duminică, august 1, 2021
Acasa > Articole > Politic > „Susţin reglementarea răspunderii obligatorii a magistraţilor”

„Susţin reglementarea răspunderii obligatorii a magistraţilor”

Deputatul PSD Răzvan Rotaru a declarat miercuri, 21 februarie, că România are nevoie de un cadru legal pentru răspunderea obligatorie a magistraţilor.

În ultimii ani, România a fost clasată printre primele state din Uniunea Europeană cu cele mai multe condamnări CEDO pentru încălcarea articolului 6 din Convenţie. În ciuda acestui fapt, niciun magistrat nu a suferit sancţiuni financiare sau disciplinare pentru încălcările grave ale drepturilor fundamentale, care au generat erori judiciare.

Lipsa unui sistem eficient de răspundere a judecătorilor şi procurorilor a determinat, conform mai multor sondaje de opinie, o cotă de peste 80% a românilor care consideră că este necesară o răspundere efectivă a magistraţilor. Într-o democraţie consolidată avem nevoie de asumarea răspunderii celor care comit erori, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. Nu contează poziţia socială şi profesională, toată lumea trebuie să răspundă pentru ceea ce face şi nimeni nu poate fi deasupra legii. Voinţa populaţiei este foarte clară: judecătorii şi procurorii să plătească din propriul buzunar daunele pentru erorile judiciare comise”, a declarat Răzvan Rotaru.

Deşi PSD a susţinut aproape în totalitate propunerile judecătorilor pentru actualizarea celor trei legi care guvernează sistemul judiciar în România, de această dată are obligaţia să se raporteze la ceea ce doresc cetăţenii, şi anume, aplicarea principiului fundamental al justiţiei, conform căruia nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege şi trebuie să răspundă pentru faptele şi deciziile sale.

Este nevoie de reglementări care să asigure mecanisme funcţionale de tragere la răspundere disciplinară, patrimonială şi penală a magistraţilor care comit abuzuri grave în justiţie. Deci în mod cert statului îi revine obligaţia să se îndrepte împotriva magistraţilor care au făcut abuzuri sau erori judiciare. Aşadar, dacă un cetăţean este condamnat sau sancţionat pe nedrept, iar acest lucru e confirmat de o instanţă de judecată din România sau de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, statul e obligat să îi plătească despăgubirile stabilite în termen de cel mult 1 an de la pronunţare. După aceea, statul va fi obligat să se îndrepte împotriva magistratului care a comis abuzul sau eroarea pentru a achita suma plătită ca despăgubire pentru cel sancţionat în mod nedrept”, a subliniat parlamentarul social-democrat.

Eroarea judiciară atrage automat răspunderea magistraţilor în cazul relei-credinţe sau gravei neglijenţe, în acord cu prevederile constituţionale. Reaua-credinţă apare atunci când magistratul încalcă în mod deliberat drepturile omului şi normele judiciare. Neglijenţa gravă apare atunci când normele judiciare sunt încălcate dintr-o eroare. Există prevederi similare în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor în cazul relei-credinţe sau gravei neglijenţe care sunt în vigoare şi în alte state membre ale Uniunii Europene precum: Suedia, Germania, Portugalia, Italia, Franţa, Austria.

Consider că dacă o instanţă de judecată stabileşte că un cetăţean a fost prejudiciat de un magistrat, iar Ministerul Finanţelor Publice îi plăteşte acelui cetăţean o despăgubire, atunci e obligatoriu, nu doar opţional, ca statul să recupereze acei bani de la cel care a comis prejudiciul. Nu e deloc corect ce se întâmplă acum, când toate aceste prejudicii produse de unii magistraţi sunt achitate din banii românilor care plătesc taxe şi impozite”, a completat deputatul botoşănean.

Răzvan Rotaru, deputat PSD

One thought on “„Susţin reglementarea răspunderii obligatorii a magistraţilor”

  1. Si eu sunt pentru trasul la raspundere a magistratilor. Nu este normal ca oricine altcineva sa fie tras la raspundere atunci cand ia o decizie gresita iar ei nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.