"România în faţa Curţii Europene de Justiţie
datorită desemnării neadecvate a reţelei NATURA 2000

 

Bucureşti, 8 octombrie 2009
Societatea Ornitologică Română (SOR)

România a fost trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru desemnarea necorespunzătoare a siturilor NATURA 2000 conform hotărârii de ieri a Comisiei Europene.

„Prin desemnarea neadecvată, 21 de Arii de Importanţă Avifaunistică nu beneficiază de statut de protecţie legal, iar 71 de arii au fost desemnate incomplet fapt care afectează drastic protecţia a peste 25 de specii de păsări listate în Anexa I a Directivei Păsări” – Ciprian Fântână Manager de Conservare Societatea Ornitologică Română (BirdLife România).

NATURA 2000 este o reţea de arii protejate formată din Arii de Protecţie Specială Avifaunistică desemnate conform Directivei Păsări şi Arii Speciale de Conservare desemnate conform Directivei Habitate ale Uniunii Europene.

În România au fost propuse 130 de zone pentru a beneficia de statutul de Arie de Protecţie Specială Avifaunistică în cadrul reţelei NATURA 2000. Aceste zone corespund reţelei de Arii de Importanţă Avifaunistică din România, reţea bazată pe criterii ştiinţifice dezvoltate de Birdlife International. Ariile de Importanţă Avifaunistică sunt esenţiale pentru protejarea mai multor specii de păsări periclitate, iar în România au fost identificate de către Societatea Ornitologică Română şi Asociaţia Grupul Milvus. Deşi Ariile de Importanţă Avifaunistică nu au un statut de protecţie legal, ele sunt totuşi foarte importante deoarece sunt folosite de Comisia Europeană ca listă de referinţă pentru verificarea desemnării Ariilor de Protecţie Specială Avifaunistică conform Directivei Păsări. Ţara noastră trebuia să desemneze aceste situri la data aderării la Uniunea Europeană respectiv 1 ianuarie 2007. Cum acest lucru nu s-a întâmplat Comisia a declanşat procedura de infringement împotriva României, adică procedura de încălcare a dreptului comunitar de către un stat membru.

În prima etapă Guvernul a fost înştiinţat de această procedură printr-o scrisoare de notificare oficială din partea Comisiei Europene în Octombrie 2007. Pentru a se conforma, la sfârşitul lui Octombrie 2007 Guvernul României a emis Hotărîrea de Guvern nr. 1284/2007 prin care a desemnat 108 Arii de Protecţie Specială Avifaunistică. Prin suprapunerea ariilor desemnate cu ariile propuse pentru desemnare s-a constat că din suprafaţa propusă doar 69% a fost desemnată, fapt care afectează necesităţile de protecţie pentru mai multe specii de păsări protejate.

Ca urmare în Septembrie 2008 Comisia a iniţiat al doilea pas al procedurii de infringement respectiv a solicitat decizia de motivare a desemnării din partea Guvernului. Motivarea Guvernului a determinat Comisia Europeană să demareze al treilea pas al procedurii, respectiv trimiterea României în faţa Curţii Europene de Justiţie, decizie luată în 7 Octombrie 2009. Pentru România acest detaliu poate avea influenţe nefaste care merg până la aplicarea unor penalităţi financiare drastice în funcţie de decizia Curţii Europene de Justiţie.

„Cu toţii ar trebui să fim conştienţi de valoarea biodiversităţii din ţara noastră, una dintre cele mai însemnate contribuţii aduse de România Uniunii Europene. Dacă Guvernul nu acţionează de urgenţă pentru conservarea acesteia, România riscă o amendă usturătoare pentru nerespectarea legislaţiei europene. Cea mai gravă consecinţă este însă degradarea ireversibilă a naturii de care depinde, până la urmă, existenţa noastră ca specie.” – Dan Hulea, Director Executiv Societatea Ornitologică Română (BirdLife România).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.