Duminica, in parcul Plumbuita s-au adunat peste 200 de persoane, potrivit unui comunicat al Primariei sectorului 2, pentru a protesta fata de retrocedarea a peste 4000 de metri patrati din aceasta zona verde. Povestea a inceput in anul 2005, cind Toedora Barbulescu, Anca Maria Hanganu si Rodica Eugenia Coroi au dat in judecata Primaria Capitalei, Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Administratia Domeniului Public sector 2 si Statul Roman, prin Ministerul Finantelor. Obiectul dosarului il constituie revendicarea a patru hectare de teren din parcul Plumbuita. Despre existenta dosarului 39012/2/2005 a aflat si Primaria sectorului 2 abia in 2007 (!!!), cind Curtea de Apel Bucuresti a decis in favoarea celor trei reclamante.
Afara e vopsit gardul…
Suparat ca uriasul spatiu verde ar putea sa fie distrus, primarul Ontanu a dispus o serie de verificari pe linie de cadastru. Concluzia? „A rezultat că decizia Curţii de Apel era eronată, în sensul că TERENUL RESTITUIT prin aceasta NU RESPECTA FOSTUL AMPLASAMENT, condiţiile în care identificarea acestuia s-a făcut pe baza unei expertize « eronate ». Mai mult, există şi o serie de indicii care conduc la concluzia că terenul ar fi fost expropiat la nivelul anului 1943, prin Decretul-Lege 2870/27.10.1943 – privind crearea « Parcului National Sportiv Maresal Ion Antonescu»”.
Primaria Generala se face ca ploua
Toate aceste informatii, insotite de documente doveditoare au ajuns si la Primaria Capitalei. Totodata, Primaria sectorului 2 a facut cerere de interventie ca parte in dosar. Odata inminate instantei documentele ce atestau amplasamentul eronat al terenului revendicat de cele trei femei, inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursurile formulate de catre institutiile statului si a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.
Chiar daca trioletul feminin a declarat ferm ca intentioneaza sa vinda terenul in vederea construrii unui cartier rezidential de vile, toate demersurile facute de Primaria sectorului 2 par sortite esecului.
In acelasi comunicat se arata: “Faptul că astăzi s-a ajuns în situaţia ca rechinii imobiliari să fie la un pas de a pune mâna pe 4 hectare din Parcul Plumbuita este şi rezultatul nepăsării Primăriei Muncipiului Bucureşti. În ciuda solicitărilor noastre exprese şi a obligaţiei legale existente, Primăria Muncipiului Bucureşti nu a susţinut cauza bucureştenilor în instanţă, absentând în mod repetat de la înfăţisările stabilite în procesul privind retrocedarea Parcului Plumbuita. Mai mult, neglijenţa crasă manifestată de către Primăria Municipiului Bucureşti a zădărnicit şi eforturile depuse de Primăria Sectorului 2 pentru a împiedica retrocedarea ilegală a Parlcului Plumbuita. Astfel, constând că toate hotărârile judecătoresti pronunţate pe marginea litigiului reţin că terenul în discuţie ar fi fost preluat fără titlu, am încercat să obţinem informaţiile şi documentele privind REGIMUL JURIDIC AL TERENULUI PE CARE ESTE AMENAJAT PARCUL PLUMBUITA.Ca urmare, am solicitat Primăriei Muncipiului Bucureşti comunicarea documentaţiei de expropriere, respectiv a informaţiilor concrete despre lista proprietarilor expropriaţi, a modalităţilor de efectuare a plăţilor acordate cu titlu de despăgubiri, precum şi a oricăror alte înscrisuri ce puteau susţine titlul statului asupra Parcului”.
Luind in deridere, parca, toate acestea, oamenii lui Oprescu „au răspuns superficial, punându-ne la dispoziţie documente fără o relevanţă majoră şi, în unele cazuri, chiar date eronate”.
Astazi, 22 septembrie 2009, la Curtea de Apel Bucuresti ar trebui sa se judece, din nou acest dosar. Cel mai probabil, din cauza grevei magistratilor, cauza va fi aminata.