Atunci cînd nu-i dovedeşte PNA, marii corupţi din România sînt preluaţi de ANI”, spunea ieri Daniel Morar, şeful procurorilor anticorupţie, într-un intervu acordat radio-ului public. Pînă acum nu s-a auzit că fostul şef al Finanţelor Publice Iaşi, deputatul PSD Vasile Lupaşcu, ar fi trecut pragul Parchetului, dar de “ochiul vigilent” al inspectorilor de integritate n-a scăpat.

Infomaţia vine chiar de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care precizează că “domnul LUPAŞCU VASILE s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 25.05.2009-06.10.2009, întrucât a deÈ›inut simultan atât calitatea de Consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, cât È™i funcţia de Director coordonator în cadrul DirecÈ›iei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi”.

E drept că inspectorii sînt puţini şi “n-au avut” cînd şi cum să verifice din proprie iniţiativă tocmai situaţia lui Lupaşcu, dar s-au mobilizat deîndată ce au fost sesizaţi “de către InstituÈ›ia Prefectului JudeÈ›ului IaÈ™i”. Care instituţie, la rîndul ei, s-a prins că lucrurile nu sînt tocmai în regulă, abia după ce Lupaşcu nu mai deţinea nici unul dintre fotoliile incriminatoare. Dar asta, deja, e “altă poveste”. Pentru că ANI, cum spuneam, şi-a făcut datoria. Şi i-a adus la cunoştinţă încă din 2009 că “l-a luat la ochi”.

Ce a constatat ANI? Că
“• Domnul LUPASCU VASILE a fost validat în calitatea de Consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean IaÈ™i la data de 26.06.2008;

• În perioada 25.05.2009 – 06.10.2009, domnul LUPAŞCU VASILE a exercitat funcÈ›ia de Director coordonator în cadrul DirecÈ›iei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului IaÈ™i.

MenÈ›ionăm faptul că domnul LUPAŞCU VASILE a ocupat funcÈ›ia de Director coordonator în cadrul DirecÈ›iei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi în baza unui contract de management, asimilat contractului individual de muncă”. Şi mai zice ANI că potrivit “art. III, alin. (9) din OrdonanÈ›a de UrgenÈ›ă nr. 37/22.04.2009, respectiv, art. IV, alin. (9) din OrdonanÈ›a de UrgenÈ›ă nr. 105/6.10.2009, „Pe perioada executării contractului de management, persoanele care ocupă funcÈ›ii dintre cele prevăzute la alin. (3) li se aplică prevederile art. 70, 71, 79, 94-96 È™i 111-114 din cartea I, titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”, de unde rezultă faptul că persoanelor care execută un contract de management în cadrul instituÈ›iilor publice le sunt opozabile prevederile cuprinse în Legea nr. 161/2003, ce privesc regimul juridic al incompatibilităÈ›ilor, conflictelor de interese, precum È™i celelalte norme È™i principii generale aplicabile funcÈ›ionarilor publici”.

Ce nu precizează reprezentanţii instituţiei conduse de Alexandru Cătălin Macovei? Dacă Lupaşcu a contestat constatările cu pricina în termen de 15 zile, cum avea dreptul şi de ce nu a fost făcută o verificare completă a activităţilor deputatului. Inspectorii ar fi constatat acelaşi lucru ca şi presa, respectiv că deputatul PSD mai era acţionar şi administrator al unor firme private exact în aceeaşi perioadă cînd era incompatibil ca funcţionar public.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.