Acasa > Stire Presa > Tudor Gheorghe cîntă, Funeriu rage

Tudor Gheorghe cîntă, Funeriu rage

Mi se pare mai important să scriu despre grosolăniile la adresa lui Tudor Gheorghe, decît să comentez improvizațiile politice ale lui Ludovic Orban. Ceata liberală este captivă la ifosele lui Iohannis și am destul timp să-i descos isprăvile. Cu ea vom conviețui încă o bună bucată de vreme. Drept pentru care las pentru zilele următoare toată această improvizație a liberalilor, menită a trage țara în turbulențe politice care să ascundă incapacitatea lor de a guverna eficient. Mă îngrozește reacția unui fost ministru, ajuns un biet figurant într-un PNL dominat de pedeliști.

Nu tot astronautul joacă bine fotbal și nu tot inginerul scrie poezii sau iubește pictura, după cum nu tot chimistul refugiat în politică îndrăgește muzica și înțelege libertatea dincolo de cumpărarea bananelor și de exucrsiile în vestul Europei. Cam în aceast cadru indefinit și incomplet în materie de trăsături se pierde și Daniel Funeriu, pe care cu greu îl poți portretiza fără să-l jignești. Asta mă și determină să n-o fac și să precizez doar că a fost ministrul Educației într-o scurtă perioadă din regimul Traian Băsescu. Dincolo de cariera sa științifică ambiguă (și toată în afara României), Daniel Funeriu are o opera demnă de o antologie a umorului. Este autorul celebrei demonstrații cu pixelul albastru, un fel de pîrț științific, scornit pentru a-l scoate pe comandantul Traian Băsescu din încurcătura cu palma dată unui copil în timpul campaniei electorale. Tot el este cel care a descoperit și faptul că o cursă Lufthansa care zbura spre Chișinău nu avea anunțuri în limba română. Cam acestea sunt manifestările cu care Funeriu s-a ridicat cîteva degete deasupra apelor din balta mediocrității în care se tot scaldă de ani buni.

Ce face caricaturalul ministru și patriot european de tip Cațavencu? Se indignează ca un patriot de Bruxelles (și dînsul are ceva pensie de acolo) și își vomită toată fierea pe sema unui concert pesimist al lui Tudor Gheorghe, difuzat de Televiziunea Română.

Pentru a-l fixa într-o ramă antologică a grosolăniei, reproduc scrierea sub-culturală și sub-intelectuală a fostului ministru Funeriu, cîndva refugiat în Franța (dar nu educat acolo):

Băi talent: nu ți-e rușine la senectute să spui că e totuna să iei, când ai chef, avionul spre Paris, cu statul la coadă 4 zile pentru 25 de l de benzină? Băi nenicule! E totuna să vezi banane doar în filme americane sau să cumperi la orice oră din zi sau noapte la colț de stradă? Johnny Mandolină, e același lucru să stai iarna la 10°C sau să te lăfăi în Bali? Mizerabile rapsod: dacă nu era omorât ca un vierme idolul tău, Ceaușescu, eu și mii de ROMÂNI ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fără să-și revadă frații și părinții, și tu spui că degeaba au trecut 30 de ani? Cine ești tu, mă, să-ți permiți să dai sentințe despre ce au realizat, în 30 de ani, românii? Da, pentru tine degeaba! Nu ai înțeles că lumea evoluează și respiră fericire, nu plenare PCR! N-o mai lungesc că e degeaba cu tine, și îți spun atât: să-ți fie rușine, canalie talentată!”

Imediat a sărit și Andrei Caramitru, cunoscută mangustă politică a USR:

 ”Înțeleg ca Tudor Gheorghe – un cântăreț altfel foarte talentat – face propaganda pro-comunism și Ceaușescu. Cică au trecut 30 de ani degeaba.

Stimate domn cu ghitară și mustață, uite cum sta treaba:
– e mai bine acum pentru că avem ce mânca

Știți ce-i leagă pe Funeriu și pe Andrei Caramitru? Mîncarea și comportamentul isteric! Funeriu ilustrează libertatea românilor cu banana de la non stop (că le putem cumpăra la orice oră din zi și din noapte) iar bancherul lui Tata, „că avem ce mînca”.

Amîndoi acești isteroizi politici au făcut școala în străinătate și s-au întors cu principii beton. Tot ce nu laudă UE este comunism curat. Tot ce sună altfel decît #Rezist trebuie combătut, dacă nu chiar stîrpit. Propaganda pro-UE este benefică, obligatorie și duce la banane, mîncare și călătorii cu avionul. Îndoiala este pentru tras apa sau pentru chemat poliția și cenzura!

Două personaje cu pretenții zadarnice (niște rateuri regretabile ale bunului simț și isterici de serviciu) se socot îndreptățite să se poarte ca niște gardieni de pază ai purității europene și ai „lumii care respire fericire”. Cine se îndoiește, cine cîrtește, cine contestă abuzurile europene sau descrie spolierea economiei românești trebuie condamnat, scuipat, înfierat, trimis la Phenian și tîrît în beciul dușmanilor democrației.

Pentru că Dide, Mălin Bot și Angi Stefan, fac prozeliți și pui din ce în ce mai agresivi, nu ne rămîne decît să producem o variantă de manual sau niște pliante care să explice diferența între libertate și ordin, între corurile ostășești și muzica unui trubadur.

Post scriptum: Din partea unui iubitor al muzicii lui Tudor Gheorghe, pentru cei doi, un mesaj nevinovat și fără consecințe:

-Să vă fie rușine, canalii cu ifose democratice! Duceți-vă neuronul la bibliotecă!

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.