le-a trebuit! Imediat, băiatul a urcat la volanul maşinii sale şi a demarat. Nu spre a părăsi scena de luptă, ci pentru a-i lovi pe cei care îi stăteau în cale. În ultima clipă unul dintre cei vizaţi a reuşit să se prindă cu mâinile de ştergătoarele parbrizului. O manevră bruscă l-a adus sub roţile maşinii. „ A trecut de câteva ori cu maşina peste el înainte şi înapoi”, aveau să declare mai tîrziu, în anchetă, martorii şi fosta prietenă a lui Andrei Plăcintă. Abia după ce un alt trecător a tras de mai multe ori cu un pistol cu gloanţe de cauciuc spre el, a decis Plăcintă să abandoneze lupta. După cîteva ore a ajuns la Spitalul Universitar unde i s-au acordat îngrijiri medicale minore, spun medicii. În schimb, bărbatul peste care a trecut cu maşina şi fosta lui prietenă, Delia Iulia Harabula – studentă la Drept în anul II -, o să aibă nevoie de multe zile de îngrijiri medicale. Numărul acestora nu a fost încă stabilit pentru că nu este finalizat raportul de expertiză medico-legală.
În apărarea beizadelei
Aşa cum Sentinţa v-a informat încă din seara reţinerii lui Andrei Plăcintă, senatorul Sorina Plăcintă nu numai că i-a angajat doi avocaţi, ca să-l apere (de cine?) dar a fost ea însăşi prezentă la audierile care au avut loc la Parchet. Deşi fiul nu este minor, iar ea declarase public că „este normal să răspundă el pentru faptele lui, nu părinţii”. Odată „salvată” imaginea de politician, Sorina Plăcintă a redevenit mamă şi a făcut tot ce a putut să-şi ajute fiul huligan. Pînă şi simpla ei prezenţă la ora şi în locul unde erau audiaţi fiul ei şi victimele acestuia putea să creeze presiune. Atît asupra anchetatorilor, cît şi asupra celor direct implicaţi.
Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare, Andrei Plăcintă a dovedit încă o dată că ştie să-şi poarte de grijă. Indiferent dacă „inspiraţia” a fost a lui, sau a fost sfătuit, acesta le-a declarat judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti că, în realitate, el este victima. De fapt, a spus el, n-a făcut decît să încerce să-şi apere prietena care se afla într-o zonă rău famată, unde se vînd droguri şi fata se afla în pericol. Cînd a sărit în apărarea ei a fost înconjurat de mai mulţi bărbaţi, dintre care unul era beat, iar un altul l-a ameninţat cu un cuţit. Iar telefonul mobil nu i l-a luat, ci i l-a dat ea cînd, înainte de a apărea „agresorii”, el i-a cerut să-i arate mesajele de pe telefonul mobil, convins fiind că este înşelat. În timp ce ei se îmbrînceau pe fondul acestei discuţii, au apărut acei bărbaţi care l-au ameninţat, iar el a reuşit să fugă. Apoi şi-a dat seama că prietena lui e în pericol şi s-a întors să o ajute. Pe acest fond, afirmă Plăcintă junior, a devenit victimă, alegîndu-se inclusiv cu mai multe împuşcături.
De asemena, avocatul lui susţine că nu sunt probe pentru ca Andrei Plăcintă să fie acuzat de tentativă de omor, incidentul de luni seara fiind, după părerea sa, o simplă ceartă între îndrăgostiţi. Acesta a mai precizat că „tînărul a fost împuşcat de patru ori cu un pistol cu bile, fiind lovit în braţ. După prima împuşcătură, urechile au început să îi ţiuie, a încercat să plece cu maşina, dar nu a mai putut, deoarece bărbaţii au tăbărît pe el şi loveau în autoturism. La un moment dat, bărbatul beat a alunecat şi a căzut sub maşină şi astfel a fost călcat”.
Printre argumentele aduse de avocaţi în favoarea punerii în libertate a lui Andrei plăcintă avocaţii au invocat faptul că acesta este „persoană model în societate, a urmat numeroase studii în ţară şi străinătate, fiind bursier în Anglia, Elveţia şi Canada, iar în prezent este student la Filozofie… Faptele sale nu intră sub incidenţa Codului penal, deoarece a fost vorba de legitimă apărare. În plus, pînă la acest moment procesual nu s-a efectuat un referat de expertiză medico-legală care să concluzioneze asupra leziunilor produse părţii vătămate S.N., modul în care au fost produse acestea, numărul de zile de îngrijiri medicale, dacă i s-a pus sau nu în primejdie viaţa părţii vătămate…”.
Punct şi de la capăt
În ciuda acestor argumente, instanţa a decis că acuzaţiile de tîlhărie, loviri sau alte violenţe, distrugere, tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, formulate împotriva lui Andrei Plăcintă sînt temeinice şi a dispus arestarea sa pentru 29 de zile. Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu recurs. Acesta se va judeca marţi, 14 decembrie 2010, la Curtea de Apel Bucureşti.