Comisarul şef Aurelian Şoric, fost comandant al IPJ Neamţ a fost găsit vinovat pentru 33 de abateri. Toate acestea, însă, sînt de natură disciplinară, nu penală, susţine şeful Poliţiei Române, chestor de poliţie dr. Liviu Popa. Ministrul Traian Igaş a semnat deja ordinul de destituire din Poliţie a lui Şoric, dar acesta poate ataca măsura în Contencios.

„Am dorit să vă informez cu privire la cazul comisarului şef Şoric”. A declarat în urmă cu numai cîteva minute chestorul Popa, în cadrul unei conferinţe de presă. „Au fost finalizate verificările prealabile şi cercetarea disciplinară. Au fost reţinute 33 de abateri disciplinare care, sigur că privesc o paletă largă de abateri de la cele referitoare la activitatea profesională, care a lăsat de dorit, pînă la prezentarea eronată a unor concepte poliţieneşti şi care, la modul cel mai sincer, nu a adus nici un favor Poliţiei, ci a creat o imagine subiectivă, negativă.

Mai concret, comisarul Şoric a fost acuzat de comportament necorespunzător în familie şi societate, care pot aduce atingere imaginii instituţiei. De asemenea el este acuzat de neglijenţă în executarea dispoziţiilor de serviciu.

Sigur că a fost un caz mediatizat, dar vreau să se înţeleagă că am toată aprecierea pentru oamenii car e muncesc, dar fiecare trebuie să primească pe măsura faptelor comise. Cred că majoritatea poliţiştilor îşi fac datoria, dar vă asigur că nu vom manifesta nici un fel de înţelegere pentru cei care fac astfel de fapte.

Propunerea Înaltului Consiliu de Disciplină a fost înaintată ministrului Traian Igaş care şi-a însuşit-o şi a smnat deja ordinul de destituire a comisarului şef Aurelian Şoric din Poliţie”.

Întrebat dacă a fost sesizat Parchetul, în ciuda tuturor faptelor în care a fost implicat fostul şef al IPJ Neamţ, Popa susţine că „nu a fost sesizat Parchetul pentru că nu au fost constatate fapte de natură penală”.

Pentru foştii subalterni ai lui Şoric situaţia e chiar mai roză: „Ceilalţi colegi au fost sancţionaţi cu mustrare scrisă, sau au primit sancţiuni pecuniare pentru anumite perioade de timp. Cercetarea prealabilă continuă cu privire la alte persoane. Nu îi vom da afară pe cei care au spus că demisionează dacă comisarul Şoric păţeşte ceva, pentru că situaţia de atunci a fost una emoţională, indusă de comisarul şef. Ce i se reproşează cu adevărat fostului comisar şef este faptul că el nu s-a implicat în conducerea Inspectoratului şi onorarea atribuţiunilor de inspector şef. El era obligat să coordoneze efectivele pe priorităţile IGPR. Unul dintre planurile prioritare este supravegherea intensă privind combaterea evaziunii fiscale”.

Chestorul Popa a precizat că toate actele administrative pot fi atacate în instanţă, pe calea Contenciosului, prin urmare şi Aurelian Şoric poate să uzeze de acest drept.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.