Acasa > Articole > Investigatii > Pe inspectorul vamal "Nelu Motor" l-a pierdut lăcomia

Pe inspectorul vamal "Nelu Motor" l-a pierdut lăcomia

 

Magistraţii timişeni au emis, pe 20 iulie 2012, mandat de arestare pentru 20 de zile pe numele inspectorului vamal Ion Chincea, de la Aeroportul Timişoara, pentru luare de mită în formă continuată. Ştirea ar fi trecut aproape neobservată dacă inspectorul nu ar fi un personaj cel puţin controversat.

Flagrant delict cu semne de-ntrebare

Presa locală arată că, cel mai probabil, importatorul denunţător s-a săturat de pretenţiile tot mai ridicate ale vameşului, care deja ajunsese să perceapă „comisioane” 10% din profit. Ca să scape de bir, omul a luat legătura cu procurorii anticorupţie. Potrivit comunicatului DNA, „având atribuţii de constatare sau de sancţionare a contravenţiilor, a pretins, în două rânduri suma totală de 500 euro, de la un denunţător, reprezentant al unei societăţi comerciale, în scopul de a-şi îndeplini cu operativitate atribuţiunile de serviciu privind controlul vamal al unor mărfuri (telefoane mobile) importate de societate şi, prin urmare, pentru a asigura reprezentantului societăţii posibilitatea de valorificare rapidă, a acestora, pe piaţa internă. Din totalul pretins, inculpatul Chincea Ion a primit, la data de 10 iulie 2012, suma de 400 euro”.

Deşi banii au fost daţi pe 10 iulie, flagrantul delict a fost realizat abia nouă zile mai tîrziu, iar la o zi după asta „organele” au descins la una din cele trei locuinţe ale inspectorului, precum şi la biroul acestuia, unde au făcut percheziţii. Din datele oficiale nu rezultă dacă au fost găsite şi alte bunuri sau documente care să facă obiectul interesului anchetatorilor, nici de ce a fost nevoie să treacă atîta timp de la data cînd importatorul denunţător i-a dat banii lui Chincea.

 

Un om realizat

Cunoscut printre timişoreni ca scandalagiu şi plin de bani, Ion Chincea are şi poreclă, asemeni interlopilor. I se spune „Nelu Motor”. Dar adevăratul renume, mai ales printre cei care aveau nevoie de serviciile vamale aeroportuare i l-a adus perioada lui 2004. Atunci, conform presei locale, „Chincea şi Ana Cumpănăşoiu, trimisă în judecată în dosarul şpăgilor din vămi, au fost în centrul unui scandal, după ce inclusiv consulul Italiei la Timişoara a reclamat faptul că oamenilor de afaceri din ţara sa li se cere şpagă de către vameşii din aeroport. Scandalul a fost atunci îngropat, cei doi rămând bine merci pe poziţii”.

Cît de bine au rămas pe poziţii, cel puţin Chincea, rezultă din declaraţiile lui de avere. Cele postate în 2010 şi 2011. Că cea pentru 2012 n-a găsit de cuviinţă (cel puţin deocamdată) să o facă publică.

Astfel, din salariul lui, care în 2010 era de 26.393 de lei/anual, dar care în 2011 s-a diminuat pînă la 19.466 RON, a reuşit să devină proprietar al nu mai puţin de un apartament şi două vile, a doua fiind în Reşiţa. Şi dacă primele două imobile le-a cumpărat, împreună cu soţia, al treilea a fost dobîndit pe căi cel puţin misterioase, deoarece în declaraţia de avere nu există nici o precizare pe această temă. Tot la capitolul proprietăţi se adaugă două terenuri agricole şi unul intravilan, cumpărate cam în aceleaşi perioade cu locuinţele, doar că în localităţi şi locaţii diferite. Şi nu e de neglijat nici faptul că în 2010 avea doar un Volkswagen Polo, iar în 2011 şi-a sporit parcul auto cu un Mercedes. E drept că, aşa cum arătam, salariul i-a scăzut, dar asta nu era tocmai o problemă. Pentru a face faţă „nevoilor” a împrumutat de la o persoană fizică 13.000 de euro cu scadenţă în 2012 (nu rezultă cît e camăta – n.a.).

 

Un om orientat

 

Că a avut nevoie de acel împrumut e clar ca lumina zilei. Nu ai cum să faci faţă atîtor cheltuieli de unul singur. Că soţia lui, deşi este mereu administrator la cîte o firmă, acestea, potrivit aceloraşi declaraţii de avere, au mereu activitatea suspendată. Asta, însă, nu a împiedicat-o pe doamna Chincea să primească, în 2010, un salariu anual de 10.080 lei… Dar ce înseamnă banii aceştia pentru un inspector vamal care, pe lîngă munca suprasolicitantă de la aeroport mai trebuie să facă faţă şi obligaţiilor pe care le incumbă activitatea de sindicalist, dar, mai ales, cea de director executiv la Asociaţia Română de Luptă Împotriva Drogurilor?


În loc de epilog

 

Deocamdată „aventura” lui Chincea este la început. Şi tot deocamdată magistraţii au spus că, pînă la proba contrarie, omul e corupt. Numai că el, acuzatul, neagă vehement… Ce poate să obţină un avocat bun şi bine plătit în viitor…?

 

NOTĂ
Citeşte aici declaraţiile de avere ale inspectorului vamal Ion Chincea.

ftp://80.96.3.70/anv/2010/L176/TIMISOARA/CHINCEA%20I.%20ION.PDF

ftp://80.96.3.70/anv/2011/TIMISOARA/CHINCEA%20I.%20ION.PDF

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.