Autorităţile române se încăpăţânează în refuzul de a înţelege democraţia! Democraţia presupune, printre altele, competiţie şi pluralism politic. Cetăţenii sunt cei care trebuie să decidă prin votul lor, în conformitate cu propria conştiinţă, pe cine aleg să îi reprezinte în funcţiile publice.
Autorităţile trebuie doar să creeze un cadru de liberă manifestare politică şi să vegheze la respectarea unor reguli juste care să garanteze competiţia şi pluralismul. Dar, în România legile electorale sunt făcute doar pentru a prezerva monopolul politic al principalelor partide care domină scena politică şi de a obstrucţiona orice fel de posibile alternative. PDL, PNL şi PSD au o responsabilitate comună în înfrângerea sistematică a democraţiei prin legile electorale nedemocratice pe care le-au votat unanim.
Am scris mai multe materiale prin care am arătat cum legile electorale din România încalcă punct cu punct standardele europene în materie, îndeosebi “Ghidul bunelor practici electorale” elaborat de Comisia pentru Democraţie prin Drept – Comisia de la Veneţia şi asumat de către Consiliul Europei prin Rezoluţia nr. 1320 din 2003.
Am şi scris, la rândul meu, o rezoluţie pe tema legilor electorale restrictive şi discriminatorii din România care a fost adoptată la Consiliul Verzilor Europeni de la Malmo (Suedia) din octombrie 2009.
Am câştigat procesul de la Curtea Constituţională din 20 aprilie 2010 prin care am demonstrat neconstituţionalitatea articolului de lege nr. 48 alin. 17 din Legea nr. 35/2008 care interzicea independenţilor să poată candida la alegerile parţiale. Argumentaţia depusă în instanţă la Tribunalul Bucureşti unde am prezentat iniţial excepţia de neconstituţionalitate poate fi citită aici.
Iată însă că “sistemul” reacţionează mereu şi caută noi căi de a impune alte şi alte restricţii nedemocratice şi discriminatorii.
Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 3 din 4 noiembrie 2010 prevede că la alegerile parţiale “Nu se admit candidaturi independente ale membrilor partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale sau ai organizaţiilor neguvernamentale ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.
Aceasta este o hotărâre nedemocratică, inaplicabilă şi arbitrară din următoarele motive:
La statuia lui Decebal din Deva
1. Este inadmisibil ca o astfel de hotărâre să fie luată cu atât de puţin timp înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor (care este 15 noiembrie). Nu se schimbă regulile în timpul jocului.
2. Documentele care trebuie depuse de către un candidat la înscriere sunt prevăzute de lege şi de Decizia nr. 3/D a Biroului Electoral Central din 4 noiembrie 2010. Or, în aceste documente nu este menţionat nici unul privind apartenenţa sau neapartenenţa candidaţilor independenţi la o formaţiune politică. Aşadar nu se poate democntra pe bază de documente dacă un candidat este sau nu membru al unui partid.
3. Oricum este imposibil să fie verificată aparteneţa la un partid a unui candidat… Cum poate fi ea verificată? Pe baza căror documente? Chiar dacă ar fi prezentată demisia dintr-un partid a unui candidat, în aceeaşi zi el se poate înscrie într-un altul fără să facă public acest lucru.
4. Această decizie, lipsită de justificare democratică, demonstrează o dată în plus mentalitatea ostilă procesului democratic autentic de care dau dovadă autorităţile din România, permanent dispuse să interzică sau să restricţioneze fără noimă câte un drept al cetăţenilor.
5. La alegeri ar trebui să poată participa oricine îndeplineşte câteva condiţii rezonabile. Cetăţenii sunt cei chemaţi să decidă cine îi reprezintă, nu autorităţile trebuie să decidă pe baza unor criterii arbitrare cine intră şi cine nu în arena competiţie electorale.
6. Oricum legea actuală este deosebit de restrictivă, cerând un număr imens de semnături independenţilor (de 4 ori mai mult decât limita maximă admisă de Consiliul Europei care este de 1% din numărul cetăţenilor dintr-un colegiu – România cere minimum 4%!) şi o taxă de participare care este cea mai mare din Uniunea Europeană – cca 340.000 Euro la nivel naţional de peste 30 de ori mai mult decât, spre exemplu, în Olanda…
PS: Menţionez că, în particular această decizie a BEC m-ar putea avantaja dacă ar fi cumva posibil să fie pusă în practică pentru că ar putea elimina din competiţie unii dintre posibilii contracandidaţi. După cum se ştie, recent am anunţat grupul de iniţiativă pentru înfiinţarea unei noi formaţiuni politice numite Mişcarea Verzilor, dar aceasta încă nu a fost înregistrată la tribunal. Aşadar, formal eu nu sunt în acest moment membru al niciunui partid. Însă în joc sunt principii şi valori democratice care sunt profund lovite de decizia recentă a BEC şi indiferent dacă această decizie m-ar pute avantaja contextual, protestez ferm împotriva acesteia pentru că sacrifică fundamentele democraţiei…
Remus Cernea
Candidat independent la alegerile parţiale din Colegiul nr. 3 Hunedoara
Mai multe detalii găsiţi aici.